Sport

Labdarúgás: a gondolkodásban jár előrébb a spanyol foci

Labdarúgás: a gondolkodásban jár előrébb a spanyol foci

2016. június 16., csütörtök
Labdarúgás: a gondolkodásban jár előrébb a spanyol foci
tanulmanyut_eloadas007kf

Négy szegedi edző járt spanyolországi tanulmányúton a közelmúltban: az ott tapasztaltakról tartottak élménybeszámolót szerdán este a SZVSE stadion társalgójában.

Négy szegedi futballedző,

Paksi Péter

,

Kolozsvári János

,

Sahin-Tóth Dezső

valamint

Lóczi István

a közelmúltban vett részt egy barcelonai tanulmányúton: a négy klubnál, az FC Barcelonánál, a kizárólag utánpótlással foglalkozó Damm-nál, az Espanyolnál és a Cornellánál megtapasztalt edzésmódszerekről, gondolkodásmódról tartottak egy prezentációval egybekötött beszámolót a szakemberek. Az ötlet apropóját az adta, hogy az idei szezon során három fiatal spanyol futballedző érkezett Magyarországra dolgozni, közülük kettő Csákváron, míg egyikőjük Hódmezővásárhelyen igyekezett átadni mindazt, ahogyan a hispán trénerek dolgoznak. Ahogy azt Lóczi István előadása során elmondta, legfőképp az a precizitás keltette fel érdeklődésüket, amellyel csak egy-egy edzésre készült a Vásárhelyen dolgozó edző - aprólékosan, hosszasan előkészített tervvel érkezett minden tréningre. Ahogy azt az előadás során hangsúlyozták: nem lehet elmenni a spanyol futball elmúlt időszakban elért eredményei mellett, hiszen az elmúlt 16 évből kilenc alkalommal spanyol csapat nyerte a Bajnokok Ligáját, nem egyszer úgy, hogy házi döntőt rendeztek, de az Európa Ligában is nyolc spanyol siker született 12 szezon alatt - mind e mellett a spanyol válogatott világ és Európa-bajnokságot is nyert. "Semmivel sem ügyesebb a spanyol gyerek, mint a magyar, viszont a hat éveseket követően két évvel később mégis csodát láthatunk tőlük" - fogalmazott Lóczi István. Kifejtette, egy elvégzett felmérés során kiderült, hogy ha két hasonló játékerejű csapatnál két különböző módszert alkalmaznak, azaz egyiknél a kondícióra, a másiknál pedig az agyra, a gondolkodásra fordítanak nagyobb figyelmet, akkor utóbbinál jobb eredmények fognak születni - egyben el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a spanyolok másképp vélekednek a futballról. Meglepő volt a Spanyolországba kilátogató edzők számára, hogy az infrastruktúra és a körülmények nem feltétlenül jobbak a magyarországinál - sőt, a nem top pályákon sokszor igen zsúfoltan, egyszerre több csapat is edz, mégis működik mindaz, amin dolgoznak. A spanyoloknál 15 éves korig csak a játékos fejlesztése zajlik, az utánpótlásban motivált, fiatal edzők dolgoznak, akik nyugodt hangulatban dolgozhatnak a kluboknál. A gyakorlatok során négy alapcélt emelnek ki, és nem azon van a hangsúly, hogy miként végzik el a gyakorlatokat, hanem az, hogy elérjék a kitűzött célt. "Fontos elmondani, hogy mindig döntenie kell a játékosoknak. Minden gyakorlat gondolkodásra késztet, e mellett 12 éves korig nincs szabálytalanség az edzéseken és a meccseken. Folyamatosan megpróbálnak a letámadás ellen játszani, de úgy, hogy közben erre rákényszerítik a másik csapatot is erre. A meccsek alapelve: engedjetek játszani minket!" - tette hozzá Lóczi István. A spanyol futballiskolával kapcsolatban szóba került a Real Madrid utánpótlás szakemberei által Debrecenben tartott előadás, ami ráerősített mindezekre: a német

Horst Wein

, akinek 31 országban használják edzésmódszereit, és megközelítőleg 12 ezer edzőt tanított, szintén úgy véli, a futball fejben kezdődik, és a lábban végződik - ezáltal a legfontosabb, hogy mivel a profi futballban már nem lehet az étkezésen, a pályák minőségén, az edzésszámon vagy a feltételeken javítani, ezért elsősorban az agyban kell fejleszteni a játékosokat. A spanyol trénerek egyik sajátossága, hogy nem hibákat javítanak a meccs során, hanem a meccseket követően kérdeznek, problémákat vetnek fel a játékosok számára, és így ismét csak gondolkodásra sarkallják őket. Elsősorban tehát itt mutatkozik különbség: mire a spanyol gyerekek eltöltenek néhány évet a futballban, jóval érettebb gondolkodásúak lesznek, milliónyi döntést kell hozniuk, és folyamatosan arra késztetik őket, hogy gondolkozzanak a játék közben, ne pedig csak feladatokat hajtsanak végre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.