Közélet

Közgyűlés: antidemokraták, neokommunisták és Kohári-díjas feljelentések + FOTÓK

Közgyűlés: antidemokraták, neokommunisták és Kohári-díjas feljelentések + FOTÓK

2016. június 24., péntek
Közgyűlés: antidemokraták, neokommunisták és Kohári-díjas feljelentések + FOTÓK
kozgyules_varosi04_gs

Büntetőfeljelentést tettek Botka László ellen különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanújával a Ligetfürdő-üzletrész értékesítése kapcsán. A városvezetés állítja: nem történt vagyonvesztés. A nyári szünet előtti utolsó rendes ülésen rózsaeső hullt, majd heves szócsata folyt a szemétszállításról, a zöld területekről és a polgármester demokráciafelfogásáról is. A kiskertes övezetek beépíthetőségének emelése kapcsán viszont teljes volt a konszenzus.

11.08:

Az ülés véget ért. Botka László polgármester azzal köszön el a képviselőktől, hogy a tervek szerint júliusban és augusztusban nem tartanak közgyűlést, legközelebb várhatóan szeptember második felében ül össze a testület.

kozgyules_varosi05_gs

Máté-Tóth Andrásné a Móricz-művház új igazgatója

11.05:

A sportszervezetek (a vízisport-egyesület és a tekézők) kiemelt támogatása ugyanígy 27 igent kap, Szentistványi tartózkodik. Az úszásoktatás városi finanszírozását 28 igennel fogadják el. 27 igennel választják meg öt évre Máté-Tóth Andrásnét a szentmihályi művelődési ház élére, Tóth Péter tartózkodik.

11.02:

A lentebb részletesen tárgyalt pályázatokat 27 igennel támogatják, Szentistványi István tartózkodik.

KDNP-s tartózkodás a hulladékcég hitelkereténél

11.01:

A hulladékgazdálkodási cég 200 milliós hitelkeretét 25 igennel 3 KDNP-s tartózkodással szavazzák meg.

11.00:

A költségvetés módosítására 19 igen, 4 nem és 5 tartózkodás érkezik (közben Póda Jenő befutott). A SZÉSZ módosítása is átmegy, jellemzően néhány tartózkodással az egyes határozati elemei. A rendelet módosítása 23 igent, 4 tartózkodást és 1 nemet (Szentistványi) érdemel a városatyáktól. A kiskertes beépíthetőség növelését 28 igennel vezetik át.

10.45:

Lassan át is jutunk a napirendi pontokon. Tíz perc szünet, majd szavaznak is a városatyák.

Megnyílik-e a városháza a magyar - belgára?

10.43:

Tóth Péter megkérdezi, nem lehetne-e vasárnap a Magyarország - Belgium mérkőzésre megnyitni a városháza udvarát, ahol kiváló lehetőség nyílik a kivetítésre. Botka László azt mondja, utánanéz a lehetőségeknek.

10.40:

Kothencz János kér szót a Szeged-Csanádi Egyházmegyével kötött gyermekvédelmi tárgyú megállapodás tárgykörében. Megjegyzi, a korábbi heves viták a múlt ködébe vesznek: problémamentesen fogadta be Tápén a helyi közösség az állami gondozott gyerekeket, ez a közeg otthonukká vált, hazaérkeznek, nem kallódnak el. Fontosnak tartja, hogy a város és az egyházmegye közötti megállapodást meghosszabbítsák, jelképes összegért tovább működhessen a Dr. Foltán József Gyermekotthon a Budai Nagy Antal utcában, hiszen a rendszer bevált, nagyszerűen működik.

10.38:

Nincs kérdés a szentmihályi művelődési ház igazgatói pályázata kapcsán.

10.37:

A szegedi diákok úszásoktatását jövőre annak ellenére 8,8 millió forint plusz áfával segíti az önkormányzat, hogy ez nem törvényi kötelezettsége - jelenti be a polgármester. Örömtelinek nevezi, hogy évről évre dinamikusan emelkedik az ingyenes vagy kedvezményes úszásoktatást igénybe vevő diákok száma.

10.35:

A Szegednek jutó uniós források egy részét továbbra is iskolafelújításra kívánja fordítani az önkormányzat, mert kitartanak amellett, hogy Szeged iskolaváros - így Botka László.

A szemétszállítás mint MSZP-s politikai termék

10.34:

Néhány témát átugorva elérkezünk a pályázatokhoz. Nagy Sándor alpolgármester arra hívja fel a figyelmet, hogy a város folytatja a TOP 34 milliárdos keretére történő pályázati tevékenységet, elefántházat terveznek a vadasparkba, illetve kerékpárutat a Sándorfalvi útra. Arra is kitért, hogy a pályázati feltételek változása miatt módosulnak az oktatási intézményekkel kapcsolatos korábbi energetikai korszerűsítési programtervek, csökkennek az egyes iskolákra fordítható keretek, mert az önkormányzat nem akar és nem tud önrészt biztosítani ezekhez a beruházásokhoz milliárdos nagyságrendben. A fennmaradó keretre viszont újabb óvodák, bölcsődék energetikai korszerűsítésére tesznek javaslatot.

