Írjon nekünk

Egyetem

Megérkezett a Szegedi Tudós Akadémia Nobel-díjas képzési igazgatója

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

bert_sakmann010kfÚj fejezet kezdődött a Szegedi Tudós Akadémia életében, Bert Sakmann közreműködésével. A Nobel-díjas fiziológus sajtótájékoztatón számolt be a tudós akadémia céljairól és arról, hogyan válhat a fiatalok hasznára a mentorprogram.

Idén februárban derült ki, hogy Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus lesz az egykori Bartók Béla Művelődési Központ Vörösmarty utcai épületébe költöző Szegedi Tudós Akadémia képzési igazgatója. Az utánpótlás-nevelést támogató intézmény megvalósítására a kormány tavaly december végén a kormány 2 milliárd forintos támogatást ítélt meg, Szeged város és a Szegedi Tudományegyetem pedig ezenfelül évi 30-30 millió forinttal járul hozzá a fiatal tehetségek képzéséhez.

Bert Sakmann hétfő délelőtt ellátogatott a Radnóti Miklós Gimnázium természettudományos laboratóriumába, a gyakorlati órát ezúttal a tehetséges diákok tartották a fiziológusnak. Az iskolalátogatást követő hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóján, 2012-ben jár Szegeden először, az azóta elvégzett munka pedig tiszteletre méltó, szerinte komoly erőfeszítéseket tesznek Szegeden a tehetséges fiatalok képzésének fejlesztése érdekében. A kormány és a város által is támogatott kezdeményezés jelentős hatással lehet nemcsak Magyarország, hanem egész Kelet-Európa természettudományos oktatására – hangsúlyozta. Bert Sakmann kitért arra is, a programban részt vevő diákok rendkívül motiváltak.

Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese úgy fogalmazott, az egyetem számára fontos programról van szó, hiszen a diákok és az oktatók jelentik az intézmény jövőjét. Reményei szerint a tudós akadémia nem csak a régió tehetséges fiataljait lesz képes felkarolni, ám nekik később lehetőségük lesz kipróbálni magukat a nemzetközi tudományos életben is. Mint mondta, az akadémia gyümölcseinek beérésére 10-15 évet várni kell, de a hosszú távú befektetés a helyi tudományos életben térül meg.

bert_sakmann006kf

Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudós Akadémia elnöke a 2012-ben alapított szervezetük mérföldkövének nevezte az akadémiát, ami a hamarosan szolgálatba álló ELI lézeres kutatóközpont mellett még vonzóbbá teszi a Tisza-parti várost a talentumok számára. Megemlítette, az SZTE és az SZBK egy folyamatban lévő uniós pályázatnak hála kiválósági centrum lehet, ami nemcsak regionális pozícióján, hanem európai megítélésén is sokat lendíthet. Botka László MSZP-s polgármester hozzátette, az akadémia az orvostudományi képzés világszínvonalát erősíti, ezért is tartotta fontosnak a város, hogy patinás ingatlanban, folyamatos pénzügyi támogatással járuljon hozzá a megvalósításához.

A Szegedi Tudós Akadémiáról

A Szegedi Tudós Akadémia programjához hasonlóval egyetlen hazai felsőoktatási intézmény, vagy tehetséggondozó műhely sem rendelkezik. Lényege, hogy az iskolarendszer hazai és nemzetközi mentorokat, középiskolásokat és kisebb arányban egyetemistákat fog össze, így elősegítve az utánpótlás-nevelést. A Szegedi Tudós Akadémia egyedisége abban rejlik, hogy többek között Oxfordról, és Harvardról is meghív vendégelőadókat, akár Nobel-díjas tudósokat, kutatókat. A Vörösmarty utcai épületben bentlakásos iskola működik majd, ahol az oktatók kisebb csoportokban foglalkozhatnak a diákokkal. Két iskola, a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium és a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium fogadná a más városokból, külföldről érkező középiskolásokat, hogy 52 hétre bekapcsolódhassanak a természettudományos laboratóriumi kutatómunkába.

Egyetem

Merevszárnyú drónokkal védekeznek az árvíz és belvíz ellen a Dél-Alföldön

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Monitoringrendszert alakítottak ki az SZTE közreműködésével.

Tovább olvasom

Egyetem

Felkészítő napok lesznek az Őszi Állásbörze előtt az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Október 8-án 10 órakor megnyitja kapuit a régió legnagyobb álláskeresési fóruma. Az SZTE Őszi Állásbörze előtt felkészítő napokkal várják az egyetem gyakornoki- és munkahelyet kereső hallgatóit. A személyes tanácsadásokra és workshopokra szeptember 26-ig várják a jelentkezőket.

Tovább olvasom

Egészség

Tudományos napot rendeznek az egyetemen az Alzheimer-kórról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szeptember 20-án, pénteken.

Tovább olvasom

Aktuál