Közélet

Több ezer ember tüntetett Prágában a marihuánafogyasztás legalizálásáért

Több ezer ember tüntetett Prágában a marihuánafogyasztás legalizálásáért

2016. május 7., szombat
Több ezer ember tüntetett Prágában a marihuánafogyasztás legalizálásáért

Több ezer, döntő többségében fiatal ember tüntetett szombaton Prágában a marihuána szabad fogyasztásának törvényi engedélyezéséért. A Million Marihuana March elnevezésű akciót 19. alkalommal rendezték meg a cseh fővárosban.

A marihuánafogyasztás legalizálásának 6-7 ezer híve először a városközpontban lévő Károly téren gyűlt össze, majd a prágai Hradzsinhoz közeli Letná parkba vonultak, ahol késő éjjelig különféle zenekarok lépnek fel. A parkban kora este már mintegy 8-10 ezer ember gyűlt össze. A rendezvénynek gyakorlatilag zenei fesztivál jellege van, nagyobb incidensekről egyelőre nem érkezett hír. A felvonulás során a rendőrség mintegy tucatnyi fiatalt állított elő, a rendőrségi szóvivő szerint tiltott marihuánaárusítással, illetve -fogyasztással összefüggésben. Csehországban e könnyű drog birtoklása saját célokra nem tilos, nem büntethető. A tüntetők azonban marihuána-termesztés, -kereskedelem és -fogyasztás korlátlan legalizálását követelték. Országos felmérések szerint a megkérdezett csehek 53 százaléka engedélyezné a marihuána szabad használatát. 2013 áprilisától kezdve a marihuána egészségügyi felhasználása engedélyezett, a marihuána alapú gyógyszerek orvosi rendelvényre kaphatóak a gyógyszertárakban, az áruk azonban magas. Cseh orvosi szakértők és szociológusok véleménye a marihuánafogyasztásról megoszlik. Az egyik oldal a gyakori fogyasztást nagyon veszélyesnek tartja, míg a másik tábor szerint a kender élvezete kisebb károkat okoz az emberi szervezetben mint például a rendszeres dohányzás. Csehországban, ahol a marihuána a legelterjedtebb drog, az utóbbi években folyamatosan nő a kábítószer-élvezők száma. Különféle felmérések és tanulmányok szerint a fiatal csehek több mint fele próbálta már ki a marihuánát. Ez magasabb arány, mint az Európai Unió országainak átlaga. Ugyanakkor a felmérések azt is jelezték, hogy a csehek csak alkalmanként élnek e droggal, s a rendszeres marihuánafogyasztók száma nem túl magas.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.