Közélet

Az LMP a nyár végéig dönt Schiffer András utódjáról

Az LMP a nyár végéig dönt Schiffer András utódjáról

2016. június 1., szerda
Az LMP a nyár végéig dönt Schiffer András utódjáról
Schmuck Erzsébet; Schiffer András; Szél Bernadett; Vida Attila

Az LMP várhatóan júliusban, de legkésőbb a nyár végéig dönt a távozó Schiffer András társelnök utódlásáról és megüresedő képviselői mandátumának betöltéséről - hangzott el a párt szerdai sajtótájékoztatóján az országos elnökség és a frakció együttes ülését követően. A frakcióvezető személyéről az őszi üléskezdésig határoz a képviselőcsoport.

Vida Attila

, az országos elnökség titkára elmondta: a testület nem él alapszabály adta jogával, vagyis hogy maga jelöljön ki társelnököt addig, amíg arról nem dönt a kongresszus. Az új vezető megválasztásáig Szél Bernadett egyedül gyakorolja ezt a jogkört.

Szél Bernadett

közölte: megnyílt a lehetőség mind a társelnök pozíció eléréséért - azzal a megkötéssel, hogy az alapszabály értelmében férfit keresnek a posztra -, mind a képviselői helyért. A politikus az esetleges jelöltekről nem mondott konkrétumot, mindössze annyit közölt: több lehetséges és alkalmas embert is lát a posztra. A tagok nyílt kampányban mérethetik meg magukat - tette hozzá. Azt sem zárta ki, hogy társelnöknek és képviselőnek nem ugyanazt az embert választják meg. A társelnök kiemelte a párt vezetésének egységét és azt is: az LMP alapértékei, céljai nem változtak és továbbra is önállóan készülnek a 2018-as választásra. A Schiffer András párttal kapcsolatos kritikáit Szél Bernadett úgy értékelte: azok mind megszívlelendők, a pártvezetés és a frakció meg is tárgyalta azokat szerdai együttes ülésén. A hatékonyságra vonatkozó kritikákat jogosnak tartotta, és mint mondta, eltökéltek a fejlődés érdekében. Az LMP-t azonban egy olyan újszerű csapatként jellemezte, amely a többi párttól eltérő politikát folytat, ennek pedig néha a lassabb döntéshozatal az ára. Pozitív oldala viszont az, hogy a döntésekben "összetartóak és kitartóak" - mutatott rá. Elmondta: Schiffer András továbbra is segíteni fogja a pártot. "Ebből még egy olyan jó együttműködés is kisülhet, amelyben András is jól érzi magát és számunkra is kedvező lesz" - fogalmazott Szél Bernadett.

Schmuck Erzsébet

frakcióvezető-helyettes politikustársai mellett szintén köszönetet mondott a távozó Schiffer Andrásnak az eddigi munkájáért, mondván, vezetése alatt az LMP legkisebb parlamenti frakcióként is az egyik legfajsúlyosabbá vált a megszólalások és törvényjavaslatok révén. A folytonosság az LMP-frakció munkájában tetten érhető majd - folytatta -, továbbra is küzdenek az aktanyilvánosságért, az antikorrupciós csomagjukért, ahogy a dolgozói szegénység vagy a szabadkereskedelmi egyezmények ellen is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.