Kultúra

Kétezer éves gladiátorsisakokat is bemutatnak a szegedi Pompeji-kiállításon + FOTÓK

Kétezer éves gladiátorsisakokat is bemutatnak a szegedi Pompeji-kiállításon + FOTÓK

2016. június 14., kedd
Kétezer éves gladiátorsisakokat is bemutatnak a szegedi Pompeji-kiállításon + FOTÓK
pompei_kiallitas13_gs

Az ókori Pompejiből származó két gladiátorsisakot is bemutatnak a szegedi Móra Ferenc Múzeumban június végén nyíló kiállításon, a Nápolyból érkezett műtárgyakat kedden csomagolták ki.

Gabler Dénes

professzor, a tárlat kurátora újságíróknak elmondta, hogy a díszesebb és nehezebb - mintegy hét kilogrammos - bronzsisakot a viadalokat megelőző felvonulásokon viselték a gladiátorok. A fejvédő feltehetően a fél lábszárvédőben, fél karvédőben, bőrpáncélban karddal harcoló myrmillo gladiátoré lehetett. A másik, díszítés nélküli, egyszerűbb, szintén bronzból készített sisakot a viadalokon hordták, tömege ennek is megközelíti a hét kilogrammot. A nápolyi régészeti múzeum gyűjteményéből százhúsz műtárgy érkezett Szegedre, amelyet a június 25-én nyíló Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában című kiállításon mutatnak be a közönségnek. A kollekció legnagyobb tárgya a több mint két méter magas, csaknem egytonnás Poszeidón-szobor, a legkisebbek pedig a néhány centis halászhorgok. Az év végéig három helyszínen látható majd a kiállítás. A múzeum központi épületében, a Kultúrpalotában az ókori Pompeji politikai élete, fürdőkultúrája elevenedik meg a Nápolyból érkező műtárgyak, történeti ereklyék segítségével. A Fekete-házban kap helyet az egykori Pannónia provincia mindennapjait bemutató tárlat és ott ismerkedhetnek meg az érdeklődők a gladiátorok világával is. A Kass Galériában pedig Pompeji és a Vezúv a magyar művészetben címmel az akadémista festészet remekeiből nyílik kísérőkiállítás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.