Közélet

Újra megnyitották a hármashatárt Kübekházánál + FOTÓK

Újra megnyitották a hármashatárt Kübekházánál + FOTÓK

2016. május 28., szombat
Újra megnyitották a hármashatárt Kübekházánál + FOTÓK
harmashatar_megnyito60_gs

Szerb oldalról érkezett az első határátlépő rögtön azután, hogy szombaton ünnepélyes keretek között újra megnyitották a kübekházi hármashatárt. A Kübekháza-Óbéba-Rábé határpontnál álló Triplex Confiniumnál már hagyománynak számít, hogy ezeken az alkalmakon határfutás rendeznek, a versenyzők idén azonban nem érintettek magyar területet, az ideiglenes határzár miatt. Kakas Béla felhívta a figyelmet, nem lesz ez mindig így.

A közös akarat, a közös cél szimbóluma az immár 19 éves hagyomány - utalt a magyar, a szerb és a román határ metszéspontjában található Kübekházánál megrendezett futóversenyre

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. A hármashatárt szombaton nyitották meg a Triplex Confiniumnál, az alkalomra már sokan vártak, hiszen így mindhárom oldalról jelentősen könnyebb megközelíteni a határ menti településeket. A megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, a magyar oldalon felhúzott kerítés, vagyis az ideiglenes határzár nem a szomszédos országoknak szól, ez csupán egy epizód az életükben. Szerinte a Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) regionális együttműködés ellenben képes lebontani a határokat, közös célok mentén infrastruktúrát és kapcsolatokat építhetnek ki.

harmashatar_megnyito02_gs

Titu Bojin

, a Temes megyei önkormányzat elnöke úgy fogalmazott, a határ átlépése a hármashatár lezárásával nehézséget okozott az itt élőknek, de mivel a helybeliek álma az együvé tartozás, ez nem lehet akadály. Beszédében kiemelte, bízik benne, hogy Szerbia mihamarabb csatlakozni fog az uniós országok sorába, s egyetértve Kakas Bélával, azt mondta, a kerítés nem a szomszédos országokat választja el.

Branislav Bugarski

, a vajdasági kormány interregionális együttműködésért és önkormányzatokért felelős tagja hozzátette, mindhárom oldal gazdasági-társadalmi fejlődését szolgálja a nyitás, hiszen maga az ember a sikeres együttműködés egyik pillére. Köszöntője végén ő is azt kívánta: a kerítés 2017-ben már ne legyen akadálya a hagyományos futóversenynek. Az ünnepélyes megnyitót követően elstartoltak a gyerekek, akik a magyar oldalon felhúzott kerítés mellől indultak, így sajnos idén nem érintették országunkat. Korcsoportok ugyan nem, ám fiú és lány kategóriák voltak, mindkettőben Románia hozta el az első három helyet.

harmashatar_megnyito36_gs

"A határmentiség egy státusz, határ mellett élni egy különleges kihívás. A határ két oldalán élők között fontos a kapcsolat, ennek a szimbolikus üzenete a határnyitás, hiszen a közös jövőkép a legfontosabb. A hármashatár jelzi Csongrád megyének, hogy közösen kell gondolkodni, valamint emlékezteti feladataira, vagyis a településfejlesztésre, területfejlesztésre, munkahelyteremtésre, a kis-és középvállalkozások fejlesztésére, hiszen ugyanezekkel a kihívásokkal szembesülnek a határ másik oldalán is. A közös célok megvalósítása egyfajta munkaterápia, ami összekovácsolja az embereket" - mondta portálunk érdeklődésére a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. A DKMT-vel kapcsolatban hozzátette, az interregionális gondolkodás kell legyen a hármashatár jelszava.

harmashatar_megnyito89_gs

A DKMT közgyűlése Nagyszentmiklóson ((Sannicolau Mare) folytatódott, ahol Temes megye átadta a Csongrád megyének a soros elnökséget. "A határ menti együttműködést koordinálni kell a megyepárok között. Az uniós pályázati rendszereket forrásokat biztosítanak erre, így a DKMT regionális együttműködési tanácsnak. Ilyenkor ismertetjük a legfőbb projekteket, bemutatjuk a jövőképünket, és meghatározott célokat, melyeket közösen szeretnénk megvalósítani." A közgyűlésen Kakas Béla beszámolt az Arad és Temes megyékkel 2014-2020 között partnerségben megvalósuló infrastrukturális projektekről. Hangsúlyozta, eddig leginkább a projektek előkészületeiről lehetett hallani, az önkormányzatok viszont már tűkön ülve várják, hogy fejlesztési elképzeléseik megvalósulhassanak. Az egyik ilyen projekt, a Maros hajózhatóvá tétele Arad és Szeged között, de szó volt többek között a Magyarcsanád és Csanád közötti híd, valamint a Szeged-Temesvár vasútvonal engedélyes tervének elkészítéséről, illetve a Szeged-Röszke-Szabadka kerékpárút kiépítéséről a határon túli kapcsolatok erősítéséért.

Rausch Sándor

, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke pedig a megye és a Vajdaság között megvalósuló infrastrukturális projektekről tartott bemutatót, többek között a Baja-Bezdán árvízvédelmi rekonstrukció fontosságára, és a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal rekonstrukciójára tért ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.