Közélet

A kulturális bizottság Máté-Tóth Andrásnét javasolja a szentmihályi művelődési ház élére

A kulturális bizottság Máté-Tóth Andrásnét javasolja a szentmihályi művelődési ház élére

2016. június 22., szerda
A kulturális bizottság Máté-Tóth Andrásnét javasolja a szentmihályi művelődési ház élére
kultbiz007kf

A Móricz Zsigmond Művelődési Ház igazgatói pályázatainak (újra) meghallgatása miatt hosszúra sikeredett a kulturális bizottság szerdai ülése. Mindenkit meghallgattak annak ellenére, hogy a hat jelentkező közül mindössze ketten nyújtottak be érvényes pályázatot. Haág Zalán pedig rövid választ kapott arról, hogyan kívánja a város segíteni a háziorvosokat, akik nem tudnak élni az iparűzési adókedvezménnyel.

Hatan pályáztak a szentmihályi művelődési ház igazgatói székére, de mindössze ketten nyújtottak be érvényes jelentkezést. A bizottság ennek ellenére, s a szakmai bizottság javaslata után újra meghallgatta a pályázókat, de nem csak azokat, akik szakmailag is megfeleltek a kiírásnak. A szakmai bizottság a korábbi állásinterjún egyébként

Máté-Tóth Andrásnét

javasolta a közgyűlésnek a művelődési ház élére, a következő öt évre. Ettől a kulturális bizottság sem tért el, a a hosszúra nyúlt meghallgatás után a tagok egyhangúlag őt javasolták. A Gyálarét Kultúrájáért díjjal és Kölcsey-emlékéremmel kitüntetett Máté-Tóth Andrásné mellett pályázott még

Bogdándy István

(ő ugyancsak érvényes jelentkezést nyújtott be),

Hell István, Kiss László, Vajda Ilona

és

Ferenczi Ildikó

.

kultbiz010kf

Bartáné Tóth Mária

, az óvodák igazgatója az óvodai nevelési évet érintő döntések napirendi pont alatt ismertette, három óvodában módosítanák a nyitva tartást, a Teréz utcaiban például rövidülne: az eddig megszokott 5 óra helyett, fél 6-tól fogadnák a kicsiket – szülői javaslatra. Ugyancsak szóba került a diabéteszes gyerekek számának növekedése, Megjegyezte, hat cukorbeteg gyerek mellé legalább három szakápolóra lenne szükség. A napirendi pontnál kisebb fennakadást a sajátos nevelési igényű gyerekek ellátása okozta, a jövőben ugyanis a Hajnóczy utcai és a Széksósi úti óvodában alakítanának ki szobát az sni-s gyerekeknek. Ezekben az intézményekben egyébként korábban csoportlétszám leépítést szavazott meg a szocialista városvezetés.

Kosik Dénes

(Fidesz-L.É.T.) nem hagyta szó nélkül, hogy

Mihálffy Béla

(Fidesz-L.É.T.), a körzet képviselőjeként a szülőkkel karöltve szeretett volna az sni-s gyerekeknek megfelelő helyiséget kialakítani, de törekvésükre akkor a város és az óvodák igazgatósága is nemmel reagált.

Kardos János

, a Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztályának osztályvezetője emlékeztette, a szobát egy olyan melléképületből alakították volna ki, amelyre építési kötelezettség vonatkozott, erre pedig a szabályozás nem teremtett lehetőséget.

Haág Zalán

(KDNP) szerint ez is azt bizonyítja, hogy az óvodai csoportlétszám-leépítésre vonatkozó előterjesztés nem volt átgondolt, kellemetlenséggel járt mind a gyerekeknek, mind pedig a szülőknek. A bizottság egyhangú igennel elfogadta az elefántház és az úgynevezett Ázsia-ház, vagyis a Szegedi Vadaspark TOP-forrásból történő fejlesztési ütemezését, illetve a sándorfalvi kerékpárút kiépítését, az ivókutak fejlesztését és a sportuszoda rekonstrukciót.

Solymos László

(MSZP) várospolitikai alpolgármester utóbbival kapcsolatban elmondta, az uszoda 600 millióból újul meg, de az önrész vállalására a városnak megállapodást kell kötnie a fenntartó egyesülettel.

kultbiz004kf

Mint arról portálunk ma

reggeli vezető cikkében beszámolt,

a szegedi háziorvosokat érintő, tavaly novemberben megszavazott iparűzési adókedvezménnyel az érintettek többsége nem tud élni, mert Hódmezővásárhellyel ellentétben a helyi önkormányzat nem adta meg a maximális támogatást. Az orvosi kamara szerint érthetetlen a lépés, mikor betöltetlen praxisok vannak Szegeden. Haág Zalán a 2016. évi önkormányzati költségvetés módosítása napirendi pontnál feltette a kérdést: tervezi-e a város, hogy egyéb könnyítéseket tegyen a háziorvosok számára.

Szentgyörgyi Pál

(MSZP) gazdasági alpolgármester csak röviden válaszolt, szerinte a témára később kell visszatérni. A közgyűlés ebben az egyetlen napirendi pontban nem döntött egyhangúan, a KDNP-s képviselő nemmel szavazott. A kulturális bizottság döntött a Dél-alföldi Veteránjármű Egyesület és a Magyar Autóklub Dél-alföldi Regionális Szervezete kezdeményezte emléktábla szövegéről is, melyet a szegedi születésű

Darázs Antal

egykori autókrossz versenyző születésének 70. évfordulója alkalmából szeretnének állíttatni. A bizottsági tagok azon tanácskoztak, hogy az "autocross" vagy az "autókrossz" kifejezést használják-e, végül az érvényben lévő helyesírási szabályzatnak megfelelően és egyhangú igennel az utóbbi verzió mellett döntöttek. A táblát az egykori lakóháza falára helyezik ki, Földmíves u. 18/A alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.