Sport

Euro 2016: az Izland elleni győzelem továbbjutást ér

Euro 2016: az Izland elleni győzelem továbbjutást ér

2016. június 17., péntek
Euro 2016: az Izland elleni győzelem továbbjutást ér
Németh Krisztián; Szalai Ádám; Juhász Roland

Amennyiben a magyar labdarúgó-válogatott szombaton második, Izland elleni csoportmérkőzését is megnyeri, biztosan továbbjut csoportjából a franciaországi Európa-bajnokságon.

A döntetlen ugyan matematikailag még nem jelentene egyértelműen nyolcaddöntős szereplést, de a statisztika alapján azzal is szinte biztosra vehető lenne a legjobb 16 közé kerülés. Az 1986 és 1994 közötti három világbajnokság ugyanilyen rendszerben zajlott, mint a mostani, első ízben 24 csapatos kontinensviadal, azaz a hat csoportból az első két helyezett mellett a négy legjobb harmadik is továbbjutott. Ezeken a tornákon az egy-egy győzelem és döntetlen egyetlen kivételtől eltekintve minden esetben továbbjutást ért. A kakukktojást az 1994-es vb E csoportja jelenti, amelyben Mexikó, Írország, Olaszország és Norvégia egyaránt négy-négy ponttal zárt, de a skandináv ország kevesebb gólja miatt a negyedik, kieső helyre szorult. Az Eb-t mindkét válogatott remekül, meglepetéssel kezdte: kedden a magyarok 2-0-ra legyőzték az esélyesebbnek tartott Ausztriát, míg az izlandiak 1-1-es döntetlent értek el a négyes favoritja, Portugália ellen, így mindkét gárda továbbjutási reményekkel lép pályára a marseille-i Vélodrome Stadionban.

Bernd Storck

szövetségi kapitánynak a védelem összeállítása okozhatja a legnagyobb gondot, ugyanis

Fiola Attila

megsérült az osztrákok elleni összecsapáson és a jobb oldali védőként is bevethető

Lovrencsics Gergő

szintén sérüléssel bajlódik, igaz, utóbbi már társaival együtt edzett csütörtökön. Amennyiben a Lech Poznan légiósának szerepeltetését nem kockáztatja meg a német szakember, akkor vagy a keret legfiatalabb tagja, Bese Barnabás jöhet szóba, vagy az a

Juhász Roland

, akivel a csütörtöki tréningen hosszasan elbeszélgetett. De más változtatás is elképzelhető a kezdőcsapatban, mivel kérdéses, hogy mindenki bírja-e a négynaponta sorra kerülő meccsek jelentette fizikai terhelést. A szakmai stáb és a játékosok egyaránt elismerően nyilatkoztak a soron következő riválisról.

Andreas Möller

másodedző szerint fejben és lélekben erősnek kell lenniük, ugyanis Izland az első perctől az utolsóig százszázalékos koncentrációra fogja kényszeríteni a csapatot, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a vb-bronzérmes Hollandiát kiejtette a selejtezősorozatban azzal, hogy mindkétszer legyőzte.

Németh Krisztián

pedig úgy fogalmazott, hogy a négyes legnehezebb ellenfele lesz Izland a keménységet és a kiszámíthatatlanságot tekintve. A két gárda közös múltja a magyaroknak kedvez, ugyanis az eddigi tíz meccsen hétszer győztek három vereség mellett, ráadásul a szigetországiak 21 éve nyeretlenek, az azóta lejátszott négy találkozón mindannyiszor alulmaradtak. A legutóbbi, öt évvel ezelőtti összecsapáson a magyar csapat 4-0-ra győzött, azon a meccsen a jelenlegi keret két tagja,

Dzsudzsák Balázs

és

Elek Ákos

is betalált. A találkozó szombaton 18 órakor az orosz

Szergej Karaszjov

sípjelére kezdődik a marseille-i Vélodrome Stadionban, amelynek gyepszőnyege annyira rossz állapotban van, hogy a szokásoktól eltérően pénteken egyik válogatott sem edzhet rajta.

A várható kezdőcsapatok:

Magyarország:

Király Gábor - Lang Ádám, Guzmics Richárd, Juhász Roland, Kádár Tamás - Elek Ákos, Nagy Ádám - Németh Krisztián, Kleinheisler László, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám.

Izland:

Hannes Halldórsson - Birkir Savarsson, Ragnar Sigurdsson, Kári Árnason, Ari Skúlason - Aron Gunnarsson, Gylfi Sigurdsson - Johann Gudmundsson, Birkir Bjarnason - Kolbeinn Sigthórsson, Jón Dadi Bödvarsson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.