Bulvár

Megkezdődött a pusztaszeri reptéren balesetet okozó pilóta pere Szegeden

Megkezdődött a pusztaszeri reptéren balesetet okozó pilóta pere Szegeden

2016. május 4., szerda
Megkezdődött a pusztaszeri reptéren balesetet okozó pilóta pere Szegeden
repulogep

Megkezdődött a Szegedi Járásbíróságon szerdán annak a kecskeméti férfinak a pere, aki 2014 nyarán súlyos balesetet okozott a pusztaszeri repülőtéren.

A férfit a légi közlekedés - maradandó fogyatékosságot okozó - veszélyeztetésének bűntettével vádolja az ügyészség. A vádirat szerint az 57 éves férfi tánctábort szervezett egy pusztaszeri tanyán, ennek részeként

2014. július 2-án

sétarepülést tartott a saját motoros vitorlázórepülőjével. A pilóta a mintegy húsztagú csoportnak - köztük a sértettnek - engedélyezte, hogy a reptéren a szélzsák közelében álljanak, és onnan integessenek a gép utasának. A vádlott, hogy megviccelje a lent tartózkodókat, a géppel közvetlenül a reptéren tartózkodók feje felett repült el. Az egyik ilyen alkalommal a gép olyan alacsonyan szállt, hogy az emberek egy része leguggolt, mások elfutottak, hogy ne sérüljenek meg. Később a pilóta újból a korábban már megijesztett emberek felett akart elrepülni, de a gép a mankókerekével az egyik sértett fejének ütközött. A lány súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett el, amelyek maradandó fogyatékossággal is jártak. A korábban vadászpilótaként, majd a polgári légi közlekedésben is dolgozó, huszonöt éve sportrepülő vádlott a rendőrség és a nyomozási bíró előtt tett vallomásában még elismerte a bűncselekmény elkövetését. A bíróság előtt azonban azt mondta, nem tartja magát felelősnek, megfelelő körültekintéssel járt el, mindent megtett azért, hogy a baleset ne következzen be. Azt állította, első alkalommal tíz méter magasan röpült át a pálya fölött, de már a csoport előtt emelkedni kezdett. Az utasa ekkor rosszul lett, ezért úgy döntött, leszáll, amikor azonban látta, hogy vannak, akik nem mennek le a pályáról, átstartolt, de a széllökések miatt bekövetkezett a baleset. A vádlott ellen hamis tanúzásra felhívás miatt egy másik eljárás is folyik a bíróság előtt. A vád szerint a pilóta a gyerekekre felügyelő tanárokat - még a rendőrök kiérkezése előtt - megpróbálta rábírni arra, vallják azt, hogy a baleset a sértett hibájából következett be. Azt mondta: "ebből börtön lesz, kivéve, ha a kislány kifutott a pályára". A vádlott szerint a szavait félreértették. A per tanúk meghallgatásával folytatódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.