Írjon nekünk

Közélet

A szülőföld, a haza szeretetének jegyében versenyeztek Csongrád megye települései a Kinizsi Juniálison

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

13346278_1093660557371767_6797830766895762158_o

Erdély számos településéről, de a Vajdaságból is érkeztek versenyzők a negyedik Kinizsi Juniálisra, amelyet a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett meg idén is a fábiánsebestyéni Kinizsi Park. Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője felhívására Csongrád megyéből 18 település csatlakozott a különleges megemlékezéshez, hiszen ezen a rendezvényen a játékos versengésé, a jókedvé a főszerep. A Juniális idei fővédnöke Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja volt, díszvendége pedig Böjte Csaba ferences rendi szerzetes.

Kocsitolás, horgászverseny, puzzle és főzőverseny -, ilyen és hasonló feladatokban mérik össze tudásukat és ügyességüket a települések, a verseny fődíját, a Kinizsi Vándorserleget az összetett verseny győztese viheti haza és birtokolhatja egy évig. A játékos versengés mégsem egymás legyőzéséről szól, sokkal inkább az összetartozásról, a szűkebb és tágabb értelembe vett haza, a szülőföld szeretetéről. A trianoni évforduló napján szervezett programról Farkas Sándor a résztvevőket köszöntő beszédében így fogalmazott: “Felemelő érzés ezen a napon együtt lenni a határontúliakkal, akik ugyanolyan magyar testvéreink, mint mi vagyunk egymásnak, és a mai nap egy újabb lehetőség arra itt Fábiánsebestyénben, hogy megmutassuk: összetartozunk.”

Juhász Tünde kormánymegbízott szerint a nemzet lelki egyesítése megtörtént azzal, hogy a magyar Országgyűlés 2010-ben lehetőséget teremtett az egyszerűsített honosítási eljárással a határon túli magyarok kettős állampolgárságára. „És bár mi magyarok sosem fogjuk tudni elfogadni, hogy a nemzetünk tagjai az unió határain kívül rekedtek és hogy az autonómia ügyét igazolni, indokolni kell, az mégis örvendetes, hogy ezen a napon már nem a búsulásé a főszerep, hanem az olyan összetartozást hirdető rendezvényeké, mint amilyen a Kinizsi Juniális” – hangsúlyozta.

„Számomra is szent ez a föld” – kezdte megemlékezését Böjte Csaba. A ferences rendi szerzetes beszédében arra emlékeztetett, hogy a Déván túlig nyúlt annak a Bor-Kalán nemzettségnek a szálláshelye, amelyet a honfoglalás után Ond vezér leszármazottai alapítottak. „A történelem ezt a szállásterületet szétverte, de Trianon sebét a gyűlölet csak tovább mélyítené.” Csaba testvér úgy véli, csak a szeretet, a béke, az összetartozás segíthet ebben a helyzetben – ezért is üdvözölte az Összetartozás napi rendezvényt, és ezért is nevezett 13 munkatársával a Dévai Szent Ferenc Alapítványt képviselve a megmérettetésbe: „Örvendek, hogy nem gyásznap ez a mai, hanem az összefogás napja. Együtt erősebbek, többek, gazdagabbak vagyunk. A Kárpát-medencében a magyarok, románok, szerbek, tótok külön nem tudnak tündérkertet építeni, ezt csak együtt tudjuk megtenni, ha bízunk egymásban, ha merjük egymás kezét megfogni.”

A csapatok csaknem egész napos vetélkedését a tavalyi győztes Tömörkény nyerte meg ismét, így a kupa náluk marad egy évig, második lett Nagymágocs csapata, a harmadik helyezést pedig Derekegyház szerezte meg.

Hírzóna

Böjte atya tartott előadást a megyei rendőr-főkapitányságon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ökumenikus lelki napot tartottak az egyenruhásoknak.

Tovább olvasom

Közélet

Botka László jelentette be az ellenzéki polgármesterek új szövetségét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

De nem ő fogja vezetni, hanem a pécsi polgármester. Ám azt nem tudni, hogy pontosan mit is akar az új tömörülés.

Tovább olvasom

Közélet

Pont kerülhet a szegedi bírósági ügyek végére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A jogerős ítéletek kedden születhetnek meg.

Tovább olvasom

Aktuál