Közélet

Illegális bevándorlás: további hétezer migráns érkezhet családegyesítés útján idén Ausztriába

Illegális bevándorlás: további hétezer migráns érkezhet családegyesítés útján idén Ausztriába

2016. június 9., csütörtök
Illegális bevándorlás: további hétezer migráns érkezhet családegyesítés útján idén Ausztriába

Idén további hétezer migráns érkezhet családegyesítéssel Ausztriába a belügyminisztérium becslése szerint - közölte a Die Presse című osztrák napilap csütörtöki száma.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a menekültstátusszal rendelkezők közül minden kettőt átlagosan egy családtag követ. Tavaly 14 ezer jogerősen elfogadott kérelem született, ezért lehet úgy kalkulálni, hogy a családegyesítés útján ez további hétezer főt jelent - közölte

Karl-Heinz Grundböck

, a tárca egyik szóvivője. A családegyesítéssel érkezők az összesen beadott menedékkérelmi igények tíz százalékát teszik ki. Június elsején hatályba lépett Ausztriában az április végén elfogadott szigorított menekültügyi törvény. A törvénymódosítás a családegyesítés feltételeit is szigorította: a menekülteknek egyebek között anyagi előfeltételeket kell bizonyítani hozzá, és az eljárás csak három év elteltével lesz megindítható. Azok, akiknél a menekültstátus nem jöhet szóba, csupán úgynevezett kiegészítő védelmet kaphatnak, és az új törvény szerint a jelenlegi egy év helyett ugyancsak három év után történhet meg a családegyesítés. A kiegészítő védelem azoknak jár, akik a genfi egyezmény szerint nem tekinthetők menekültnek, azonban mégis veszélyes lehet visszatérniük származási országukba, például a halálbüntetés veszélye vagy más jellegű önkény miatt. A Die Presse című napilapban csütörtökön megjelent írásban az áll, hogy a belügyi tárca szóvivője szerint a kiegészítő védelemmel rendelkezők családegyesítési igényével várhatóan kevés ember érkezik az országba. Tavaly 2500-an kapták meg a kiegészítő védelmet, és ők - három év múlva - várhatóan nagyjából ezer családtagjukat hozzák magukkal. Június elején

Wolfgang Sobotka

belügyminiszter azt közölte, hogy Ausztriában eddig idén mintegy 19 ezer, vagyis nagyjából feleannyi menekültügyi eljárás indult meg, mint a befogadásra meghatározott, 37 500 fős felső korlát. A tárcavezető közlése szerint jelenleg naponta már nagyjából 800-an érkeznek Ausztriába, ennek oka a melegebb időjárás és az aktívabb embercsempészet. Ausztriában 2015-ben összesen 90 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékkérelmet nyújtottak be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.