Közélet

Áder János Finnországban: a finn-magyar értékek közösek

Áder János Finnországban: a finn-magyar értékek közösek

2016. június 15., szerda
Áder János Finnországban: a finn-magyar értékek közösek
Áder János; NIINISTÖ, Sauli

Finnország és Magyarország kapcsolatai rendezettek, az értékek közösek, az érdekek hasonlóak - jelentette ki Áder János köztársasági elnök Helsinkiben, miután megbeszélést folytatott Sauli Niinistö finn köztársasági elnökkel szerdán délelőtt. A magyar államfő a VII. finnugor világkongresszusra érkezett Finnországba, amely szerda délután kezdődik Lahtiban.

Sauli Niinistö

hangsúlyozta közös sajtótájékoztatójukon, hogy Magyarország és Finnország gazdasági kapcsolatainak erősítésére számos lehetőséget látnak. A megbeszélésen szó esett a migráció kérdéséről is. Sauli Niinistö elmondta, hogy a finn álláspont alapján szolidáris alapon vállalni kell, hogy a bajba jutott embereken segíteni szükséges.

Áder János

egy, a témára vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a migrációs probléma hármas természetű. A kérdést szerinte emberi jogi, büntetőjogi és biztonságpolitikai szempontból is vizsgálni kell. Úgy vélte, hogy az Európai Unió sokáig csak emberi jogi problémaként tekintett erre az ügyre. Szerinte az unió a biztonságpolitikai szempontokat egy ideig igyekezett eljelentékteleníteni, a kriminológiai problémákról pedig mintha nem is vett volna tudomást. Eközben - mint hozzátette - az embercsempészet az egyik legvirágzóbb üzletág lett Európában. Áder János hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a migránsügyben az uniós tagállamok rendőrségei és biztonságpolitikai szervei együttműködjenek. Azt is mondta, hogy a migránsokat az első biztonságos országban kell segítségben részesíteni, de ehhez az Európai Uniónak muszáj anyagi forrásokat biztosítania. Hangsúlyozta, hogy

Orbán Viktor

magyar kormányfő ezért is javasolta, hogy az Európai Unió 6 milliárd eurót különítsen el erre a célra. Emlékeztetett arra, hogy a magyar miniszterelnök javaslatát csak részben vették figyelembe. Áder Jánost a kvótareferendumról is kérdezték. Azt mondta: ha a magyar Alkotmánybíróság a népszavazási kérdést június végéig helybenhagyja, a referendumot rövid határidőn belül, kora őszre tűzi ki. A két államfő a gazdasági együttműködés lehetőségeit a megújuló energiaforrások hasznosításában és az információs technológia szférájában látja többek között. Áder János hangsúlyozta, hogy Finnországban is a Roszatom orosz atomenergetikai konszern épít atomerőművet. Mint mondta, a finn beruházás előrébb tart, mint a szintén a Roszatommal megvalósuló paksi bővítés. Ezért - tette hozzá - nagyon fontos ebben a témában a két ország folyamatos tapasztalatcseréje. Áder János a finn államfővel tartott találkozója előtt rövid, négyszemközti megbeszélést folytatott

Toomas Hendrik Ilves

észt köztársasági elnökkel is, aki szintén a délután kezdődő VII. finnugor világkongresszusra érkezett Finnországba. A megbeszéléseket követően a három ország államfője munkaebéden vesz részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.