10.30:

Az MSZP politikai terméket csinál a szemétszállításból, ezt Szentgyörgyi Pál is elismerte magánbeszélgetésekben - fűzi hozzá az elhangzottakhoz Haág Zalán. Emlékeztet, a polgári kormány az emberek érdekeit képviseli, csökkenti a rezsit, a közszolgáltatások díját, miközben a baloldal 2002 és 2010 között évről évre növelte a díjtételeket, és közben külföldi multik kezére juttatta a lakosokat.

kozgyules_varosi14_gs

10.28:

Botka László állítja, a szegediek befizetéseiből 300 millió forintot nem ad vissza a kormány idén a szemétszállítás kapcsán az eddigi számítások szerint.

Valami bűzlik...

10.27:

"Szemét ügy a szemétügy, és egyre jobban bűzlik a dolog" - mondja Ménesi Imre (MSZP), aki szerint a parazita Fidesz-kormány élősködik az önkormányzatokon, elviszi a bevételeket, miközben ott hagyja a feladatokat és a költségeket... Ezért kell most hitelkeretet biztosítani az újonnan alakított cégnek. Úgy fogalmaz, nem működik tovább az önkormányzatok kivéreztetése.

10.25:

Tóth Péter egyetért az alpolgármesteri felvezetéssel, szükségesnek tartja a város beavatkozását annak megelőzésére, hogy később több hónapnyi összevont számlát kapjanak a szegedi lakosok. Megjegyzi viszont, hogy a Szeged Vízműhöz tartozó csatornák csapadékvíz-elvezetése terén komoly gondok mutatkoznak, ezt szeretné kivizsgáltatni. Botka László megígéri, ismét felhívják a problémára a cég figyelmét.

10.22:

Az önkormányzati gazdasági társaságokat érintő kérdésekhez jutottunk el. Szentgyörgyi Pál kijelenti, az állam elvonta a hulladékszállítási díjak bevételét az önkormányzatoktól. Aztán előállt az a probléma, hogy az állami kukaholding nem készült fel a számlázásra, ergo senki sem számláz a lakosság felé, miközben a szolgáltatók havonta fizetik a munkavállalókat, az üzemanyagot stb. Szeged ezért döntött úgy, hogy önálló cégbe szervezi a hulladékszállítást, és most 200 millió forintos hitelkeretet biztosít ennek az új társaságnak a működőképesség fenntartásához abban a nehéz időszakban, míg nem érkezik bevétel az állami kukaholdingtól.

Adósságcsapda: túlzottan merev a város és az IKV?

10.17:

Az érintettek egyharmada van önhibáján kívül csapdában, őket valamilyen módon benn kellene tartani a városi lakásrendszerben, például kisebb lakásba helyezéssel vagy a bérletidíj-hátralék egy részének elengedésével - tart ki mellette Szentistványi István. Hozzáteszi, ebből a szempontból roppant merev a városvezetés és az IKV is.

10.15:

Eltűnt közben a teljes Fidesz és KDNP, ezen jót mulat Tóth Péter. A jobbikos városatya arról beszél, hogy aki megkárosította a várost, ne kaphasson lakást, mert nem szeretetszolgálatról van szó, a szegregátumokban élő jogcím nélküli lakók között van 17 milliónyi felhalmozódott áramszámlás is. A valóban rászorulókat segítené, a potyautasokat kiszűrné a politikus.

10.12:

Következik a lakásrendelet módosítása. Szentistványi István kér szót. Érdekesnek tartja a változtatás bizonyos elemeit, jelezve, korábban rendkívül kevés szociális bérlakás felett diszponált a város, és a rossz pályázati feltételrendszer, rendelet miatt így is rengeteg pályázót zártak ki. Ami a jogcím nélküli lakáshasználatot illeti, szerinte továbbra is rossz marad a szabályzás, mert ha egy család önhibáján kívül adósságspirálba kerül, melyből nincs lehetősége kitörni, esélye sem marad tartozásai rendezésére, akkor az új szabályzás sem kínál számukra megoldást a lakáshoz jutásra, illetve a város ráadásként "kipaterolja" őket a szociális bérlakásból.

A kiskertekből nem lesz egyhamar lakóövezet

10.10:

Szeged mindig az OTÉK szabályzásainak megfelelő maximális beépíthetőséget támogatta - így a polgármester.

