Közélet

Illegális bevándorlás - Kormánypártok: elfogadhatatlan az EB zsarolása

Illegális bevándorlás - Kormánypártok: elfogadhatatlan az EB zsarolása

2016. május 8., vasárnap
Illegális bevándorlás - Kormánypártok: elfogadhatatlan az EB zsarolása

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság (EB) zsarolni akarja a tagállamokat a kötelező betelepítési kvóta ügyében - jelentette ki Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője a kormánypártok véleményét tolmácsolva vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A kereszténydemokrata politikus szerint Brüsszel elszakadt a valóságtól, és egyre agresszívabban próbálja lenyomni a kényszerbetelepítést a tagállamok és az emberek torkán. Megjegyezte: miközben az EB egy bevándorló be nem fogadásáért 78 millió forintot kérne, az uniós támogatások egy főre vetített értéke 1 millió forint.

Hollik István

a javaslatot felháborítónak minősítette és zsarolásnak nevezte azokkal szemben, akik nem hajlandók igent mondani a kvótára. A kormánypárti politikus arról is beszélt, hogy az unió vezetői rendre támadják a magyar kormány által kezdeményezett népszavazást. Példaként

Jean-Claude Junckert

, az EB elnökét hozta, akinek nyilatkozata szerint "a miniszterelnökök túlságosan hallgatnak a választóikra, ehelyett szerinte full time európaiként kellene viselkedniük". Idézte

Martin Schulzcot

, az Európai Parlament elnökét is, aki korábban aljasnak nevezte a referendumot. Hollik István élesen bírálta, hogy a baloldali politikus így reagált a demokrácia egyik legfontosabb intézményére. Úgy tűnik, hogy a brüsszeli politikusok azt gondolják, hogy dönthetnek olyan kérdésben, amire nincs felhatalmazásuk - jegyezte meg, hozzátéve: ezek az emberek elfelejtik, hogy ez nem az európai egyesült államok, hanem a nemzetek Európája, amelyben nemzeti kormányok működnek. A KDNP-s képviselő azt is jelezte, hogy hétfőn a parlamentben az ellenzék támogatását kérik ahhoz, hogy mielőbb ki lehessen írni a kvótáról szóló referendumot. Ha nem kap többséget a házszabálytól való eltérés, akkor kivételes eljárást fognak kérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.