Sport

Euro 2016: Egy magyar szurkolót letöltendő börtönbüntetésre ítéltek

Euro 2016: Egy magyar szurkolót letöltendő börtönbüntetésre ítéltek

2016. június 22., szerda
Euro 2016: Egy magyar szurkolót letöltendő börtönbüntetésre ítéltek
labda_labdarugas_foci_gs

A magyar válogatott szombati marseille-i mérkőzése után öt magyar szurkolót vettek őrizetbe, egyiküket hivatalos személy elleni erőszak miatt hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek - mondta Szijjártó Péter szerdán Budapesten.

A külgazdasági és külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre kifejtette: az öt szurkoló közül kettőt pirotechnikai és tiltott eszközök birtoklása, kettőt garázdaság, egyet pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt vettek őrizetbe. Utóbbit videofelvételek alapján azonosították - tette hozzá. Közölte: amikor a konzul értesült a történtekről, azonnal kapcsolatba lépett a hatóságokkal, és meggyőződött arról, hogy ügyvédet és tolmácsot mindenki mellé kirendeltek. Hétfőn gyorsított bírói eljárásban zajlottak le a tárgyalások, az öt szurkolóból négyet szabadlábra helyeztek, illetve 250-500 euró közötti pénzbüntetésre ítéltek, de nem utasították ki őket az országból - mondta.

Szijjártó Péter

beszámolt arról is, hogy a hivatalos személy elleni erőszak miatt őrizetbe vett szurkoló hat hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott. A konzul felvette a kapcsolatot a családjával. A jogi képviselő kérelmezte az ítélet letöltésének lehetőségét Magyarországon, de az EU szabályai szerint erre akkor van lehetőség, ha az áthelyezéskor még legalább hat hónap van hátra a büntetésből, így most ezt a jogi problémát kell megoldani - magyarázta. Hozzátette: a konzul szerdán személyesen is találkozik az érintettel, akinek tíz nap múlva lesz lehetősége kérvényezni a büntetés mérséklését, és akinek minden konzuli segítséget megadnak. A külügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy az öt őrizetbe vett szurkoló közül egy sem volt azon 11 ezer ember között, akik regisztráltak a konzuli szolgálat honlapján. Márpedig ez fontos, hogy könnyebben elérhessék, gyorsabban segíthessenek a szurkolóknak - mutatott rá. Szijjártó Péter a továbbiakról úgy fogalmazott: "a magyar válogatottal a konzuli szolgálat is továbbjutott", tovább maradnak helyszínen, és amint kiderül, hogy a lehetséges négy helyszín közül hol játszik legközelebb a magyar csapat, a mobil konzuli egység odaindul. A három ideiglenes konzulátus - Bordeaux-ban, Marseille-ben és Lyonban - marad a bajnokság végéig. A szerdai meccs miatt a konzuli szolgálat ma 24 órás telefonos ügyeletet tart, ez a 06 1 458 1682 és a 06 1 458 1634 számokon érhető el. A külügyminiszter megjegyezte: a mobil konzuli egység a lyoni szurkolói zónánál lesz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a helyi hatóságok az eddigieknél is szigorúbb fellépést helyeztek kilátásba a hivatalos személlyel szembeni erőszak esetében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.