Közélet

Szijjártó: az EU és Oroszország pragmatikus együttműködésére van szükség

Szijjártó: az EU és Oroszország pragmatikus együttműködésére van szükség

2016. május 25., szerda
Szijjártó: az EU és Oroszország pragmatikus együttműködésére van szükség
LAVROV, Szergej; Szijjártó Péter

Az EU és Oroszország együttműködésének pragmatikus, egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló újjáépítése nélkül az európai versenyképesség javítása nehezen képzelhető el - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalt. Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta: Magyarország fontos partnere Oroszországnak, a két ország együttműködése pragmatikus, és jó lehetőségeket kínál.

A magyar tárcavezető értékelése szerint az európai gazdaság és versenyképesség javulásához, megerősödéséhez az orosz természeti erőforrások és az európai magasan fejlett technológiák párosítására van szükség. Véleménye szerint a globális kihívásokra csak akkor van megoldás, ha megállapodás jön létre a transzatlanti közösség és Oroszország között, így sikerült tető alá hozni például az iráni nukleáris megállapodást. Mivel alighanem a jövőben is lesznek komoly globális kihívások, fenn kell tartani a pragmatikus és ésszerű együttműködés lehetőségét - mutatott rá.

Szijjártó Péter

kitért arra: Magyarország és Oroszország közös célja a kétoldalú kereskedelmi forgalom csökkenési ütemének lassítása, megállítása, majd a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok növekedési pályára állítása. A magyar-orosz kereskedelmi forgalom tavaly 47 százalékkal csökkent, idén eddig 25 százalékkal, magyar vállalatok pedig 4,5 milliárd dollár exportveszteséget szenvedtek el - emlékeztetett. Mint mondta, ezért fokozzák a regionális együttműködést, a jövő héten újabb orosz megyével kötnek gazdasági együttműködési megállapodást. Emellett ösztönzik magyar vállalatok beruházásait Oroszországban, így Moszkva mellett hamarosan magyar húsüzem nyílik, egy takarmánygyár is létesül, a Richter gyógyszergyár pedig készen áll arra, hogy teljes gyártási folyamatba kezdjen Oroszországban. Kérdésre azt is elmondta: a felek arról is megállapodhatnak, hogy egy magyar cég is részt vehet az oroszországi labdarúgó-világbajnokság egyik stadionjának építésében. A magyar külügyminiszter az energiabiztonságról szólva a diverzifikáció jelentőségét és Oroszország meghatározó szerepét hangsúlyozta a régió és Magyarország energiaellátásában. Mivel a diverzifikációt nehezíti, hogy Románia és Horvátország nem tesz eleget a kötelezettségének, hogy kétirányúvá tegye a gázforgalmazást a hálózatok összekapcsolását biztosító interkonnektorokon keresztül, Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban megállapodott a gázbeszerzési szerződések meghosszabbításáról. Kedvező fejleménynek ítélte azt is, hogy nemrég ismét összeült a NATO-Oroszország Tanács, hozzátéve, hasonló egyeztetésre lenne szükség a júliusi varsói NATO-csúcs előtt is.

Szergej Lavrov

a sajtótájékoztatón egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy meg kell állítani a kétoldalú áruforgalom csökkenését, a Paks 2 projektre pedig Moszkva hosszú távú, stratégiai beruházásként tekint. A projekt megvalósítása hozzájárul Magyarország energiabiztonságához és gazdasági fejlődéséhez - vélekedett. Az orosz külügyminiszter üdvözölte magyar vállalatok sikeres oroszországi működését, és azt is, hogy Magyarországon több orosz vállalat tevékenykedik. Mint mondta, a megbeszélésen szó volt a migrációról, a terrorizmus elleni küzdelemről és Ukrajnáról is. Ukrajnáról szólva Szergej Lavrov felidézte, hogy

Federica Mogherini

, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nemrég úgy nyilatkozott: nincs stratégiai partnerség Oroszország és az EU között, ehhez a minszki megállapodások végrehajtása lenne szükséges, viszont nemcsak Oroszországnak, hanem Ukrajnának is eleget kell tennie a megállapodásban foglaltaknak. Vagyis az EU és Oroszország stratégiai partnersége Kijeven múlik, amely nem érdekelt ebben az együttműködésben - magyarázta az orosz külügyminiszter. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy Magyarország is azt szorgalmazza: minden fél tartsa be a minszki megállapodásokat. Az orosz tárcavezető egy az uniós szankciókra vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: a korlátozásokat figyelembe véve tervezik meg a gazdaságpolitikájukat. "Csak a saját erőnkre számíthatunk" - jelentette ki. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter megerősítette, hogy a magyar álláspont szerint az uniós szankciókról nem lehet "fű alatt" dönteni. A szankciók felülvizsgálata nem lehet automatikus procedúra, hanem a lehető legmagasabb szinten, azaz a tagállamok vezetőinek kell megvitatniuk - mondta. Szijjártó Péter ugyancsak kérdésre arról is beszélt, hogy "senkinek sem kell aggódnia" Szergej Lavrov budapesti látogatása miatt, "pláne nem a szövetségeseinknek", ahogyan Magyarország sem aggódik, amikor más európai országok egyeztetnek Oroszországgal. Mindkét miniszter sürgette, hogy az Európai Bizottság objektíven véleményezze az energetikai beruházásokat. A magyar miniszter közölte: a bizottság kifogásolta a Déli Áramlatot, az Északi Áramlat 2 tervet viszont támogatja, holott mindkettő megkerüli Ukrajnát, viszont a projektben más vállalatok vesznek részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.