Közélet

Interjú Toroczkaival: Nehéz lenne kihagyni a nemzeti radikalizmus szereplői közül

Interjú Toroczkaival: Nehéz lenne kihagyni a nemzeti radikalizmus szereplői közül

2016. május 1., vasárnap
Interjú Toroczkaival: Nehéz lenne kihagyni a nemzeti radikalizmus szereplői közül
toroczkai laszlo kamerarendszer_sajttaj007kf1

A migráció és Csongrád megye is hangsúlyosabban jelenne meg alelnökké választása esetén a Jobbikban. Híd szerepet vállalna magára a Jobbik és a radikálisok, valamint a nem jobbikos potenciális szavazók között, és a párton belüli konfliktus feloldásában is szívesen segédkezne. Interjúnk Toroczkai Lászlóval.

A korábbi három alelnök, valamint

Fülöp Erik

és

Janiczák Dávid

mellett

Toroczkai László

, Ásotthalom polgármestere is elvállalta, hogy indul a Jobbik alelnöki posztjainak egyikéért – jelentette be

Vona Gábor

, a pártelnöke az

N1TV

műsorában. Április 20-án egy Facebook bejegyzésre hivatkozva először az

ATV

írta meg, hogy

Vona Gábor

, a

Jobbik elnöke jelentősen megváltoztatná

pártjának elnökségét. A később megerősített információ szerint három jelenlegi alelnököt,

Novák Elődöt, Szávay Istvánt, Apáti Istvánt

, valamint egy indulni szándékozó jelöltet,

Hegedűs Lórántnét

arról tájékoztatott, hogy megvétózza esetleges indulásukat, amihez a pártelnöknek joga van

a párt alapszabályában

foglaltak alapján. Egy biztos, Ásotthalom egy elképesztő sikertörténet, hiszen egy nagyon sok konfliktussal terhelt települést vett át Toroczkai László. Kétszer nyert választást, másodjára száz százalékkal. Képes volt arra, amit én is szeretnék: hidat épített a különböző társadalmi csoportok felé – indokolta a pártelnök azt, hogy mik vezettek ahhoz, hogy a dél-alföldi település polgármesterére essen a választása. „Azt, hogy miért mondott igent, azt ő neki kellene megmondania” – mondta Vona Gábor, s lapunk megkérdezte Toroczkai Lászlót.

toroczkai_sajttaj01_gs

- Hidak építéséről beszélt Vona Gábor az N1TV-nek adott interjújában, s Ön híd lehet akár két irányba is. Mit gondol, miként számít Önre jobban a pártelnök, mint olyan személyre, aki 2006 őszén nagyon is aktív szerepet játszott, mérsékeltséggel nem vádolható, így szót érthet a radikálisokkal, vagy inkább az ásotthalmi polgármesterre, akire nemcsak a jobbikosok, hanem más pártállásúak is szavaztak?

- Azt gondolom, hogy ő egyben számít Toroczkai Lászlóra, én vagyok mindkettő. Valóban nehéz lenne a nemzeti radikalizmus szereplői közül kihagyni, mert ennek építésében már a kezdetektől részt vettem, ott voltam a Jobbik alapításánál is. Másrészt pártállástól függetlenül szavaztak rám az ásotthalmiak, amikor még először függetlenként indultam, s véleményem szerint ez a támogatás most is megvan. Úgy érzem, ez a néppárti fordulat, a társadalom minél szélesebb köreihez való eljutás, programunk megismertetése. Azonban radikalizmusunkat sem akarjuk megtagadni, csak az a kérdés, hogy mit értünk e fogalom alatt.

- Ásotthalom viszont csak egy négyezer fős kitelepülés, nem egy ország. Hogyan veheti hasznát a Jobbik egy ekkora településen szerzett tapasztalatoknak?

- Megfordítanám ezt a kérdést, mert Ásotthalom polgármestereként az ezt megelőző másfél évtized politikájában szerzett tapasztalatát tudtam hasznosítani, már 16-17 évesen csatlakoztam a MIÉP Ifjúsági Tagozatához, húsz évesen 1998-ban a párt országgyűlési képviselőjelöltje voltam, majd a parlamentben dolgoztam

Csurka István

mellett. Azt mondanám, hogy az elmúlt húsz év tapasztalatai között az egyik fontos rész mostani polgármesterségem.

foto toroczkai laszlo

- Jelenleg nincsen dél-alföldi alelnöke a Jobbiknak. Ön Csongrád megyei származású, s egyben a területet érintő migráció kérdésében is aktív. Hangsúlyosabban jelenne-e meg megválasztása esetén a térség, illetve mennyit foglalkozna az említett népességmozgásokhoz kapcsolódó jelenségkörrel?

- Nyilvánvalóan hangsúlyosabban jelenne meg a Dél-Alföld és a bevándorlás is. A migráció az Európai Unió és Magyarország legfontosabb kérdése jelenleg, ezt a témakört én vinném, ha a kongresszus alelnöknek választ.

- Azonban, ha nem lép be a Jobbikba nem lehet alelnök sem. Hogyan vált tagjává a szervezetnek? Belépett egy alapszervezetbe, vagy egyéni tagként csatlakozott?

- Nem alapszervezetbe léptem be, a csatlakozásomhoz két ajánló kellett. Ez a két személy Vona Gábor pártelnök és

Szabó Gábor

pártigazgató volt. Azt gondolom, ennél magasabb szinten már nem lehet ajánlani, s ez az egyik oka, hogy beléptem, habár tény, két hétig őrlődtem és kétszer nemet mondtam. Nem volt könnyű döntés.

- Mi motiválta a fentebb érven és az „alelnökök viselkedésén kívül” az indulásban, abban, hogy harmadjára igent mondjon Vona felkérésének?

- Az, hogy rengetegen megkerestek az elmúlt két hétben, nagyon sok emberrel beszéltem. Nemcsak a radikálisok, vagy a néppártiak felé tudok híd lenni, hanem azok irányába is, akik között most tagadhatatlanul konfliktusok alakult ki. Egy általam „mini krízisnek” nevezett helyzetbe jutott a Jobbik, amit túl fog élni. Többek között a most megvétózott alelnökök közül Novák Elődhöz és Szávay Istvánhoz húsz éve tartó barátság fűz, míg a másik oldalról Vona Gáborral is jó a kapcsolatom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.