Közélet

Szelényi Zsuzsanna Szegeden: Nem Magyarországon múlik, hogy mi történik a menekültügyben

Szelényi Zsuzsanna Szegeden: Nem Magyarországon múlik, hogy mi történik a menekültügyben

2016. május 6., péntek
Szelényi Zsuzsanna Szegeden: Nem Magyarországon múlik, hogy mi történik a menekültügyben
szelenyi_zsuzsanna_roszke

Az, hogy a magyar határon mi történik, alapvetően nem a határon dől el, hanem elsődlegesen Európa külső határain – jelentette ki a röszkei tranzitzónánál tett látogatása után Szelényi Zsuzsanna. Az Együtt országgyűlési képviselője egységes európai fellépést szorgalmazott, mint elmondta, Magyarország nem gyakorol semmiféle kontrollt a menekültügy kapcsán, pusztán részese a folyamatnak.

„Nagyon látványos a különbség aközött, hogy mi zajlik a határ egyik és másik oldalán” – számolt be a röszkei tranzitzónánál szerzett tapasztalatairól

Szelényi Zsuzsanna

a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szegedi kirendeltsége előtti sajtótájékoztatóján. Az Együtt országgyűlési képviselője elmondta, a menekültek sok esetben 2-3 hetet is várakoznak a határon mielőtt beléphetnek Magyarország területére, és leadhatják menekültkérelmeiket. A határ túloldalán jóformán semmilyen ellátást nem kapnak, alapvetően csak civil szervezetek segítik őket. Példaként elmondta, hogy egyetlen vízcsap van a szerb oldalon a tranzitzónához közel, ami Szelényi szerint méltatlan. A tranzitzónába a nők és kisgyermekes családok hamarabb jutnak be, ott pedig megkezdődik az Európai Unióban néhány hónapja elfogadott szabályok szerinti eljárás. „Az elmúlt három hónapban, amióta ez az eljárás zajlik hazánkban, nem volt olyan beérkező, aki bármiféle bűnügyi tevékenységet folytatott volna, tehát ezek az emberek nem bűnözők, hanem alapvetően menekültek” – szögezte le az Együtt politikusa.

szelenyi_zsuzsanna02_gs

Szelényi Zsuzsanna kijelentette, világosan látszik, nem Magyarországon múlik az, hogy mi történik a menekültügyben. „Az, hogy mennyien érkeznek egy nap, az mindenekelőtt azon múlik, hogy az EU vezetése – köztük

Orbán Viktor

miniszterelnökkel – képes-e megállapodni a szomszédos, Európát körülvevő országokkal. Az, hogy áll a kerítés és ott a tranzitzóna, nem jelenti azt, hogy Magyarország bármiféle kontrollt gyakorolna a folyamatok fölött, csakis az unió képes erre egységes fellépéssel” – fogalmazott az Együtt politikusa. Bírálta a magyar kormányt is, mint elmondta, alapvetően nem partnerként viselkedik, szinte mindenre nemet mond, például nem hajlandó befogadni menekülteket, pénzügyileg sem kíván hozzájárulni a helyzet kezeléséhez és nem akar közös európai menekültpolitikát sem. Ez a hozzáállás Szelényi Zsuzsanna szerint oda fog vezetni, hogy rövidesen Magyarország és Ausztria között határ fog létesülni. „Ha a magyar kormány nem vesz részt a közös felelősségvállalásban, hanem csak a markát nyújtja amikor pénzt kell kérnie az Európai Uniótól, akkor az azt fogja eredményezni, hogy Magyarország ki fog szorulni a schengeni zónából és az EU-ból” – közölte Szelényi Zsuzsanna. Ezt azért tartja hibás hozzáállásnak a képviselő, mert hazánk biztonságát és jólétét csak az EU-n belül lehet elképzelni.

szelenyi_zsuzsanna01_gs

Újságírói kérdésre Szelényi kijelentette, hogy hazánkon tavaly regisztráció nélkül haladtak át menekültek tízezrei, vagyis Magyarország nem védte meg a külső schengeni határokat. Hangsúlyozta, nem lehet elvárni sem a görögöktől, sem pedig a törököktől, hogy feltartóztassák a menekülteket, ezért van szükség egységes európai fellépésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.