Közélet

Két évvel meghosszabbítják a magyar katonai missziót Maliban

Két évvel meghosszabbítják a magyar katonai missziót Maliban

2016. május 18., szerda
Két évvel meghosszabbítják a magyar katonai missziót Maliban

Legfeljebb két évvel meghosszabbítja a kormány a magyar katonák részvételének mandátumát az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében (EUTM Mali) - az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg szerdán.

A kormányhatározat kimondja: a kormány Magyarország európai uniós tagságából adódó kötelezettségeinek teljesítése érdekében, nemzeti hozzájárulásként az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikájának megerősítéséhez engedélyezi, hogy a Magyar Honvédség legfeljebb tizenöt (váltási időszakban harminc) katonája "a művelet mandátumában meghatározott ideig", de legfeljebb 2018. május 18-ig részt vegyen az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében. Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották, céljuk a központi kormány megdöntése volt. Egy francia vezetésű hadművelettel űzték ki őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és az ott maradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.

Hende Csaba

honvédelmi miniszter 2013 februárjában jelentette be, hogy Magyarország mintegy 10 kiképzőtiszttel járul hozzá a misszióhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.