10.08:

Haág Zalán örül a konszenzusnak, de emlékeztet, az utóbbi években azért a Fidesz-KDNP ilyen jellegű kezdeményezései nem mindig találtak fogadtatásra a szegedi baloldal részéről.

kozgyules_varosi10_gs

10.06:

Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.) megjegyzi, több ezer szegedi számára jelent döntő fordulatot a friss kormányzati rendelkezés. A kiskertes övezetekben élők a csok kedvezményével is élhetnek, ami szintén óriási lehetőség. Ő is elismeri, nem szabad azt az illúziót kergetni, hogy az infrastruktúra terén döntő változások várhatóak. Nógrádi is rendkívül hálás Sándor Jánosnak, az egyesület elnökének, illetve Magyarország Kormányának a gyors és pozitív döntésért.

10.04:

Tóth Péter úgy fogalmaz, örömteli konszenzus lesz ebben az ügyben, a Családok a Kiskertekért Egyesület áldozatos munkáját külön is megköszöni. Nagyon fontosnak tartja ő is, hogy az említett infrastrukturális kérdéseket tudomásul kell venniük a kiköltözőknek. Életszerűnek tartja a 10 százalékot, de hozzáteszi, az említett egyesület mindig korrektül tájékoztatja a kiskertekbe költözőket, hogy nem várható út- és csatornafejlesztés az övezetekben.

10.02:

Következik a kiskertek beépíthetőségével kapcsolatos szabályzás. 10 százalékra emelkedett az országos határ, ezt vezeti át most Szeged. Ezzel sem lesznek a kiskertek lakóövezetté, mert sok tíz milliárdba kerülne az utak, csatornák kiépítése, erre belátható időn belül nem lesz uniós vagy helyi forrás - üzeni azoknak Botka László, akik életvitelszerűen ki akarnak költözni.

Árad a hő, és hol vannak a zöld felületek?

09.59:

Szentistványi azonnal válaszol: nem a zöld felületekkel kapcsolatos lépéseket hiányolja, de állítja, ezek sokszor értelmetlen módon történnek, rosszul sülnek el. A mai hőségriadós napon például mennyire élhető a Dugonics tér vagy a Szent István tér, és milyen volt ezeken a helyzet korábban? - teszi fel a kérdés, jelezve, a lombfelületek csökkentése egyértelműen visszaüt. A lakók általában későn szembesülnek a valódi folyamatokkal - húzza alá, megemlítve még: úgy kell zöldfelületet kialakítani, hogy az hasznos legyen a lakosságnak, ami most sok esetben nem mondható el.

09.56:

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester megemlíti, Szentistványi István jogászkodva a kákán is csomót keresve évről évre hiányolja a zöldfelület-növelést, ugyanakkor a 2002 óta zajló beruházások során ez mindig kiemelt szempont volt, egyre több fát ültet, fasort hoz létre a város, egyre több a zöld terület.

09.53:

Kothencz János (Fidesz-L.É.T.) is azt mondja, lakossági fórumokat tartottak Tarjánban, és szombati fogadóóráján is sorra jelzik a lakosok, hogy a lombtalanításra jelentős igény mutatkozik, mert túlnőtték magukat a fák, az emberek a panelházakban nem látnak ki a lomb miatt az ablakokon. Persze egyetért abban is Szentistványi Istvánnal, hogy a zöld területek egészséget arányát meg kell őrizni.

09.50:

Mészáros Tamás (MSZP) szerint a szabályzás a valósághoz illeszkedik Tarjánban, alaposan növekedni fognak a zöld területek az amúgy is legzöldebb, legfásabb városrészben. A szocialista képviselő azt állítja, igenis becsatornázták a lakossági véleményeket, igényeket, ezért lesznek például új parkolók, játszóterek, de új zöld területek is.

09.48:

Az építési szabályzat módosítása kapcsán a zöld területek arányáról szól Szentistványi István. A zöld város kialakítása című projekt - jelzi - több helyen 50-ről 20 százalékosra csökkenti ezt az arányt Tarján és Odessza fejlesztése kapcsán.

A jobboldal eltörölné a háziorvosok iparűzési adóját

09.45:

Senki sem gondolhatja komolyan, hogy pár tízezer forintos iparűzési adó miatt vándorolnak el az orvosok Magyarországról, Szegedről - így Botka, aki szerint álságos és hazug a kormányzat kommunikációja. Ugyanakkor jelzi, nincs ellene, hogy tárgyaljanak arról, az évi 12 milliós kedvezményt a maximális 20 milliósra emeljék Szegeden is.

kozgyules_varosi25_gs

09.44:

Haág Zalán (KDNP) a kvótanépszavazás költségei kapcsán megjegyzi, a demokrácia pénzbe kerül, a diktatúra nyilván jóval olcsóbb... Továbbá idézi cikkünket, Domokos Istvánt, a megyei orvosi kamara elnökét, aki a napokban fejtette ki: érthetetlen iparűzési adó sújtja Szegeden a háziorvosok többségét, szemben például Vásárhellyel. Haág kéri, gondolja át ezt az önkormányzat. A betegellátás biztonsága érdekében pozitívan kellene lépni ebben az ügyben, a jobboldal ezt mindenképpen támogatná.

