Bulvár

Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban

Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban

2016. május 10., kedd
Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban
Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban

Törpe víziló (Choeropsis liberiensis) született április végén a Szegedi Vadasparkban, a nőstény borjú kedden esett át a kötelező állatorvosi vizsgálaton.

A kis víziló szinte napról-napra, szemmel is jól láthatóan hízik. A borjú április 25-én született, kevesebb mint hat kilóval, és alig több mint két hét alatt megduplázta testtömegét - mondta

Veprik Róbert

igazgató. Szegeden évek óta tartanak törpe vízilovat. Legutóbb 2012 novemberében született borjú, a Dubenak elnevezett hím végül a Rotterdami Állatkertbe került - közölte a szakember. A vadaspark tavaly ősszel kapott engedélyt a tenyészprogram vezetőitől az állatok szaporítására, a pár próbálkozása pedig gyorsan eredményre vezetett. A fiatal borjút még anyjával együtt elkülönítve tartják, de ahogy megerősödött és az idő is melegebbre fordul, a látogatók is megfigyelhetik majd a külső kifutóban - tudatta az igazgató. A vízilovaknak mindössze két fajuk él a Földön: a nílusi víziló és a törpe víziló, mindkettő Afrikában őshonos. A törpe víziló Nyugat-Afrikában, a Kongó vidékének őserdeiben, mocsaraiban él. Nagyobb termetű rokonához hasonlóan jól tud úszni és merülni, de csak egy-három percet tartózkodik a víz alatt. A nílusi vízilótól eltérően a törpe víziló csak a párzási időszakban él csoportban, egyébként magányos állat. A nőstény 190-210 napos vemhesség után egy vagy két kicsinyét a szárazföldön hozza világra. Az újszülött akkora, mint egy kifejlett házinyúl, 5-7 kilogramm. Születése után mindjárt föláll és kéthetesen már tud úszni. A kifejlett állat vízinövényekkel, gyökerekkel, gumókkal, lepotyogott gyümölcsökkel táplálkozik. A törpe víziló hossza eléri a 180-185 centimétert, testsúlya a 180-250 kilogrammot. Az emberen kívül a felnőtt állatnak legfeljebb a leopárd lehet az ellensége. A fajt leginkább élőhelyének elvesztése fenyegeti, de orvvadászok is pusztítják húsáért, és a térségben is zajló fegyveres konfliktusok is csökkentik az állományt, vadon kevesebb mint háromezer példány él.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.