Bulvár

Fa- és műanyag játékokat vizsgált a fogyasztóvédelem + VIDEÓ

Fa- és műanyag játékokat vizsgált a fogyasztóvédelem + VIDEÓ

2016. június 14., kedd
Fa- és műanyag játékokat vizsgált a fogyasztóvédelem + VIDEÓ

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság évről évre vizsgálja, hogy a boltokban kapható gyermekjátékok biztonságosak-e. A cél a kereskedelemből kiszűrni a veszélyes játékokat. A mostani ellenőrzés során 83 fajta játékból 25-féle bizonyult veszélyesnek.

A hatóság témavizsgálata során 51-féle műanyag játékot (például játékbaba, fürdőjáték, műanyag állatfigura), illetve 32-féle fajátékot vizsgált meg. A különböző kémiai vizsgálatokra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában, a mechanikai vizsgálatokra az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumban került sor. A műanyag játékbabák vagy babaszettek és a műanyag állatfigurák puha, lágy műanyag részt is tartalmaznak (vagy teljes egészében abból állnak). A puha, lágy műanyagok esetén előfordulhat, hogy azok az egészségre ártalmas tiltott (ftálsav-észter típusú) lágyítószert tartalmaznak. A vizsgált 51-féle műanyag játék közül 21-félében találtak tiltott lágyítószert a szakemberek. Ha a kisgyermek a szájába veszi ezeket a jétkokat, akkor ezek a veszélyes vegyületek a nyállal kioldódhatnak, és a szervezetbe juthatnak. Mindemellett a színezett fajátékok festékében előfordulhatnak különböző nehézfémek (például ólom, kadmium, króm), amelyek a gyermek szervezetébe jutva szintén károsak lehetnek. 21-féle festett fajáték vizsgálatára került sor nehézfémtartalom szempontjából, amelyek közül valamennyi megfelelt a vonatkozó határértékeknek. A 3 évesnél fiatalabb gyerekeknek készült fajátékokról leválhatnak a kis részek és azokat lenyelve, illetve belélegezve fulladást okozhatnak, éppen ezért nagyon fontos ezeknek a játékoknak is a szigorú ellenőrzése. Ezért a hatóság mechanikai szempontok alapján is megvizsgált 17-féle fajátékot. A hatóság ellenőrizte, hogy a ragasztott fajátékok ragasztója elenged-e víz hatására (és leesnek-e a ragasztott kis darabok), vagy például, hogy különböző fizikai erő hatására leválnak-e kis részek, amikhez így hozzáférhetnek a gyerekek. A 17-féle fajátékból 4 nem felelt meg a követelményeknek, mert vagy eleve tartalmaztak kis darabokat, vagy pedig a vizsgálatok során váltak le a kis részek. Annak érdekében, hogy a vásárlók ne találkozhassanak a boltokban a veszélyes játékokkal, a hatóság a szükséges intézkedéseket megtette. A vizsgált (köztük a veszélyes) játékok listája itt található: -

fajátékok

http://www.youtube.com/watch?v=VLreccvnWkA -

műanyag játékok

http://www.youtube.com/watch?v=6-H3_CbXGsc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.