Közélet

Illegális bevándorlás: a szakértő szerint megismétlődhet a tavalyi migrációs hullám

Illegális bevándorlás: a szakértő szerint megismétlődhet a tavalyi migrációs hullám

2016. június 5., vasárnap
Illegális bevándorlás: a szakértő szerint megismétlődhet a tavalyi migrációs hullám

Reális veszély a török-EU menekültügyi megállapodás felbomlása a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint, aminek eredményeként megismétlődhet a tavalyi migrációs hullám.

Horváth Dániel

azt követően nyilatkozott az M1 aktuális csatornának, hogy a kutatóintézet munkatársai egy hétig tanulmányozták a törökországi migrációs közigazgatási rendszert. Kifejtette: amennyiben nem működik a megállapodás, az Európai Unió nem teljesíti a ráeső részt, például nem utalja át a soron következő összeget, a török hatóságok is bármikor dönthetnek a belső védelmi háló átalakítása mellett úgy, hogy az ország területén jelenleg kontroll alatt élő emberek elindulhatnak Európa felé. Ez pedig kiegészülhet az észak-afrikai térségből érkező illegális migrációs beáramlással. A kutató szerint a törökök elégedetlensége érthető abból a szempontból, hogy Törökország 2011 óta csak saját forrásból biztosította a szírek befogadásának feltételeit. Miközben az EU úgy gondolja, hogy a megállapodás szerinti több milliárd eurós támogatás kompenzáció lenne Törökországnak az utóbbi öt évért, ez csak csepp a tengerben. Törökország eddig több mint 11 milliárd dollárt költött erre a célra - tette hozzá. Megjegyezte: nemzetközi szervezetek is elismerik, hogy a törökországi befogadó állomásokon uralkodó állapotok versenyképesek az európai befogadó intézményekkel. Az unió által 2018-ig biztosított összeg csak a szírek ellátására fordítódna, a határvédelmi intézkedések támogatásához nem járul hozzá, pedig Törökország ezzel kapcsolatban is erőfeszítéseket tett, a parti őrség kapacitásait például megduplázta. Ennek eredményeként az illegális migránsok visszatartása, egyike az EU-török menekültügyi megállapodás jól működő elemeinek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.