Egyház

Csak papszentelésre és istentiszteletekre nyílik meg a kalocsai főszékesegyház

Csak papszentelésre és istentiszteletekre nyílik meg a kalocsai főszékesegyház

2016. június 25., szombat
Csak papszentelésre és istentiszteletekre nyílik meg a kalocsai főszékesegyház
Papszentelés Kalocsán

Papszenteléssel és templomáldással nyílt meg a kalocsai főszékesegyház szombaton. A továbbra is felújítás alatt álló templom a turisták számára azonban egyelőre továbbra sem látogatható - tájékoztatta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek az MTI-t.

A főpásztor a 2009 óta tartó, saját forrásból és állami támogatással megvalósuló rekonstrukcióról elmondta, a felújítás során végzett régészeti feltárások kutatási eredményei alapján pontos ismeretekhez jutnak a korabeli székesegyházak, a Szent István kori és a kora gótikus második székesegyház körülményeiről. "Ezen a tájon, ahol a török nem hagyott semmit, feltárul ezeréves múltunk" - mondta

Bábel Balázs

. Az altemplomból előkerült mintegy hatszáz csontvázat is méltó helyre tették. Az ismerteket visszatemették, az ismeretleneket pedig közös osszáriumban (csontházban) helyezték el. A főszékesegyház templomhajójából üvegfalak segítségével teszik láthatóvá az első székesegyház alapjait és a második több szép pillérét - tette hozzá. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke azt is elmondta: mára szinte teljes egészében bebizonyosodott, hogy a kalocsai érsekség első érsekének csontmaradványait és relikviáit tárták fel. A Szent István királynak a pápától koronát hozó Asztrik érsek csontmaradványait és a talált tárgyi emlékeket, harangot és sok pénzérmét is már az Astriceumban állítják ki. Az épülő kulturális komplexumban kap helyet a kő- és képtár, és oda költöztetik az érseki kincstárat is. Bábel Balázs szerint a főszékesegyház felújítása mellett szükségessé vált a Szentháromság tér alatt húzódó víz- és szennyvízvezetékek cseréje és a tér újrakövezése is. A terület megbontásához régészeti feltárások is kötődhetnek. A főszékesegyház az eddig felújított részek megáldásával és három pap felszentelésével nyílt meg, de csak az istentiszteletek idejére. A turisták az érseki könyvtárat és a kincstárat azonban a felújítási munkák ideje alatt is látogathatják, és a Zárdatemplomban rendszeresen hallhatók orgonahangversenyek is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.