Bulvár

OKF: a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák

OKF: a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák

2016. május 21., szombat
OKF: a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák
tabortuz_maglya

A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A jó idő beköszöntével sokan sütnek-főznek a kertben, vagy az erdőkben kijelölt tűzrakó helyeken, illetve égetik el a kerti zöldhulladékokat. Ezért fontos, hogy minden tűzgyújtó tisztában legyen az alapvető biztonsági szabályokkal és felelősségével - hangsúlyozta az OKF. A kerti sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett megengedett. Az általános szabály szerint tilos a kerti zöldhulladékok égetése - írta az OKF, de - mint megjegyezték - a települési önkormányzatok rendeletben engedélyezhetik azt. A külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal. A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza - fejtették ki. Tűzgyújtási tilalom esetén viszont akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt az érintett területen egyébként más jogszabály, önkormányzati rendelet megengedi - hívta fel a figyelmet az OKF, hozzátéve: jogszabálytól, önkormányzati rendelettől eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtás tűzvédelmi bírságot von maga után. Az OKF mindemellett azt kéri, hogy mindenki tájékozódjon a várható időjárásról, mert az erős szélben gyorsan továbbterjedhet a tűz. Emellett fontos, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül, gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról, a tűz kezelésére alkalmas kézi szerszámról - írta az OKF, hozzátéve: baj esetén a 112-es számon kérjenek azonnal segítséget. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén az ország nagy részén nem várható csapadék. Sok napsütésre lehet számítani, vasárnap akár 27 Celsius-fokig is melegedhet az idő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.