Kultúra

Jubileumi évadra készül a kecskeméti Katona József Színház

Jubileumi évadra készül a kecskeméti Katona József Színház

2016. június 4., szombat
Jubileumi évadra készül a kecskeméti Katona József Színház

Tizenegy bemutatóval készül a 2016/17-es jubileumi évadára a kecskeméti Katona József Színház. Az idén 120 éves teátrum ad majd otthont az országos színházi évadnyitónak is augusztus 26-án - mondta Cseke Péter színházigazgató az évadzáró társulati ülésen szombaton Kecskeméten.

A direktor elmondta, hogy a lezáruló évadban, a színház történetében először 397 előadást játszottak. Bérlettel és színházjeggyel június 2-áig 110 687 nézőjük volt. A szabadtéri és vendégelőadásokkal azonban meghaladja látogatottságuk a 120 ezret. "Az elmúlt hét évben sok nehézséget kellett megoldanunk, közösen átélnünk, és túl lenni rajtuk, de a végeredmény egészen jó lett" - mondta, hozzátéve, hogy nagyszerű sikerek kapujában vannak, és az alkotókedvük is megmaradt. A 2015/16-os évad elején, a Vidéki Színházak Fesztiválján a Párcserében játszó Csapó Virág a legjobb női alakítás díját nyerte el. Dobó Enikő Bács-Kiskun megyei Príma-díjat vehetett át, a Tetthely című interaktív bűn- és balesetmegelőzési előadás és alkotógárdája pedig Kecskemét Ifjúságáért Díjban részesült - sorolta

Cseke Péter

. A színházigazgató utalt rá, hogy tizenhat bemutatójuk volt, benne új színházavatóval, hiszen a Kelemen László Kamaraszínház a pályázati forrásból felújított egykori városi mozi épületébe költözött. Hangsúlyozta, hogy a Kecskeméten folyó munka elismerésének tekinti, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a társulat két előadással is fellép. Ötödik, jubileumi évadát zárja júniusban az Újvilág Passió című szabadtéri előadás - mondta Cseke Péter. Ehhez kapcsolódóan az Európassió Szövetség éves kongresszusát 2017-ben Kecskeméten tartja, amikor 18 európai ország több mint 90 tagszervezete találkozik majd itt. "Ünnepeljük meg a nagy találkozást!" lesz a jelmondata a következő évadnak - tájékoztatott a direktor, hiszen 120 évvel ezelőtt, 1896. október 14-én nyitott meg kapuit a kecskeméti Katona József Színház. A teátrum megnyitó ünnepsége három napig tartott, és Katona József Bánk bán című darabját mutatták be, részben a budapesti Nemzeti Színház művészeinek előadásában - tette hozzá. Az öt nagyszínházi, bérletes bemutatók sora a 2016/17-es évadban szeptember 30-án Shakespeare Vízkeresztjével kezdődik, rendezője Mohácsi János lesz. Szirmai Albert - Bakonyi Károly szerzőpáros Mágnás Miska című operettjét Rusznyák Gábor rendezi, bemutatója november 18-án lesz. Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című előadást Cseke Péter és Szerednyei Béla rendezésében január 6-án láthatja a közönség. Henrik Ibsen Hedda Gabler című darabja jövő év február 17-én kerül színre Zsótér Sándor rendezésében. Az utolsó bérletes nagyszínházi előadást a következő év április 14-én mutatják be. Szép Ernő Vőlegény című színművét Szikszai Rémusz rendezésében láthatják a nézők. Idén is várják a fiatalabb generáció tagjait is: a nagyszínházban a Micsoda társaság című előadást október 5-én, az És közben szól a dal 2. munkacímet viselő darabot március 2-án mutatják be. Mindkettőt Cseke Péter rendezi. A kamaraszínházban Kacsóh Pongrác János vitéz című darabját Szente Vajk állítja színpadra október 7-én, Schiller Ármány és szerelem című drámája február 24-én Rusznyák Gábor rendezésében lesz látható. A stúdiószínházban november 11-én mutatják be a Katona József drámaírói pályázat díjnyertes darabját Kocsis Pál rendezésében, míg Csehov Platonov című műve, melyet Szász János rendez, január 7-én kerül színre. A teátrum hagyományteremtő szándékkal hozta létre a kecskeméti Újvilág Passiót 2012-ben, a produkciót idén június 10. és 12. között láthatják az arborétumban. Az évadzáró társulati ülésen elismeréseket is átadtak: a színész özvegye, Frigyesi Tünde által alapított Csizmadia László-díjat Pál Attila színművész kapta, míg a társulat tagjainak szavazatai alapján Az évad embere Mészár Zsuzsa művészeti titkár lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.