Közélet

Kullancscsípésről a Madarak és Fák Napján

Kullancscsípésről a Madarak és Fák Napján

2016. május 11., szerda
Kullancscsípésről a Madarak és Fák Napján

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya csatlakozik a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft „Madarak és Fák Napja” alkalmából szervezett Családi Vasárnap programjához május 15-én. Mivel a népegészségügyi feladat szerves része a fertőző megbetegedések megelőzése, a főosztály munkatársa az erdőkben, de manapság már városi parkokban is előforduló a kullancscsípéssel kapcsolatban ad tájékoztatást az érdeklődőknek, 10 és 14 óra között a Természetvédelmi Oktatóközpont előtti területen. Dr. Tóth Erika egészségfejlesztő az ismeretterjesztés során felhívja a látogatók figyelmét a csípés megelőzésének lehetőségeire, esetleges kullancscsípést követő teendőkre, valamint a kullancsok által terjesztett betegséggel kapcsolatos védőoltásokra.

Az első Madarak és Fák Napja rendezvényt a hasznos madarak védelme érdekében

Chernel István

híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben, a párizsi Európai Madárvédelmi Egyezmény alapján. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf

Apponyi Albert

vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára. A rendelet értelmében, a népiskolákban minden év májusában vagy júniusában kellett “természetvédő” és “erkölcsnemesítő” szellemben méltatni a Madarak és Fák Napját. Napjainkban a Madarak és Fák Napjának célja, hogy különböző rendezvényekkel az emberek természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. A természet ünnepének időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10., de nemcsak ezen a napon kell gondolnunk a madarakra, fákra és a természetre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.