Közélet

Novák Katalin: közös felelősség a pozitív családkép felmutatása

Novák Katalin: közös felelősség a pozitív családkép felmutatása

2016. május 17., kedd
Novák Katalin: közös felelősség a pozitív családkép felmutatása

A társadalom és a média közös felelőssége, hogy milyen képet mutat a családokról - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom konferenciáján kedden, Budapesten.

Novák Katalin

a Család a médiában, média a családban című rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a média családképe néha túlságosan idillikus, máskor pedig nagyon negatív, ez azonban nem életszerű, nem természetes. Olyan képre volna szükség, amely megmutatja a család értékeit és a reális, valódi problémákat is - közölte. Hozzátette, nemzetközi tárgyalásokon gyakran tapasztalja, hogy sokan félnek a család szó kimondásától, mert valamilyen ideológiát sejtenek mögötte, sokszor pedig a családon belüli erőszak merül fel témaként a családdal kapcsolatban. Ezért közös felelősség a pozitív családkép felmutatása - hangsúlyozta. Az államtitkár beszélt arról is, hogy egy felmérés szerint a magyar fiatalok számára a legmegbízhatóbb információforrás még mindig a család, utána jönnek a barátok, aztán az internet, az online közösségek és a televízió. Ez azt mutatja, milyen erős a családi kötelék napjainkban is - hangoztatta. A kormányzat feladatairól szólva Novák Katalin elmondta, fontosak a jogszabályok, mert ezek határozzák meg a kereteket, fontosak az anyagi támogatások és széleskörű elérésük, a szolgáltatások, amelyek segítik a munka és a család összeegyeztetését, valamint a családbarát szemléletmód, ennek erősítésére szolgált az a tavalyi kampány, amelyben az apák és a testvérek fontosságára hívták fel a figyelmet kisfilmek segítségével.

Kardosné Gyurkó Katalin

, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke a nemzetközi családnap alkalmából rendezett konferencián bemutatta a 29 éves egyesületet, amelynek 260 helyi szervezete van 70 ezer taggal és 1500 önkéntessel. A médiával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy több pozitív hírre lenne szükség a családokról és a segítő civilekről.

Engler Ágnes

, a Debreceni Egyetem adjunktusa arról beszélt, milyen pozitív hatása van az egyénre a családnak. Elmondta, felmérések szerint az emberek boldogságérzete elsősorban attól függ, mennyire számíthatnak az őket körülvevő családtagokra, a boldog házasságban élők pedig nagyobb valószínűséggel kerülik el a betegségeket. A szülők jó párkapcsolata segíti a gyerekek megfelelő fejlődését, az iskolai teljesítmény esetében pedig az olyan társadalmi tényezőket, mint a család anyagi helyzete vagy a szülők végzettsége kompenzálni tudja a megfelelő családi háttér - ismertette. A konferencia keretében a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom stratégiai partnerségi megállapodást kötött - a szervezet Családbarát vállalat díját az előző években elnyerő - Magyar Telekommal, a K&H Bankkal, az Ingatlan.com-mal és a Prolabora Kft.-vel. Bejelentették, hogy idén is meghirdeti a mozgalom a Családbarát vállalat pályázatot. A mozgalom, amelyet

Kopp Mária

orvos, a Népesedési Kerekasztal szervezője 2009-ben alapított, abban akar szerepet vállalni, hogy a tervezett gyerekek megszülethessenek Magyarországon. Társkereső programjaikkal, a munka és a család egyensúlyának fontosságát hangsúlyozó pályázataikkal, a kormányzatoknak tett szakmai javaslataikkal azt akarják elérni, hogy a párok bátrabban merjenek gyerekeket vállalni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.