Kajak-kenu Eb: Storcz szerint Kozák bizonyított, a férfi négyes nem

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott vezetőedzője szerint a moszkvai Európa-bajnokságon három aranyérmet szerző Kozák Danuta egyértelműen bizonyította, hogy képes az olimpiai triplázásra, a férfi K-4 1000 méteren az Eb-n indult egység teljesítménye azonban nem volt meggyőző a riói indulás szempontjából.

“Nagyon jól teljesítettünk, nem is azért, mert az előzetesen kitűzött tíz helyett már tizenkét éremnél járunk, hanem mert hét medált szereztünk az olimpiai számokban” – nyilatkozta az MTI-nek a szakember a zárószámok, azaz az 5000 méteres finálék előtt.

Storcz Botond egyetért Kozák Danutával, aki úgy nyilatkozott, nem szabad elszállni, hiszen továbbra is az olimpiai szereplés a legfontosabb. A vezetőedző ugyanakkor hangsúlyozta, abból a szempontból mindenképpen jó volt a kontinensviadal, hogy Kozák sehol máshol nem tudta volna lemodellezni majdani olimpiai szereplését, mint itt. Megjegyezte, ugyan az ötkarikás játékokon nem így épül majd fel a program, de a versenyzőnek ugyanakkora megterhelést jelent a triplázás nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is.

Storcz Botond kitért a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összeállítású K-4 1000 méteres egységre. A négyesnek itt kellett volna bizonyítania, hogy nem volt véletlen az olimpiai válogatón elért győzelme, amikor nagy meglepetésre maga mögé utasította a hazai környezetben öt évig veretlen, olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű hajót. Hufnágelék azonban csak a hetedik helyen zártak Moszkvában.

“Sajnos nagyon nem tetszett ez a négyes, pedig az Európa-bajnokság előtt bíztam benne, hogy jó lesz. Az biztos, hogy ebben az összeállításban ezt nincs értelme tovább erőltetni” – mondta a vezetőedző, aki szerint az is bebizonyosodott, hogy Dombvári Bencének nincs értelme tripláznia az olimpián. Mint mondta, ő nem zárkózott volna el ettől, de most látszik, hogy a kajakosnak csak az egyesre és a párosra kell fókuszálnia.

A férfi négyessel kapcsolatban a tréner jelezte: július közepe az olimpiai nevezések határideje, de egyelőre nem tudja, hogy új válogatót írnak-e ki, vagy a női négyeshez hasonlóan ő maga jelöli ki az ötkarikás kvartettet.

Storcz Botond azt mondta, az Európa-bajnokság végeztével a versenyzők most néhány napig pihenhetnek, amire hatalmas szükségük is van, hiszen ezt követően megkezdődik a közvetlen olimpiai felkészülés.

Előző sztori

Első- és másodfokú riasztások zivatar, felhőszakadás veszélye miatt az egész országra

Következő sztori

Euro 2016: az írek csak ráijeszteni tudtak Franciaországra