Közélet

Olimpia 2024: törvényjavaslatot nyújtottak be az olimpia rendezéséhez

Olimpia 2024: törvényjavaslatot nyújtottak be az olimpia rendezéséhez

2016. május 17., kedd
Olimpia 2024: törvényjavaslatot nyújtottak be az olimpia rendezéséhez

A 2024-es nyári olimpiai és a paralimpiai játékok rendezését, szervezését és lebonyolítását segítené az a törvényjavaslat, amelyet kedden nyújtott be az Országgyűlésnek két fideszes képviselő.

A

Gulyás Gergely

és

Bánki Erik

által benyújtott javaslat törvényi szintre emeli az olimpiai pályázat intézményi rendszerét, külön szabályozva a Budapest 2024 Zrt. feladatait. Rögzítenék, hogy a rendezési jog elnyerése esetén ez a cég látja el az olimpiai és paralimpiai játékok szervezőbizottságának feladatait. A rendezés jogának elnyerését követően az olimpiai megvalósítási hatóság, mint a játékok infrastrukturális beruházásait és a szükséges projekteket megvalósító szerv lenne a biztosítéka a sikeres rendezésnek. Az új szervezet a játékok után, mint az olimpiai örökség koordinálásáért, ápolásáért és a fenntarthatóságért felelős hatóság folytatná a tevékenységét. Rögzítették azt is, hogy az olimpiával kapcsolatos létesítmények építésekor speciális szabályokat alkalmaznának és létrehoznák a kiemelt jelentőségű olimpiai üggyé nyilvánított általános építésügyi hatósági ügy kategóriáját. A törvény a 2012. évi londoni olimpiai és paralimpiai játékokra készült olimpiai törvény mintájára szabályozza a közlekedés területét, létrehozva a sportesemény hatékony lebonyolítását biztosító olimpiai közlekedési tervet és olimpiai útvonal hálózatot - tették hozzá. A törvény előírná, hogy az olimpiai és paralimpiai játékok pályázatához és rendezéséhez szükséges forrásokat a központi költségvetés tehermentesítése érdekében a lehető legnagyobb hányadban adományokból, illetve központi költségvetési forráson kívüli támogatásokból kell fedezni - áll a dokumentumban. A 2024-es olimpia és paralimpia megrendezéséért Budapest mellett Róma, Párizs és Los Angeles verseng. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberében, Limában dönt a házigazdáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.