Sport

Euro 2016: Portugália tizenegyesekkel jutott az elődöntőbe

Euro 2016: Portugália tizenegyesekkel jutott az elődöntőbe

2016. június 30., csütörtök
Euro 2016: Portugália tizenegyesekkel jutott az elődöntőbe
lengyelorszag_portugalia

Elsőként a portugál labdarúgó-válogatott jutott a négy közé a franciaországi Európa-bajnokságon, miután a csütörtök esti negyeddöntőben 1-1-es rendes játékidőt és hosszabbítást követően tizenegyesekkel 5-3-ra legyőzte a lengyel csapatot.

A találkozó első lehetőségét kihasználták a lengyelek, egy portugál védekezési hiba után a tornán első gólját szerző

Lewandowski

szerzett vezetést Lengyelországnak. A kontinenstornák történetének második leggyorsabb gólja érezhetően megfogta a portugálokat, akik

Fernando Santos

vezetése alatt tétmérkőzésen veretlenek voltak: a negyeddöntőt megelőzően 11 találkozóból nyolcat megnyertek három döntetlen - a három csoportmérkőzés - mellett a 61 esztendős szakember irányításával. A lassacskán magukra találó portugálok bő fél óra elteltével egyenlítettek: az idei Eb legfiatalabb kezdőjátékosa,

Renato Sanches

talált be. A Benficából a Bayern Münchenbe szerződött középpályás 18 évesen és 316 naposan a kontinenstornák kieséses szakaszának legfiatalabb gólszerzője lett. A második félidő portugál mezőnyfölénnyel és helyzetekkel kezdődött, később kiegyenlítetté vált a játék, s bár mindkét fél előtt adódtak lehetőségek, élni egyik sem tudott ezekkel. Hosszabbítás következett, mindkét együttesnek a második a tornán - ez a 2000-es Eb-n a két döntős válogatottal, a francia és az olasz csapattal fordult elő legutóbb. A ráadásban néhány helyzet mellett a pályára a 110. percben befutó szurkoló jelentette a legnagyobb izgalmat, így tizenegyesekkel dőlt el a továbbjutás - a lengyel válogatott számára másodszor az Eb-n. A Svájc elleni nyolcaddöntő hibátlan mérlegével ellentétben azonban ezúttal

Jakub Blaszczykowski

hibázott, így a portugálok jutottak a négy közé. Portugália a pénteki Wales-Belgium negyeddöntő győztesével találkozik jövő szerdán a fináléba jutásért.

Férfi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntő:

Portugália - Lengyelország 1-1 (1-1, 1-1, 1-1) - tizenegyesekkel: 5-3

Marseille, Stade Vélodrome, 62 940 néző. Vezette: Felix Brych (német).

Portugália:

R. Patrício - Cédric, Pepe, J. Fonte, Eliseu - W. Carvalho (Danilo 96') - J. Mário (Quaresma 80'), R. Sanches, A. Silva (J. Moutinho 74') - Nani, C. Ronaldo.

Szövetségi kapitány:

Fernando Santos.

Lengyelország:

Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec 98'), Grosicki (Kapustka 82') - Milik, Lewandowski.

Szövetségi kapitány:

Adam Nawalka.

Gólszerzők:

R. Sanches (33'), illetve Lewandowski (2').

Sárga lap:

A. Silva (70'), W. Carvalho (90+2'), illetve Jedrzejczyk (42'), Glik (66'), Kapustka (89').

Gólok:

- 2. perc: Cédric futott alá egy hosszú passznak, Kamil Glik elfutott a labdával a bal oldalon, majd a második hullámban érkező Robert Lewandowskinak passzolt, aki 11 méterről, laposan a jobb oldali kapufa mellé lőtt (0-1). - 33. perc: Látványos háromszögelés során Nani sarkazta a labdát a lengyel tizenhatosnál Renato Sanchesnek, aki ballal, nagy erővel félmagasan a kapu baloldalába lőtte (1-1).

Tizenegyesek:

Portugál részről Cristiano Ronaldo, Sanches, Moutinho, Nani és Quaresma is belőtte. A lengyelektől Lewandowski, Milik és Glik értékesítette, Blaszczykowski lövését viszont kivédte Rui Patrício.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.