Sport

Labdarúgás: Klausz László nem szereti a középutat!

Labdarúgás: Klausz László nem szereti a középutat!

2016. június 15., szerda
Labdarúgás: Klausz László nem szereti a középutat!
szeged_2011_sopron40_gs

A tizedik helyen végzett a Szeged 2011-Grosics Akadémia a labdarúgó NB II idei kiírásában: a csapat ugyan jó helyzetből várhatta a tavaszi folytatást, de beragadt a rajtnál, viszont egy gyönyörű sikerrel búcsúzott a 2015/16-os szezontól. A vezetőedzőként felnőtt csapatnál első teljes idényét töltő mestert, Klausz Lászlót kérdeztük a szezon lezártával.

Nem tudta megismételni őszi teljesítményét a Szeged 2011-Grosics Akadémia: Germán Tamásék a szezon első felében szerzett 23 ponthoz 17-et tudtak hozzátenni a bajnokság második felében, míg az első téli szünetet követő győzelemre hat meccset kellett várni. A 40 szerzett egység végül a tizedik helyre volt elég az NB II-ben: egy kis plusszal egy-két helyet még javíthatott volna a gárda, amelynek legfőképp a helyzetek kihasználásával akadtak gondjai – igaz, a szezonzáró mérkőzésen az idén különösen jól szereplő Csákvár ellen alaposan kijött a lépés, a hatgólos sikernek köszönhetően jó érzéssel mehettek a nem túl hosszú szünetre a Szeged-Grosics futballistái. „Ha ahhoz viszonyítunk, hogy az első félév végén, bár kicsit csalóka volt akkor a tabella, mert pár ponttal kevesebbel ugyanígy a tizedik helyen végeztünk volna, akkor a negyedik helyen voltunk, az őszt jónak tudnám értékelni. A második félévben hullámzó volt a teljesítményünk, bár jól kezdtük a bajnokságot. Ezt követően olyan meccsek jöttek, amikor ugyan meg voltam elégedve a játékkal, de valami hiányzott a győzelemhez, gondolok itt a Siófok, vagy a Kisvárda elleni hazai mérkőzésre, vagy Balmazújváros elleni idegenbeli meccsre, ahol végig domináltunk, de nem sikerült győznünk. Ebben a csapatban az ötödik és a tizedik hely közötti szereplés volt benne. Örvendetes, hogy elég sok fiatalt építettünk be a csapatba, akikre jövőre szükség lesz. Mindenképp olyan játékosokat keresünk az átigazolási piacon, akik nem feltétlenül tudásban lesznek jobbak, mint a távozóink, hanem elhiszik a csapatról is, hogy többre vagyunk képesek. Szerintem azért is végeztünk a tizedik helyen, mert egyes meghatározó játékosok nem hitték el, hogy többre vagyunk képesek, holott azt gondolom, hogy ebben az NB II-es mezőnyben a Gyirmótot kivéve nincsen olyan extra csapat, aki helyett nem lehetnénk ott, ahogy ezt az első félévben meg is mutattuk” – összegzett portálunknak

Klausz László

, a Szeged 2011-Grosics Akadémia vezetőedzője.

klausz_laszlo_szeged2011_gs

A mester hozzátette: a liga szereplői közül az első három-négy csapat tele van volt NB I-es játékosokkal, akik megjártak már néhány nehezebb periódust, ez pedig különbséget jelenthetett egyes meccseken. „Nekünk azzal volt problémánk, hogyha jött egy hullámvölgy vagy vereség, akkor abból nem tudtunk gyorsan felállni. Fontos az is, hogy meglegyen az egyveleg a csapatban, legyenek fiatalok, de legyenek olyan mentálisan erős idősebb játékosok is, akik a vázát alkotják egy csapatnak, és ilyenkor ki tudják rángatni a csapatot a meccseken, mert ehhez az edző már kevés. Előtte és utána tud segíteni, de abban az adott szituációban minél gyorsabban túl kell lépnünk, ehhez pedig fontos, hogy idősebb játékosok legyenek” – fejtette ki Klausz László. A Szeged-Grosics vezetőedzőjének ez volt az első teljes szezonja, amit felnőtt csapat kispadján töltött: a nyáron a klub utánpótlásából érkezett szakember először edzett felnőtt csapatot. „Örülök, hogy megkaptam a szegedi vezetéstől ezt a lehetőséget, nem sokat gondolkoztam azon, hogy elvállaljam, hiszen a későbbiekben ez volt a célom, hogy felnőttekkel foglalkozzam. Nagyon sok energiát fektetek be az edzésekbe és a pszichés felkészítésben is. Biztos, hogy vannak még olyan dolgok, amiben fejlődnöm kell. Sokat foglalkozom a futballal, sokat tanultam, akár a játékosoktól is, illetve külön egyénileg is otthon. Úgy gondolom, első évnek a felnőttek között megálltam a helyemet. Én abszolút nem szeretem ezt a középutat, mindenképpen többet szerettem volna elérni ezzel a csapattal, de a jövőben is jobb eredményt szeretnék produkálni” – mondta el Klausz László. Az utánpótlásból érkező szakember kitért rá: a felnőtt futball és az U19 között óriási szakadék van, ezért is kellett fokozatosan beépíteniük a fiatalokat. „Ezt kezdtük el több mint fél éve, hogy folyamatosan váltva, minden héten felhívtunk két-két fiatalt a felnőttek közé.

Povázsai Zsolt

szerződést is kapott közülük, de a felkészülést is közösen tervezzük ezzel a 4-5 játékossal. Szerintem ez az élet rendje, be kell őket dobni a felnőtt mezőnybe, de nem rögtön, hanem szépen lassan kell hozzászokniuk ahhoz, hogy mondjuk sokkal nagyobb harc van egy labdáért, vagy hogy gyorsabb a játék. Vannak olyan játékosok az utánpótlásban, akiket beépíthetünk a következő idényben” – nyilatkozta Klausz László. A következő idényben már nem 16, hanem 20 csapat fog küzdeni a másodosztályban, így egy magasabb meccsszámmal kell majd kalkulálnia a kluboknak. A keretbővítést ez is indokolhatja a csapatoknál, azonban az MLSZ új szabálya, mi szerint minden meccsen kötelező két, 1996. január 1. után született labdarúgót játszatni a teljes meccs alatt, szintén erősítheti azt, hogy a kluboknak nyitnia kell a fiatalok felé.„Nem tehetem meg, hogy az U19-ből kiveszünk 4-5 embert, akiknek szerződést adunk, de ha nálunk nem játszanak, akkor nem tudnak visszamenni az utánpótlásba, így nem fognak játszani. Sokkal bővebb keret kell majd jövőre, a bajnokik mellett ott lesznek a kupameccsek is” – tekintett a következő szezon kihívásaira Klausz László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.