Közélet

Illegális bevándorlás: miniszteri fórum kezdődött Szegeden

Illegális bevándorlás: miniszteri fórum kezdődött Szegeden

2016. május 12., csütörtök
Illegális bevándorlás: miniszteri fórum kezdődött Szegeden
Halmosi Zsolt; Pintér Sándor

Elkezdődött a szárazföldi külső határral rendelkező schengeni tagállamok miniszteri fórumának találkozója csütörtökön Szegeden.

A találkozón - amelyen a magyar mellett lengyel, lett, litván, észt, finn, szlovák, norvég és román delegáció vesz részt -

Halmosi Zsolt

, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója előadást tartott a határőrizetről a röszkei átkelőhelyen. A tábornok beszámolt a magyar hatóságok által az elmúlt időszakban megtett intézkedésekről, a migrációs tendenciák alakulásáról, az érkezők állampolgársági összetételének változásáról, a különböző migrációs útvonalakról. Tájékoztatójában kitért az illegális migrációval szembeni hazai és nemzetközi együttműködésre is.

Varga János

honvéd vezérőrnagy a honvédség határellenőrzésben betöltött szerepét ismertette a politikusoknak és szakértőknek. Az előadások után a katonák és a rendőrök bemutatták a Röszkén működő stabil hőkamerát és a határellenőrzés során alkalmazott egyéb technikai eszközöket és járműveket. A delegációk tagjai láthatták a többi között a honvédség hőkamerával kiegészített célfelderítő radarját, amely akár 24 kilométeres távolságból is képes észlelni egy határ felé közeledő csoportot. Megismerhették a rendőrség éjjellátó készülékkel felszerelt helikopterét, a különböző járművekre szerelt és a járőrök által használ hőkamerákat, valamint a honvédség BTR 80-as páncélozott harcjárművét is. A röszkei tranzitzónában

Seres József

, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dél-alföldi regionális igazgatója mondta el, milyen munka folyik a magyar-szerb és a magyar-horvát határon működő egységekben. A szakember kiemelte, hogy idén a röszkei és a tompai tranzitzónában összesen mintegy 3600 menedékkérelmet nyújtottak be, többségében családosok vagy idősek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.