Kohári-díjat kapott Német Ferenc feljelentése a városvezetéstől

09.39:

2013-ban egyébként - teszi hozzá Botka László - a Bohács Zsolt vezette vagyongazdálkodási bizottság hagyta jóvá az értékesítés menetét, fideszes szavazatokkal.

09.38:

A költségvetés módosítása kerül terítékre. Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester arról beszél, döntően fejlesztési célzatú előirányzatok szerepelnek ebben a mai anyagban. A Ligetfürdő-üzletrész eladásából származó bevétel megérkezett az önkormányzathoz, illetve ennek kapcsán kiadáscsökkenés mutatkozik a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-nél. Összegszerűen közel 2 milliárd kerül most az új fedett uszoda építésére képzett tartalékba (a fürdős összegek mellett a 2015-ös zárszámadás maradványforrásai). A szünidei étkezésre 18 millió forintos előirányzatot képez az önkormányzat, minden hátrányos helyzetű gyermek számára biztosítják az étkezést a nyáron. A Ligetfürdő-üzletrész értékesítésével kapcsolatban megjegyzi, közgyűlési és bizottsági döntések sora alapozta meg 2007-ben és 2008-ban ezt a konstrukciót, és szerinte értéknövekedés van az árban (mert kisebb lett az infláció, mint anno tervezték), ráadásul a Fidesz-Jobbik többsége idején sem érkezett semmiféle kezdeményezés arra vonatkozóan, hogy gondolják át az értékesítést. Ez az üzlet semmiképpen sem hátrányos az önkormányzat számára - állítja, hozzátéve, Német Ferenc "Kohári-díjas" feljelentővé kezd válni, akadályozva az önkormányzat munkáját.

09.32:

Elsőként a rendőri vezetők kinevezéséről tárgyalnak. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetői pozíciójába

Révész Szabolcs

alezredest, a Belvárosi Rendőrőrs őrsparancsnokává pedig

Kollár Krisztián

századost nevezné ki a megyei főkapitány. Erre rá kell bólintaniuk a városatyáknak. A két érintett életrajzát, szakmai munkáját, valamint a kiválasztás folyamatát ismerhetik meg a beszámolóból a politikusok. Elhangzik, 13 vezetői kompetenciát érintő 4 napos kiválasztáson esnek át a jelöltek. Szavaznak is: 27 igen, egyhangú.

09.28:

27 igennel fogadják el a napirendet, Hüvös László és Póda Jenő (KDNP) nincsenek ma jelen.

Megbukott a szegedi tömegközlekedés legújabb átszervezése

09.25:

Szentistványi István (független) a helyi közösségi közlekedés menetrendjének módosítását elemzi, azért, mert elképesztő felzúdulást, vihart váltott ki a városban. Mint mondja, meg kellene vizsgálni, az utóbbi években az ágazatra szánt súlyos uniós és városi pénzek mennyiben állnak összhangban a tömegközlekedést használó szegediek elégedettségével - állítja, durva fordított arányosság mutatkozna. Nagyon beszédesnek tartja, hogy még a városvezetéssel szemben ritkán kritikus Délmagyarország is "Káoszt hozott az új menetrend" címmel jelentetett meg cikket. Hozzáteszi, az egyeztetésekbe nem csatornázzák be a városlakók, de még a terepet ismerő sofőrök véleményét sem, ezért történhet meg, hogy késnek vagy korábban érkeznek a járatok. Kéri a városlakókat, jelezzék számára a panaszokat, ezeket gyűjti, és szembesíti vele az illetékeseket.

Neokommunistának tartja a Fideszt Binszki

09.21:

Binszki József (DK) szerint kilopják a szemünket, kár volt rendszert váltani azért, hogy a klasszikus kommunistákat a fideszes neokommunistákra cseréljük. Mindent elszednek a trafikoktól a magánnyugdíjpénztárakig, egyedül a földet lopják vissza az államtól a haveroknak. Jelenleg gyermekeink jövőjét, a tudatunkat akarják elrabolni - így a DK-s politikus. A szemetet is ellopják a hulladékgazdálkodás központosításával, ez a maffia egyik klasszikus bevételi eleme. Szeged - állítja - 800 milliót bukik ezen évente.

