Közélet

Összekalapolta az SZTE jó hírnevének megsértése miatti kártérítés összegét Szalai Balázs

Összekalapolta az SZTE jó hírnevének megsértése miatti kártérítés összegét Szalai Balázs

2016. május 24., kedd
Összekalapolta az SZTE jó hírnevének megsértése miatti kártérítés összegét Szalai Balázs
torok_mark05kf

Végrehajtást kért a Szegedi Tudományegyetem Szalai Balázs ellen egy, a HÖK-választások tisztaságát firtató cikke miatt. A blogger a neten gyűjtést hirdetett, mondván, hogy itt elsősorban elvekről van szó, a szerdai határidő előtt egy nappal arról számolt be a SZEGEDma.hu-nak, hogy összegyűlt a szükséges összeg.

Ahogy

megírtuk

, szerdáig kell a bírósági végrehajtói felhívás szerint

Szalai Balázsnak

340 970 forintot kifizetnie a Szegedi Tudományegyetemnek, ami 200 ezer forint nem vagyoni kártérítésből és 115 ezer forint perköltségből tevődik össze. Mindezt egy

cikk

miatt, amiért először

Török Márk

EHÖK-elnök kezdeményezett eljárást, majd miután elkaszálták a beadványt már maga az egyetem perelte be a blogot, az universitasnak az ítélőtábla igazat adott. Szalai portálunknak elmondta, részben azért indított gyűjtést közösségi oldalán, mert úgy látja, elsősorban elvekről van szó, jelzésértékű, ha összegyűlik a fent nevezett összeg. Ahogy közösségi oldalán írta, azok segítségét várta, akik úgy érzik, hogy nincs átlátható hallgatói önkormányzat kritika nélkül. Kedden reggel Szalai Balázs jelezte, hogy nem egészen öt nap alatt összegyűlt a szükséges összeg, és amennyiben később is utal számára valaki, az Átlátszó kapja a pénzt. Az ügyben

a Szegedi Törvényszék tavaly januárban hozott ítéletet

, amely szerint nem sértette a Szegedi Tudományegyetem jó hírét az Átlátszó Oktatás blog HÖK-választások tisztaságát firtató cikke.

Ezt változtatta meg a Szegedi Ítélőtábla szeptember 2-i döntésével

, az ítélet ellen felülvizsgálati kérelemmel éltek a

Kúriánál

, de még nem született döntés. Szalai Balázs arról tájékoztatott, amennyiben a Kúria megváltoztatja a Szegedi Ítélőtábla döntését, és visszajár a kártérítés összege, akkor azt az Átlátszó fogja megkapni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.