Közélet

Rebecca Harms Szegeden: Legálisan jussanak el Európába a háborús övezetből érkezők!

Rebecca Harms Szegeden: Legálisan jussanak el Európába a háborús övezetből érkezők!

2016. május 2., hétfő
Rebecca Harms Szegeden: Legálisan jussanak el Európába a háborús övezetből érkezők!
zoldek_sajttaj002kf

Tompán és Röszkén tett látogatása után tartott sajtótájékoztatót Szegeden Rebecca Harms EP-képviselő, az EP Greens-EFA (Zöldek) frakciójának társelnöke, valamint Jávor Benedek EP-képviselő. A német politikus szerint a senki földjeként emlegetett területen, Magyarország és Szerbia között rekedt menekülteket helyzete kilátástalan, a megoldást az uniós országok összefogása jelentené.

EP képviselőként felelősséget érez a határnál rekedt menekültekért, ezért tartotta fontosnak a látogatást a tranzitzónákban - hangsúlyozta tompai és röszkei látogatásának célját

Rebecca Harms

. Az EP Greens-EFA (Zöldek) frakciójának társelnöke elmondta: bizarr helyzet kialakulását tapasztalta a határon, hiszen az országban alkalmazott eljárás nem teszi lehetővé, hogy a menedékkérők minél előbb megkaphassák a szükséges státuszt. Tompánál több mint százan vesztegelnek, Röszkénél 30-40 menekült várja, hogy folytathassa útját. Rebecca Harms érthetetlennek nevezte, hogy családok heteket töltenek a menekülteknek kijelölt zónákban, ráadásul a férfiakat - ahogyan a képviselő fogalmazott - "ketrecekben" tartják. Az EP Greens-EFA (Zöldek) frakciójának társelnöke a sajtótájékoztatón megosztotta: Tompánál találkozott egy olyan családdal, akik beteg gyerekükkel már három hete várnak a határnál, szerinte embertelen körülmények között. Rebecca Harms úgy véli, a megoldást csak az uniós összefogás hozhatja el, melynek egyik eleme lehetne, hogy a teljes uniós külső határon megemeljék a határőrök számát, akik azonos kiképzés és szabályozás szerint látnák el feladataikat. Hozzátette: az Európai Uniónak feladata lenne továbbá, hogy a háborús zónákból érkező menekültek kérelmeit minél előbb elfogadja, hogy megteremtse a lehetőségét a legális belépésre Európába.

zoldek_sajttaj005kf

Jávor Benedek

EP-képviselő úgy folytatta, a hatóságok információi szerint, akik menedékkérelmet nyújtottak be, előbb-utóbb eltűnnek a menekülttáborokból, csaknem 90 százalékukról nem tudnak semmit, mert nem győzik kivárni az eljárás lefolytatását. Problémaként említette, hogy nincs megfelelő személyi állomány, akik lefolytatnák a beérkező menekültügyi eljárásokat. Jávor Benedek a kormány felé tett követelései között fogalmazta meg, hogy számolják fel a magyar-szerb határon kialakult senki földjét, fejlesszék a kapacitást, és gyorsítsák fel a kérelmek elbírálását. Újságírói kérdésre Rebecca Harms elmondta, a határnál kialakult helyzet csak az embercsempészeknek kedvez, akik Afganisztántól kezdve Európa határáig kiépítették már hálózatukat, köztük Magyarországon is megtalálhatóak. A menekültek, akik beszélgettek a képviselőkkel, azt mondták, legális úton szinte lehetetlen eljutniuk a célállomásukig: vannak, akik hetekig vesztegelnek a határon, miközben rokonaik - embercsempészek útján - már az osztrákoknál vannak. Jávor Benedek ehhez kapcsolódóan hozzáfűzte: az Európai Unió megoldási kísérlete az, hogy visszatartsa a menekülteket az unió határain, nekik már ott lehetőségük legyen benyújtaniuk menedékkérelmet. Akik viszont nem jogosultak a státuszra, azokat nem engedik be az uniós államokba. Hangsúlyozta: a menekültáradatot megállítani nem lehet, a magyar határon kialakult helyzetért azonban egyértelműen a kormányt tette felelőssé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.