Gazdaság

Magas a magyar vállalatoknál a halasztott fizetések száma egy felmérés szerint

Magas a magyar vállalatoknál a halasztott fizetések száma egy felmérés szerint

2016. május 19., csütörtök
Magas a magyar vállalatoknál a halasztott fizetések száma egy felmérés szerint

A magyar vállalatoknál továbbra is magas a halasztott fizetések száma a térség más országaival összehasonlítva - derül ki az Atradius hitelbiztosító felméréséből, amelyben a régió több mint 800 cégét kérdezték.

Az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közlemény szerint tavaly a magyar cégeknél a vállalati értékesítések 54 százaléka történt hitelre, Csehországban ez az arány 44, Lengyelországban 35, Szlovákiában 27 százalék volt. A magyar vállalati kintlévőségeknek átlagosan a 36 százalékát nem egyenlítették ki a fizetési határidőig, ami viszont alacsonyabb a kelet-európai 43 százalékos átlagnál. A magyar vállalatoknál a kintlévőségek forgási sebessége 53 nap, a számla kiegyenlítésére adott átlagosan 28-30 napos határidő helyett. Ez egy hónappal rövidebb idő az előző évihez képest. Míg a régióban 1,2 százalékot tesznek ki a behajthatatlan vállalatközi tartozások, a magyar vállalatoknál ez az arány 0,2 százalékponttal kevesebb. A magyar vállalatok esetében a behajthatatlan kintlévőségeket szinte kizárólag belföldi leírások alkották, és legtöbbször az építő- és az élelmiszeriparhoz kapcsolódtak - olvasható a piaci elemzésben. Az Atradius a világ 50 országában több mint 160 irodát üzemeltet, és 100 millió cég adatait tartalmazó hitelinformációs adatbázissal rendelkezik. A vállalatcsoport árbevétele 1,6 milliárd euró volt 2015-ben. Az Atradius tulajdonosa a spanyol Grupo Catalana Occidente biztosító.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.