Bulvár

Fülbevalót és övet is készít használt gumibelsőből a szegedi lány

Fülbevalót és övet is készít használt gumibelsőből a szegedi lány

2016. június 5., vasárnap
Fülbevalót és övet is készít használt gumibelsőből a szegedi lány
tuktuk_designe_03

Szabó Laura nagyon elfoglalt. Csak telefonon tudtunk beszélni néhány tíz percet, hiszen jelenleg egy éve kezdődött szenvedélyének hódol az egyik angol kézművespiacon. Már öt hónapja, hogy Tuk Tuk termékeivel berobbant a szigetországban, aminek - nevével ellentétben - semmi köze az ázsiai városnéző kisbuszokhoz, valami sokkal izgalmasabb lapul mögötte. A szegedi lány, aki mindig is vándornak tartotta magát, használt és selejt gumiabroncsokból készít fülbevalókat, öveket, papucsokat és még sok minden mást. Ötleteinek tárháza kiapadhatatlan.

Vannak visszajáró vendégei és a turisták sem mennek el mellette szó nélkül. A szegedi Szabó Laura mindössze öt hónapja árul aktívan az egyik angol kézművespiacon, a törzsközönségnek azonban már nem kell bemutatni a Tuk Tuk Designe-t. A pavilon oldalán lógó biciklikerekek, amolyan cégérként, egyedivé és feltűnővé teszik a standot, ezeken sorakoznak a gumiabroncsból készült fülbevalók és övek. "Életemben ennyi bókot nem kaptam még, mint ez alatt az öt hónap alatt. Sokan gratulálnak az ötlethez, névjegykártyát kérnek, vásárolnak a barátoknak, kollégáknak" - mesélte lelkesen. Mielőtt el tudtunk volna mélyedni a Tuk Tuk-ötletben, a telefon másik végéből angol köszöntés, majd nevetgélés hangja hallatszott. Kiderült, a szegedi lánynál éppen egy magyar srác érdeklődött. Laurától megtudtuk, a kézműves vásárban viszonylag sok a magyar kézműves, az egyik páros bőrből készült kutyanyakörveket vitt Angliába, míg egy magyar tagokból álló csapat koreai ételkülönlegességekkel standol a piacon.

tuktuk_designe_02

"Gyerekkorom óta szeretem a kézműves dolgokat, ez családi vonás. Egy éve, hogy kiköltöztem Afrikába, Tanzánia északi részére. Már akkor is Londonban éltem, de meguntam az időjárást, a drága albérletárakat, ezért nekiindultam, hogy segítsek egy magyar barátomnak a kempingben. Az volt az A-terv, hogy tanulok egy kicsit, grafikákat készítek, azután visszamegyek Angliába; a B-terv pedig, hogy elköltözök egy szigetre, megtartom a munkám és vígan elvagyok a londoni fizetésemből. A harmadik héten történt, hogy megláttam egy hölgyet a piacon, aki autógumiból készített megfestett flip-flop papucsokat. Azt mondtam: ez zseniális! Vettem belőle egy párat, akkor már tudtam, hogy ezzel az ötlettel térek vissza Londonba" - mesélte Laura, mikor fogalmazódott meg benne a hulladék gumiabroncsok ilyen formában történő újrahasznosítása. A projekt nemcsak trendi, hozzájárul a környezetvédelemhez is, ami a vegetáriánus Szabó Laura egyik szívügye. Azt vallja, a magunk mikrokörnyezetében mindent meg kell tennünk a természetvédelem érdekében. Még Tanzániában volt, amikor felvette a kapcsolatot a magyar gumiipari cégekkel, de mindössze egyetlen vállalat harapott rá az ötletre. Rövidesen elkészültek az első papucstalpak, majd következett az egyedi festés a selejt gumiból készült, szép mintázatú lábbeliken és öveken. Az első néhány hónapban 300 hulladék gumi került hozzá az utcáról, telepekről. "Budapesten is árultam, ott is nagy volt az érdeklődés, bár elsősorban a termékek színe vonzotta a tekintetet, csak másodsorban az ötletesség. Külföldön nem ezt tapasztalom. Karperecek, fülbevalók gumibelsőből, elhoztam az első két pár szandálomat is, nyakörvek, kutyapórázok, és a legújabb ötletem a gumiból készült, világító bútorok és ruhaként hordható kiegészítők" - sorolta az angol kézművespiacon elérhető kollekciót és a terveket Laura. Érdemes egyébként felkeresni a

Tuk Tuk

web- és

Facebook-oldalát

is.

tuktuk_designe_04

A szegedi lány megállíthatatlan, ha valamit a fejébe vesz, azt véghez is viszi. Nem tagadja, többször is megálljt parancsolt már neki az élet, de az új projekt kapcsán annyira lelkes, hogy képes egy-egy kampány során napi 12-14 órákat dolgozni. "Élvezem, akkora lendületet adnak ezek a felkészülések, mint egy tréning a sportolóknak verseny előtt." Szabó Laura legutóbb a

Richard Branson

nevével fémjelzett Virgin Voom start-upok vállalkozásoknak szóló versenyére nevezett be, ami PR-marketing és mentoring lehetőséget kínált a szavazáson továbbjutott indulóknak. Laura sajnos nem jutott tovább a 700 induló vállalkozás közül, de így is profitált a lehetőségből, hiszen egy amerikai és egy kanadai érdeklődőt sikerült megnyernie. És, hogy mi lesz a Tuk Tuk jövője? Szabó Laurát megismerve, ezernyi módon feldolgozott és csupa hasznos tárgyként újjászülető gumibelső kerül a pavilonba. Vagy pavilonokba, hiszen a szegedi lány, sok tennivalója mellett, éppen azon dolgozik, hogy további pontokon honosítsa meg a gumidizájnt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.