Közélet

Rétvári: további fejlesztések a pszichiátriai ellátás területén

Rétvári: további fejlesztések a pszichiátriai ellátás területén

2016. május 1., vasárnap
Rétvári: további fejlesztések a pszichiátriai ellátás területén

A kormány a pszichiátriai, addiktológiai szakterületen eddig végrehajtott jelentős és átfogó fejlesztések után a közeljövőben további, mintegy 11 milliárdos fejlesztéseket tervez - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szocialista Kunhalmi Ágnes írásbeli kérdésére.

Az államtitkár a dél-pesti ellátást firtató kérdésre az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában felidézte, hogy 2011-ben az Új Széchenyi Terv Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése című pályázatának keretében 18,8 milliárd forint uniós fejlesztési forrás állt rendelkezésre. A pályázatban pszichiátriai és addiktológiai rehabilitációs fejlesztések megvalósítására nyílt lehetőség fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátást nyújtó intézményekben, valamint gondozóintézetekben. A keretösszegből hozzávetőlegesen 8 milliárd forint szolgálta kifejezetten e területek fejlesztését. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló kormányhatározat alapján a pszichiátriai ellátás feltételeinek javítására további fejlesztések indulnak összesen 11 milliárd forintból. Ebből 6 milliárd forintot a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátás fejlesztésére, 5 milliárd forintot az aktív fekvőbeteg-ellátásra különítettek el - mutatott rá. Az államtitkár szerint figyelembe kell venni, hogy a pszichiátriai ellátás egyre inkább a járóbeteg-ellátás felé terelődik, hiszen a betegek számára ez jelenti a kedvezőbb ellátási formát és a nyugat-európai országokban is ez az irány figyelhető meg. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet három pszichiátriai osztályán jelenleg 290 ágyon - 29 aktív és 261 pszichiátriai és addiktológiai rehabilitációs ágyon - látnak el betegeket. A területi ellátási kötelezettséggel érintett Merényi Gusztáv Kórház telephelyén lévő felújított pszichiátriai osztályon a közelmúltban 69 millió forintos fejlesztés történt. A beruházás során teljesen átalakították, biztonságosabbá tették a kórház pszichiátriai osztályának zárt részlegét, valamint gerontopszichiátriai részleget alakítottak ki, ahol szintén elkülönítve az idős betegeket tudják kezelni.

Rétvári Bence

kitért arra is, hogy az egészségügyi ágazatban a 2012-ben indított bérfejlesztésben a pszichiátriai szakterületen dolgozó orvosok, egészségügyi szakdolgozók és szakpszichológusok egyaránt részesültek. A béremelés következtében a pszichiáter szakorvosok jövedelme - a korábbi jövedelemtől függően - akár bruttó 105 820 forinttal, a pszichiátriai területen dolgozó ápolók, szakápolók jövedelme a szakképesítéstől és a munkában töltött időtől függően akár 35 ezer forinttal, a szakpszichológusok jövedelme egységesen 41 435 forinttal nőtt. Az államtitkár hozzátette, 2015. július 1-jétől pedig megtörtént a mozgóbérelemek (ügyeleti díj, készenléti díj, túlmunka díja, műszakpótlékok) "kiengedése", ami szintén érintette a pszichiátriai szakterületen dolgozó orvosokat és ápolókat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.