Tanácselnököket megszégyenítő módon vezeti a várost Botka

09.18:

25 éve hagyta el hazánk földjét az utolsó megszálló szovjet katona - így Haág Zalán (KDNP). Magyarország újra független, szabad ország lett, lezárta történelmének egy sötét korszakát. Érdekesség azonban, hogy a szocialista Botka László mégis nosztalgiázik a Kádár-korszakon, igaz, valójában ma is a tanácselnököket megszégyenítő módon vezeti a várost, például kiszorítja, kizárja a Cserepes sori kereskedőket a városi ünnepségről, és visszahívja azt a pénzügyi bizottsági tagot, kinek édesapja a Népszabadságban bírálja őt. Így értelmezi a demokráciát, a szólás- és véleményszabadságot a magát európai demokratának mutató polgármester. Nem véletlen - jegyzi meg a kereszténydemokrata frakcióvezető -, hogy a Botka vezette Szeged város nem tart méltó megemlékezést az 1956-os forradalom 60. évfordulójára.

09.16:

Botka László nem válaszol Tóth Péter Ligetfürdőt érintő kérdéseire.

kozgyules_varosi23_gs

Futballistáink legyőzték a baloldali kishitűséget

09.15:

Tóth Péter (Jobbik) a magyar válogatott mezében természetesen a válogatott sikereit méltatja először, egy olyan generáció nevében, mely számára ez történelmi lépés. A válogatott - mondja - legyőzte a baloldali kishitűséget, megtanult 15 millió magyarért futballozni. Ezután arról kérdezi a polgármestert, mi az álláspontja a Ligetfürdő ügyében tett feljelentésről, a városi vagyonvesztésről. A Jókai utcai épület fűtéselszámolásáról is szól, kéri Kardos Kálmán IKV-vezért, fejezze meg az ellene folytatott rágalmakat, adjon pontos elszámolást ahelyett, hogy őt azzal vádolja, fűti a bérlőket, hogy nem kell rendezniük az állítólagos tartozásukat. A szóban forgó, két évig le nem olvasott, ki nem számlázott gázt üzletek fogyasztották el, nem a lakók, így aljasság lenne velük megfizettetni.

Tovább folyik az oktatás központosítása

09.12:

Nagy Sándor (Együtt) kijelenti, az utóbbi évek önhitt, ostoba oktatáspolitikájának köszönhető, hogy az utóbbi tíz esztendő legrosszabb felvételi eredményeit produkálták a nyolcadikosok. A kormányzat elvette a normális oktatáshoz, neveléshez szükséges körülményeket a pedagógusoktól és a diákoktól, nem véletlenül kezdődött meg a tiltakozó hullám az ágazatban. A kormány erre válaszul - jegyzi meg - az üzemetetés, a működtetés szempontjából is az államosítás mellett döntött. Az önkormányzatok eddig 55 milliárdot fordítottak a helyi oktatási feltételek biztosítása, Szeged konkrétan 1,1 milliárdot, ezek az összegek mostantól a kormány kegyétől függően kerülnek vissza az iskolákhoz, vagy sem.

A labdarúgás máshoz nem hasonlítható közösségi misztériuma

09.11:

"Ilyen beszéd utoljára ötven éve hangzott el ebben a teremben" - hangzik Botka László cinikus reakciója. "Az ön elvtársai szájából" - vág vissza Mihálffy.

09.09:

Mihálffy Béla (Fidesz-L.É.T.) a magyar labdarúgó-válogatott sikereit választotta témájának. "Az elmúlt napokban sok millió magyar ember élte meg eufóriában a nemzettudatot, az összetartozás léleknemesítő érzését, alkotva igazi nagy családot. 50 év sikertelenség után a magyar labdarúgó-válogatott csodás Európa-bajnoki szereplése rengeteg örömöt szerzett határon innen és túl. A nemzeti színekben játszók nem véletlenül nyilatkozták: a siker kódolva van, hisz nem 11 futballista, hanem 15 millió magyar játssza a meccseket. Való igaz, a francia stadionokban szurkoló 25-30 ezer magyar mellett a televízió képernyője előtt Győrtől Szegedig, Dunaszerdahelytől Marosvásárhelyig milliók adtak hitet és erőt a futballpályán a nemzetért küzdőknek. Mi változott az elmúlt 50 év sikertelensége után, mi kellett az országot, a nemzetet immár egyértelműen eluraló futballázhoz? Elsősorban világos és egyértelmű kormányzati szándék, akarat, következetes kitartás kellett hozzá! Konkrétan Orbán Viktor miniszterelnök úr azon meggyőződése, hogy nincs reménytelen helyzet, tehát ugyanúgy, ahogy az ország gazdaságát egy bűnös és felelőtlen politika által okozott csődből meg lehet menteni, azaz ki lehet húzni a gödör mélyéről, ugyanúgy a magyar labdarúgást is rendbe lehet és kell tenni. Ebben a közös sikerben elképesztően sok munka, kellő mennyiségű erőforrás, pályákat és stadionokat építő, a következő nemzedékek jövőjét, testi-lelki megerősödését szolgáló befektetés van. Fontos hangsúlyozni: a magyar labdarúgás felfelé ívelő pályája nemcsak a mozgásra, az egészségesebb életmódra nevelés elsőrangú eszköze, de újabb lökést, lendületet ad a gazdaságnak is, és erősíti az országimázst. A 2010-es választásokkor kezdődő szemléletváltás gyümölcsét élvezi most a nemzet, melyet régen óhajtott egységbe kovácsolt a labdarúgás máshoz nem hasonlítható közösségi misztériuma. A nagyszerű szereplés hatására még az a nagyvárosi MSZP-s polgármester is üdvözölte az eredményeket, és ki tudta mondani: hajrá, magyarok! A magyar labdarúgó-válogatott szárnyalása – az eredményektől függetlenül – a következő napokban, hónapokban folytatódni fog. Hisz megmutattuk, hogy hittel, erővel és következetes, kitartó munkával csodát lehet tenni, és ebben a csodában a magyarság, a labdarúgók és a szurkolók egymásra tudnak találni, össze tudnak kapaszkodni. Ez a legnagyobb ajándék, amit kaphatunk, és amit adhatunk egymásnak. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok, hajrá, Szeged!" - hangzott el a képviselőtől.

