Közélet

Kövér László: Európa válságban van

Kövér László: Európa válságban van

2016. május 24., kedd
Kövér László: Európa válságban van

Az uniós tagországok házelnökei egyetértettek abban, hogy Európa válságban van, az unió polgárai egyre kevésbé hisznek az Európai Unióban - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Európai Unió parlamenti elnökeinek kétnapos luxembourgi konferenciáját követően az MTI-nek nyilatkozva kedden.

Kövér László

szerint az unió bizalmi válságára jó példa az brit uniós tagságról rendezendő népszavazás vagy a közelmúltban Hollandiában tartott, az ukrán társulási megállapodást elutasító voksolás. A házelnök ide sorolta az osztrák államfőválasztást is, amelynek eredménye azt mutatja, hogy a választók közel ötven százaléka szavazott a szabadságpárti jelöltre úgy, hogy a kormányon lévő koalíciós pártok jelöltjei nem is kerültek be a vasárnapi második fordulóba. "Mindez azt mutatja, hogy hatalmas bizalmi deficit van az Európai Unió körül, köszönhetően a migránsválság félrekezelésének" - fogalmazott. Kövér László elmondta, hogy Európa jövőjével kapcsolatban a tanácskozó politikusok hozzászólásainak legtöbbjét a felszínesség jellemezte. Véleménye szerint a vitáknak és nézetkülönbségeknek értékválasztásbeli alapja van. Már Magyarország csatlakozását megelőzően sem volt meg az alkotmányozáshoz szükséges közös európai értékalap, amelytől Európa azóta még távolabb került - húzta alá. A kedden elfogadott záródokumentumról elmondta: jelentősége abban áll, hogy Európát is megosztó kérdésékre próbál választ találni. Az Európa előtt álló kihívásokra való válaszként a luxembourgi elnökség a mélyebb, politikai integráció erősítését jelölte meg, ugyanakkor az ettől eltérő módosító indítványokat sikerült keresztülvinni - hangsúlyozta. A legfontosabb kérdés, amellyel kapcsolatban kirajzolódott a visegrádi országok markáns véleménye, az volt, hogy a kötelező áttelepítési mechanizmus kvótarendszere nem elfogadható megoldás. Kiemelte: több más ország is a visegrádiakhoz nagyon hasonló álláspontot hangoztatott a vita során. Amíg korábban Magyarország egyedül maradt a migrációs válság megoldására, az illegális bevándorlás megállítására adható javaslataival, addig mára lényegesen közeledtek az álláspontok ezekben a kérdésekben - mondta a házelnök. A kétnapos tanácskozás eredményeivel kapcsolatban arról tájékoztatott: a nemzetállami parlamentek törekvése az, hogy megpróbáljanak szorosabb együttműködést kialakítani egymással. Ennek célja, hogy Brüsszellel, az Európai Unió intézményeivel szemben hatékonyabban tudjanak fellépni. Európa jövőjét illetően a parlamenti vezetők többsége nem támogatja a brüsszeli központosítást - mondta. Leszögezte: Magyarország is erősebb Európai Uniót szeretne. A kérdés csak az, hogy milyen területen legyen erősebb és hogyan kellene ezt elérni - mondta. A házelnök arról tájékoztatott, hogy Luxemburgból Londonba utazik tovább, ahol részt vesz a

Becket Szent Tamás

vértanú emlékére rendezett ünnepségsorozat rendezvényein. Kövér László Londonban megbeszélést folytat Baroness D'Souza felsőházi elnökkel, John Bercow-val, a képviselőház elnökével, találkozik a brit parlament magyar-brit baráti tagozatának (Hungary APPG) tagjaival és ünnepi szentmisén vesz részt a Parlament St. Mary Undercroft kápolnájában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.