Egyetem

Országos kompetenciamérés lesz szerdán az iskolákban

Országos kompetenciamérés lesz szerdán az iskolákban

2016. május 24., kedd
Országos kompetenciamérés lesz szerdán az iskolákban

Országos kompetenciamérést tartanak szerdán az ország szinte összes iskolájában, több mint 266 ezer diák részvételével - közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.

Szerdán 2636 iskola 3586 telephelyén a 6., a 8., és a 10. évfolyam diákjai - a szokásos tanítás helyett - az országos mérés feladatlapjait írják meg. A mérés - a sajátos nevelési igényű tanulók egy szűk csoportját kivéve - az adott évfolyamokon minden tanuló számára kötelező, így idén 266 562 diák vesz részt benne (a 6. évfolyamon 91 029, a 8. évfolyamon 88 459, a 10. évfolyamon 87 074). A hivatal közleménye szerint a teljes körű mérések célja a tanulók képességeinek, készségeinek minél pontosabb feltérképezése, függetlenül attól, hogy ezeken a területeken gyengébb vagy erősebb képességű. Mint írták, a feladatlapoknak nem céljuk az, hogy minden tanuló könnyen megoldja az összes feladatot, hiszen az ország legjobb és leggyengébb diákjai is ugyanazt a tesztfüzetet kapják, és a mérésnek mindegyikükről megfelelően megalapozott eredményeket kell szolgáltatnia. Így nem lehet meglepő, hogy míg egyes tanulócsoportok szokatlanul nehéznek találják a felmérést, mások szerint túlságosan könnyű - közölte a hivatal. A mérés megírása előtt vagy utána a diákok kézhez kapják a tanulói kérdőívet, amelyben a szociokulturális hátterükről szerepelnek kérdések. A kérdőívek kitöltése a mérési eredmények értékelésének szempontjából rendkívül fontos, ám a tanulók és szüleik számára önkéntes. A tanulói kérdőív kérdéseire adott válaszokat az érintettek (szülők, tanulók) hozzájárulása nélkül az iskola nem ismerheti meg, azokat nem kezelheti. A kitöltött tanulói kérdőívek kezelésének szabályaira az Oktatási Hivatal külön levélben is felhívta az iskolák figyelmét - közölték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.