Az MSZP szerint dübörög a szegedi turizmus

09.05:

Tóth Károly (MSZP) arról beszél, hogy 2015-ben több mint 12 százalékkal emelkedett a szegedi vendégéjszakák száma az előző évihez képest, az idei év első négy hónapját tekintve újabb 29 százalékos a növekedés, és 18 százalékkal több a vendégek száma is, mint 2015 hasonló időszakában. Miskolcot, Pécset, Debrecent és Győrt is magasan veri ezekben a mutatókban Szeged, köszönhetően az utóbbi évek nagyszabású turisztikai fejlesztéseknek, a magas színvonalú szolgáltatásoknak, a nagy vonzerővel bíró programoknak. Köszönet illeti a turizmusban érintett vállalkozásokat, intézményeket, szolgáltatókat - fejtegeti.

kozgyules_varosi01_gs

09.00:

Napirend előtti felszólalásokkal nyitjuk. Pontosabb ezt megelőzően Berkesi Ottó (DK) a 18. szőregi rózsaünnep péntek délután kezdődő programjaira hívja fel a figyelmet. Rózsaszirmok hullanak alá a karzatról!

8.55:

Hamarosan indul az ülés, lassan mindenki elfoglalja a helyét, egyelőre nagyon kedélyes a hangulat itt a díszteremben. Tóth Péter (Jobbik) a magyar futballválogatott mezében jelent meg, de nem szürke mackónadrágban.

Büntetőfeljelentés Botka László ellen több mint 2 milliárdos vagyonvesztés miatt

08.35: Német Ferenc, a jogi bizottság külsős tagja sajtótájékoztatón jelentette be: büntetőfeljelentést tett Botka László polgármester ellen a Ligetfürdő-ügyben, mert - mind mondta - igazságügyi könyvszakértői vélemény igazolja, hogy a szegedi önkormányzat értékes vagyonelemének magánkézre juttatásával több mint 2 milliárd forintos vagyonvesztést szenvedett el. Ez felveti a különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúját, a büntetőjogi felelősség megállapítása az illetékes nyomozóhatóságok feladata lesz. Azt is hozzátette, a budapest-terézvárosi ingatlanügyek analógiájára a szegedi fürdőberuházás konstrukcióját a polgármesterrel együtt annak idején megszavazó képviselők büntetőjogi felelősségét is meg kell vizsgálni. Részletek külön cikkünkben!

A közgyűlés elé:

Nyári szünet előtti utolsó rendes ülését tartja Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. Egyebek mellett módosítják a 2016. évi költségvetést, döntés születhet a kormányzati határozat, központi jogszabályváltozás által lehetővé tett beépítésiszázalék-növelés átvezetéséről több kiskertes övezet tekintetében, a Szeged-Csanádi Egyházmegyével kötött gyermekvédelmi tárgyú megállapodás módosításáról, felülvizsgálják a város drogstratégiáját, de tárgyalnak természetesen pályázatokat, ingatlanokat és városi gazdasági társaságokat érintő ügyeket is, illetve megválasztják a szentmihályi művelődési ház új igazgatóját. Érdekesség, hogy egyéni képviselői indítványt ezúttal senki sem nyújtott be, mint ahogy interpellációval vagy kérdéssel sem akarja senki fárasztani a városvezetést...

