Közélet

Országgyűlés: a 2017-es költségvetés és az alaptörvény változtatása is napirendre kerülhet

Országgyűlés: a 2017-es költségvetés és az alaptörvény változtatása is napirendre kerülhet

2016. május 8., vasárnap
Országgyűlés: a 2017-es költségvetés és az alaptörvény változtatása is napirendre kerülhet

A 2017-es költségvetés, az adótörvények és az alaptörvény módosításának vitái is napirendre kerülhetnek az Országgyűlés hétfőn kezdődő, kéthetes ülésén, amelyen Áder János köztársasági elnök ismertetheti a tavaly évvégi párizsi klímacsúcs eredményeit, továbbá szó lehet az Uber betilthatóságáról is.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn az Európa napjára történő emlékezéssel kezdődik, majd az ilyenkor megszokott interpellációkkal és azonnali kérdésekkel folytatódik. Kedden a madarak és fák napjáról emlékezik meg a Ház, amely ezt követően hozhat határozatokat. A képviselők ekkor módosíthatják a népszavazási törvényt, lehetővé téve a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú kérdésekben. Döntés várható továbbá a belügyminiszter migrációval összefüggő javaslatcsomagjáról is.

Rogán Antal

, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter tájékoztatása alapján számítani lehet arra is, hogy a parlament akár már kedden elrendeli a kvótareferendumot, amelyet előreláthatólag szeptemberben vagy október első napjaiban lehet majd megtartani. A szavazásokat követően a párizsi klímacsúcson született megállapodás kihirdetéséről kezdődhet vita az államfő felszólalásával. A tervek szerint szintén a második ülésnapon tartják az alaptörvény hatodik módosításának általános vitáját, a kormánypártok javaslatukban új különleges jogrend bevezetését javasolják terrorveszélyhelyzet esetére. Szerdán és csütörtökön folytathatják le a jövő évi büdzsé általános vitáját, a képviselőknek 30 órájuk van értékelni a kormány indítványát. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt közölte, a kormány javaslatában minden szakterületnek többletforrást biztosítana az idei évhez képest: oktatásra 270 milliárd, egészségügyre 167 milliárd, tb- és jóléti kiadásokra 155 milliárd, kultúrára 66 milliárd forinttal több juthat. Ezzel párhuzamosan a rendvédelem 114, az önkormányzatok 5 milliárd, az igazságügy 26 milliárd, a külügy 10 milliárd, a honvédelem pedig 51 milliárd forinttal nagyobb keretre számíthat. Pénteken a 2017-es költségvetéshez kapcsolódó adóváltoztatásokról tárgyal a parlament, amely pünkösd miatt kedden folytatja ülésének második hetét. A Ház ekkor veheti napirendjére azt a kormányzati indítványt, amely blokkolhatóvá tenné a törvénytelen személyszállítást végző szolgáltatók honlapjait. Az ülés május 18-án, szerdán, a két éve életbe lépett polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításának vitájával ér véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.