Bulvár

Prérikutya-bemutatót adtak át a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

Prérikutya-bemutatót adtak át a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

2016. május 29., vasárnap
Prérikutya-bemutatót adtak át a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK
foldikutya08_gs

Feketefarkú prérikutyákat (Cynomys ludovicianus) bemutató kifutót adtak át vasárnap a Szegedi Vadasparkban, a kolóniákban élő rágcsálók egy észak-amerikai kúszósüllel (Erethizon dorsatum) osztják meg tágas lakhelyüket.

Veprik Róbert

igazgató elmondta, régi tervük volt a két faj bemutatása, hiszen a vadaspark amerikai részlegében korábban nem volt olyan igazi "közönségkedvenc" állat, mint amilyen például a szurikáta, az afrikai részlegen. Egy hollandiai és egy osztrák állatkertből összesen tizenhat prérikutya érkezett Szegedre. A csapat nagyon gyorsan elfoglalta újonnan épített kifutóját, beásták magukat a földbe, kialakították búvóhelyeiket. Sok időt töltenek azonban a felszínen is, délután a legaktívabbak - tudatta a szakember. A kifutó az előzetes terveknek megfelelően kétszintes lett, az elhelyezett kisebb fák, törzsek egy észak-amerikai erdőkben honos kúszósül otthonául szolgál. A két faj minden gond nélkül megosztja egymással a bemutatót, bár a prérikutyák a fajtól szokatlan módon néha-néha fára másznak és a sül táplálékából el-el csípnek egy darabot - közölte az igazgató. Két hím kúszósül érkezett Szegedre, közülük egyet mutatnak be a kifutóban. A tervek szerint az egyik hímet elcserélik egy nőstényre, hogy tenyészpárt hozzanak létre. A kúszósül szintén rágcsáló, tápláléka fakéreg, fenyőtű, levelek, rügyek, a Szegeden bemutatott példány kedvence pedig a dió. A faj megjelenését meghatározzák a hátat és a farkat borító tüskék, melyek száma akár a 30 ezret is elérheti. A feketefarkú vagy társas prérikutya Észak-Amerika középső részének nagy kiterjedésű füves pusztáin él. Táplálékát elsősorban fűfélék, magok jelentik, az állatkertben kapnak még répát és különféle zöldségeket is. 35-40 centi hosszú teste negyedakkora farokban végződik, melynek vége nevéhez híven fekete színű. A kifejlett példányok tömege egy-másfél kiló is lehet. Táplálkozás közben a csapat néhány tagja őrszemként figyeli a közelgő ragadozókat és veszély esetén kutyaugatásra hasonlító hanggal figyelmezteti társait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.