Gazdaság

NGM: a tavaszi adócsomag 80 milliárd forintot hagy a gazdaságban

NGM: a tavaszi adócsomag 80 milliárd forintot hagy a gazdaságban

2016. május 13., péntek
NGM: a tavaszi adócsomag 80 milliárd forintot hagy a gazdaságban

A vállalkozásbarát adócsomag és az új jövedéki adótörvény általános vitáját kezdi meg az Országgyűlés pénteken. Ha a parlamenti képviselők támogatják a gazdasági tárca mintegy 30 adótörvényt módosító javaslatát, akkor az adócsökkentés 80 milliárd forintot hagy majd a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken.

A törvényjavaslat szerint a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája 27 százalékról 5 százalékra esik, és 18 százalékra mérséklődik az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfája, aminek következtében legalább 55 milliárd forinttal marad több jövőre a lakosságnál. A munkaerő-mobilitást ösztönző intézkedéscsomaggal a vállalkozások és a munkavállalók 9 milliárd forintot nyernek. A vállalkozások 16 milliárd forint adót takaríthatnak meg, miután rengeteg vállalkozásbarát intézkedést is tartalmaz a tavaszi adócsomag - emelte ki az NGM és példaként említi, hogy a kis- és közepes vállalkozások számára 2017-től megszűnnek a beruházásösztönző adókedvezmények korlátai, értékhatárai. Jövőre a katásoknak nem kell a vállalkozás bevételének tekinteni a megkapott támogatásokat. A kisvállalati adó alapjának meghatározása pedig gyökeresen átalakul, kiszámíthatóbbá, egyszerűbbé és még kedvezőbbé válik, így még többeknek éri meg a kivát választani. Az alkalmazott létszámfeltételnek is több cég tud megfelelni jövőre, hiszen az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható a kiva. A bürokratikus tehermentesítés nemcsak a vállalkozásokat, hanem a lakosságot is kedvezően érinti, ha az adminisztráció-csökkentés adócsomagját elfogadja az Országgyűlés. Már a törvény kihirdetését követő naptól több mint félmillió magánszemélyen segíthet az úgynevezett automatikus pótlékmentes szja részletfizetés. Ha megszavazzák, akkor jövőre új fokozatba léphet a "magyar google-adó", a módosítás "történelmi lehetőségként biztosítja, hogy a reklámtevékenységet végző világcégek kivegyék részüket a magyar közteherfizetési kötelezettségből" - hangsúlyozza az NGM közleménye. Az Országgyűlésnek döntenie kell a kőolaj világpiaci árának küszöbértékéről is. 2016. szeptember 1-től a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedéki adójának mértékét a kőolaj világpiaci ára határozza meg. Ha a meghatározott küszöbérték alá csökken a kőolaj világpiaci ára, akkor a gázolaj adómértéke literenként 10 forinttal, a benzin és a petróleum adómértéke pedig 5 forinttal nő. A többletbevételt a közutak - elsősorban az alsóbbrendű utak - felújítására fordítja a kormány. A két küszöbérték, amelyet a tárca az adócsomagban javasol hordónként (159 liter) 50, illetve 40 dollár, amely a Brent kőolaj - adott negyedév végén érvényes világpiaci futures árára érvényes - közölte a minisztérium.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.