Közélet

Illegális bevándorlás - Európai Bizottság: történt előrelépés, de még mindig lassan halad a menedékkérők áthelyezése

Illegális bevándorlás - Európai Bizottság: történt előrelépés, de még mindig lassan halad a menedékkérők áthelyezése

2016. június 15., szerda
Illegális bevándorlás - Európai Bizottság: történt előrelépés, de még mindig lassan halad a menedékkérők áthelyezése

Az utóbbi időben jelentősen felgyorsult a menedékkérők Európai Unión belüli áthelyezése, a folyamat azonban még mindig meglehetősen lassan halad - közölte szerdán ismertetett helyzetértékelésében az Európai Bizottság.

Az áthelyezési program végrehajtásáról közzétett friss bizottsági jelentés szerint a 160 ezer menekült áttelepítését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott uniós mechanizmus keretében eddig 2280 embert helyeztek át Görögországból és Olaszországból, közülük 780-at az utóbbi hónapban. Habár a korábbiakhoz képest ez is előrelépést jelent, az ütem messze elmarad a bizottság várakozásaitól. A brüsszeli testület korábbi célkitűzése szerint májusig legalább 20 ezer áthelyezésre kellett volna sort keríteni. A legfrissebb információk szerint Görögország szárazföldi részén jelenleg mintegy 49 ezer migráns tartózkodik, áttelepítésre várva. Az Európai Bizottság szerint sürgős segítségre lenne szükség a görögországi humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében, ezzel párhuzamosan azonban Olaszországban is fokozni kellene a tagállami támogatást, ugyanis egyre több menedékkérő érkezik az ország partjaira. "A Görögországba érkezők számának csökkenésével a legfőbb felelősség az áthelyezések jelentős fokozása és felgyorsítása (...) Az embercsempész-hálózatok üzleti modelljének megtörése terén elért haladás csak akkor lesz fenntartható, ha biztonságos és törvényes csatornát biztosítunk a menedékkérők számára" - mondta

Dimitrisz Avramopulosz

migrációs politikáért felelős uniós biztos. Az Európai Bizottság az elismert menekültek harmadik országokból történő áttelepítése terén elért eredményekről is beszámolt. Mint írták, a korábban elfogadott mintegy 20 ezerből eddig 7272 nemzetközi védelemre szoruló, lakóhelyét elhagyni kényszerült személyt telepítettek át tizenkilenc európai országba. A résztvevő államok nagy része Jordániában, Libanonban és Törökországban tartózkodó szíriaiakat fogadott be. A testület tájékoztatása szerint az Európai Unió és Ankara közötti migrációs megállapodás életbe lépése óta 511 szíriai menekültet helyeztek át Törökországból uniós országokba: a korábban is aktív Svédország, Németország, Hollandia, Finnország és Litvánia mellett Olaszországba, Luxemburgba és Portugáliába. Május 1-je óta naponta átlagosan 47 ember érkezett illegális úton a görög szigetekre Törökországból, míg az egyezmény életbe lépése előtti időszakban ez a szám 1740 körül volt. A migrációs egyezmény keretében eddig 462 illegális határátlépőt, köztük 31 szíriai állampolgárt szállítottak vissza Görögországból Törökországba.

Frans Timmermans

, az Európai Bizottság első alelnöke sajtótájékoztatóján kijelentette, "az EU-török megállapodás eredményeket produkál: a migránsok látják, hogy nem éri meg kockáztatni az életüket az embercsempészek hajóin". Hozzátette, ennek ellenére még nincs itt az ideje annak, hogy "hátradőljünk", az egyezmény minden egyes elemét teljes mértékben végre kell hajtani, ide értve az áttelepítések fokozását is. A brüsszeli bizottság emellett a török vízumliberalizációs tárgyalások állásáról is tájékoztatott: Törökországnak eddig hatvanötöt sikerült teljesítenie az uniós vízummentesség bevezetése elé állított hetvenkét feltétel közül. Dimitrisz Avramopulosz szerint a török hatóságoknak "látványos" haladást sikerült elérniük, Törökországnak azonban a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét teljesítenie kell ahhoz, hogy polgárai szabad beutazást kapjanak az Európai Unió területére. A március 18-i EU-török megállapodás keretében április 4-én megkezdődött azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától. A megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserébe - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.