Közélet

Novák Katalin: Magyarország kiemelten segíti a gyerekeket

Novák Katalin: Magyarország kiemelten segíti a gyerekeket

2016. május 25., szerda
Novák Katalin: Magyarország kiemelten segíti a gyerekeket

A jövő évi költségvetésen keresztül kiemelten segítik a gyerekeket, Magyarország 2017-ben a GDP 4,3 százalékát fordítja családtámogatásokra, míg ez az arány OECD-átlagban 2,5 százalék körüli - mondta Novák Katalin család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár szerdán Budapesten.

A Néprajzi Múzeumban tartott sajtótájékoztatón az államtitkár a jövő évi költségvetés családokat érintő adatait ismertetve azt mondta, jövőre 14 százalékkal többet fordítanak családtámogatásokra, összesen 1743 milliárd forintot, ebben benne van a kétgyermekesek adókedvezményének emelése. Közölte, éppen az otthonteremtési programnak köszönhetően lehet sok fiatalnak majd saját gyerekszobája, mert a családjukkal új, nagyobb otthonba tudnak költözni. Kitért arra is, hogy 100 milliárd forintot fognak fordítani fejlesztési forrásokból bölcsődei és óvodai bővítésre a következő években. Jövőre 74 milliárd forintot fordítanak a gyerekek ingyenes étkeztetésére, ez az összeg 2010-ben még 29 milliárd volt. Az új szabályozás szerint kötelező feladat az ingyenes étkeztetés biztosítása a legrászorultabbaknak valamennyi iskolai szünetben - mondta.

Hoppál Péter

kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón bejelentette: gyermeknapi programokkal, egyebek mellett interaktív tárlatvezetéssel várják budapesti és vidéki múzeumok a családokat vasárnap. Számos múzeum díjmentes belépést biztosít nemcsak a diákoknak, hanem a kísérő szülőknek is - mondta. Hoppál Péter közölte, több mint húsz állami fenntartású budapesti és vidéki intézmény az ingyenes belépésen túl különböző foglalkozásokkal is várja a gyermeknapi látogatókat a "családok napján". E kulturális intézmények listája és a programkínálat részletei a csalad.hu és a kormany.hu oldalon lesz érhetők el. A kormány azt akarja elérni, hogy minden gyerek hozzájuthasson a kulturális értékekhez, függetlenül attól, milyen anyagi körülmények között élő családban él - mondta. Azt hangoztatta, a gyerekek fizikai fejlesztése mellett az érzelmi intelligencia fejlesztése ugyanolyan fontos, ezért azt minden fiatal számára biztosítani akarják. Úgy fogalmazott, a kultúra jelenléte a fiatalok életében segíti kreativitásuk fejlesztését, így versenyképesebb felnőttekké válhatnak. Emlékeztetett arra, hogy egy 2000-ben hozott rendelet értelmében a 26 évesnél fiatalabbak díjmentesen látogathatják a múzeumok állandó kiállításait minden hónap egyik hétvégéjén. A kedvezményt 2014-ben bővítették, és a 18 évesnél fiatalabbak két kísérőjét is ingyen fogadják a kulturális intézmények. Ez azt jelenti, hogy havonta egyszer minden család ingyen juthat el valamelyik múzeumba - mondta. A vasárnapi programsorozatban részt vevő intézmények közül megemlítette az államtitkár a sajtótájékoztatónak helyet adó Néprajzi Múzeumot, ahol egy "felfedezőcsomag" keretében mutatják be az intézmény kincseit a látogatóknak, továbbá múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak a Betlehem - a nagy dolgok a jászolnál történnek című kiállításhoz kapcsolódóan. Gyermeknapi ingyenes programok várják az érdeklődőket - a kormany.hu listája szerint - Budapesten a Nemzeti Galériában, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a mesemúzeumban, a Kassák Múzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Ludwig Múzeumban, a Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, a Semmelweis orvostörténeti múzeumban, a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban, a Néprajzi Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban és a Nagytétényi Kastélymúzeumban; vidéken Széphalomban a Magyar Nyelv Múzeumában, Sárospatakon a Rákóczi Múzeumban, a vajai Vay-várban, a nyírbátori Báthori István Múzeumban, Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban, Gyöngyösön a Mátra Múzeumban, Zircen a Bakonyi Természettudományi Múzeumban, valamint a szentendrei és a szennai skanzenban. Az egyes múzeumi programokhoz előzetes regisztráció szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.