Ligetfürdő-bomba és demokráciadeficit

A közgyűlésre ugyanakkor több aktuális országos és helyi téma is bizonyosan rányomja majd a bélyegét, ahogy azt megszokhattuk. Az önkormányzati tulajdonrész magánbefektetőnek történő értékesítését követően robbanhat a Ligetfürdő-bomba, legalábbis erre utal, hogy Német Ferenc, a jogi bizottság külsős tagja reggel "különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében tett büntetőfeljelentést" ismertet a városháza előtt. Nem lennénk meglepve, ha terítékre kerülne az MSZP szombati kongresszusa, ahol Botka László, Szeged polgármestere "vérre menő" csatát vív Hiller Istvánnal az országos választmány elnökségéért. Ugyanígy forró perceket okozhat, amit csütörtökön tettünk közzé: a Fővárosi Törvényszék megsemmisítetteSzentistványi István LMP-ből történt kizárását - emlékezetes, a polgármester erre hivatkozva hívta májusban vissza Tanács Esztert, a pénzügyi bizottság külső szakértői tagját... De hogy örömtelibb eseményekre is utaljunk, a labdarúgó-Eb magyar sikerei mellett sem mennek majd el szó nélkül a díszteremben, erre mérget vehetünk!

1,2 milliárd az uszodaalapba

Rátérve a napirendi pontokra, ami a 2016-os büdzsé első módosítását illeti, a legnagyobb bevétel a Ligetfürdő Kft. eladásából keletkezett, Szeged gyarapodott 1,4 milliárd forinttal, ezért cserébe viszont mostantól teljes mértékben magánkézbe került a Napfényfürdő Aquapolis, a város legjelentősebb strandja. Habár Botka László (MSZP) polgármester korábban azt ígérte, hogy a teljes összeget a következő években épülő Etelka sorra tervezett uszodára fordítják, az előterjesztés végül 1,2 milliárd forint tartalékalapba helyezéséről szól. Ha a városatyák rábólintanak, az év végéig a régészeti feltárásaira 100 milliós kölcsönt ad a város a Móra Ferenc Múzeumnak, az út- és járdakeretre pedig 80 milliót szánnak, elsősorban a képviselői igényeket figyelembe véve. A városházi előterjesztés érdekessége, hogy a kvótanépszavazás lebonyolításához 7 millió forintot a városnak magának kell kigazdálkodnia.

A kiskertesek mellett a kormányzat

Pozitív kormányzati döntés született nemrég a kiskertek beépíthetőségének vonatkozásában, ezt a közgyűlés most vezeti át a helyi szabályzásba. Az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) legutóbbi módosítása alapján immár nem 5, hanem 10% a beépítettségi határ a kiskerteknél. Szeged esetében most a Baktói, a Subasai, a Gyálaréti, az Észak-Baktói, a Tápéi és a Tompaszigeti kiskertekkel foglalkoznak a képviselők, az említett részeken ugyanis a helyi építési szabályzat az OTÉK-től eltérő előírásokat tartalmaz. Az OTÉK módosítása június 14-étől lépett érvénybe, vagyis a Szegedhez tartozó kiskertes övezetekre immár ez vonatkozik attól függetlenül, hogy a helyi építési szabályzatban, vagyis a SZÉSZ-ben szeptembertől vezetnék át a változtatásokat a városházi előterjesztés szerint. A friss fejleményekről Sándor János, a Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke portálunknak azt mondta: megélénkülhet az építkezési és kiköltözési kedv a Szegedhez tartozó kiskertes övezetekben, hiszen ha valaki két telket összevon és a CSOK adta lehetőségekkel is él, viszonylag nagy házat építhet. Változhat a városi lakásrendelet, amelyben meghatároznák, hogy azon jogcím nélküli lakáshasználók, akik lakbér- vagy közüzemidíj-hátralék miatt elvesztették bérleti jogviszonyukat, de tartozásukat rendezték, milyen feltételek mellett kaphatnak maximum öt évre lakáshasználati jogot az IKV-tól.

Több oktatási intézmény újulhat meg, de kisebb volumenben

Szó lesz pályázati lehetőségekről is. Átvariálják az iskolák energetikai korszerűsítésére vonatkozó pályázatokat, változtak ugyanis bizonyos kiírások. A 2014-2020-as uniós ciklusban bruttó 3,3 milliárdból tervezték nyolc iskolaépület energetikai korszerűsítését, ami eredetileg 100%-os támogatottságból valósulhatott volna meg, a jelenlegi feltételek alapján viszont 1 milliárdnyi önrészt kellene vállalnia az önkormányzatnak, a 310 millió feletti projektek esetében ugyanis nem 100, hanem csak 50-60%-os a támogatás intenzitása. Az önrészt az önkormányzat nem akarja vállalni, így visszavágják az eredeti terveket. Fejlesztést hajtanak cégre a Bonifert, a Tabán, Weöres, a Petőfi, a Bárczi, Tarjáni Kéttannyelvű, a Vörösmarty és a Jerney általános iskolákban, ez utóbbinál hőszivattyús rendszer kiépítése szerepelt a koncepcióban, amit egy másik pályázati konstrukcióban nyújtanak be az óvodával együtt ősszel. Saját forrást így is tesz hozzá a beruházásokhoz az önkormányzat, intézményenként 40 milliót, amiből festeni fognak, illetve egyéb, nem energetikai célú fejlesztéseket hajtanak végre. Mivel kizárólag 100%-os támogatási intenzitású projekteket nyújt be a város, 820 millió forint felszabadul, amiből további intézményeket vonnak be a felújítási körbe: így a Kemes utcai, a klebelsbergtelepi és Jerney utcai óvodákat, továbbá az Agyagos utcai, a Gyík utcai és a Siha közi bölcsődéket. TOP-forrásokból továbbá a Szegedi Vadaspark területén elefántot és ázsiai állatokat bemutató együttes építését tervezi az önkormányzat konzorciumban a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft.-vel. Az óvodai nevelési évet érintő tervezett döntések közül említést érdemel a sajátos nevelési igényű gyerekek ellátása, a jövőben ugyanis a Hajnóczy utcai és a Széksósi úti óvodában alakítanának ki szobát az sni-s gyerekeknek. Ezekben az intézményekben egyébként korábban csoportlétszám leépítést szavazott meg a baloldali városvezetés. Mihálffy Béla (Fidesz-L.É.T.) a körzet képviselőjeként a szülőkkel karöltve korábban szeretett volna az sni-s gyerekeknek megfelelő helyiséget kialakítani, de törekvésükre akkor a város és az óvodák igazgatósága is nemmel reagált - a jobboldal szerint ez világos bizonyítéka arra, hogy óvodai csoportlétszám-leépítésre vonatkozó Botka-féle korábbi előterjesztés nem volt átgondolt, kellemetlenséggel járt mind a gyerekeknek, mind pedig a szülőknek.

200 milliós hitelkeret a szemétszállításban, új igazgató Szentmihályon

Lejár a Szeged-Csanádi Egyházmegyével kötött gyermekvédelmi megállapodás időtartama – ezt a városházi előterjesztés alapján további öt évre hosszabbíthatják meg a tápéi Budai Nagy Antal utcában található Dr. Foltán József Lakásotthon kapcsán. A szemétszállítás államosítása miatt kialakult átmeneti likviditási gondokat pedig úgy hidalhatja át a város, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-ből 2016. június 30-án kiváló Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek 200 millió forintos hitelkeretet biztosít az idei esztendőre. Hatan pályáztak a szentmihályi művelődési ház igazgatói székére, de mindössze ketten nyújtottak be érvényes jelentkezést. A szakmai bírólóbizottság és a kulturális bizottság által is támogatott Máté-Tóth Andrásné mellett pályázott még Bogdándy István (kettejük pályázatát találták érvényesnek), valamint Hell István, Kiss László, Vajda Ilona és Ferenczi Ildikó. A közgyűlés pénteken 2016. július 1-től öt évre nevez ki igazgatót a Móricz Zsigmond Művelődési Ház élére. A képviselők minden bizonnyal rábólintanak arra is, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetői pozíciójába Révész Szabolcs alezredest, a Belvárosi Rendőrőrs őrsparancsnokává pedig Kollár Krisztián századost nevezzék ki az illetékes szervek.

Ez történt a bizottsági üléseken

Az utóbbi napok során üléseztek a közgyűlés szakbizottságai is. A városüzemeltetési bizottság ülésén kiderült, Tarján és Odessza városrészek fejlesztésénél a zöldfelületi mutatók csökkentésével növelné a zöldterületek arányát a szegedi önkormányzat, erre a "fából vaskarikára" határozott nemet mondott a független Szentistványi István, így a közgyűlésen is várhatóak viták Szeged Megyei Jogú Város Építési Szabályzatának módosítását illetően. A lakásrendelet módosítása kapcsán is kritikus hangot ütött meg Szentistványi István, aki helyesnek tartja az önkormányzat által követett irányt, de még jóval többet tenne a rászorulókért. A foglalkoztatási, szociális és sportbizottság ülésén elhangzott: ha a közgyűlés jóváhagyja a városházi előterjesztéseket, 2017-ben az iskolai úszásoktatást 8,8 millió forinttal támogatja majd a város, illetve két sportklub, az EDF Démász Szegedi VE, valamint a Szegedi TE tekecsapatának kiemelt támogatási szerződését meghosszabbítják, ez alapján előbbi idén 21, míg a jövő évben június 30-ig 20 millió forintos, míg a tekézők mindkét esztendőben 6-6 millió forintos támogatásban részesülhetnek. A kulturális bizottság egyhangúlag Máté-Tóth Andrásné pályázatát támogatta a szentmihályi művelődési ház igazgatói posztjára. A megcsonkított pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság ülésén részletesen ismertették a költségvetés idei első módosítását. A jogi bizottság tagjai pedig arról értekeztek, hogy az önkormányzat csak 100%-os támogatási intenzitású pályázat keretében valósítaná meg a bölcsődék, óvodák és iskolák energetikai korszerűsítését, így egy-egy intézményre kevesebbet fordíthatnak, cserébe újabb hat intézményt bevonnak a felújítási körbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.