Közélet

Holokauszttagadásért ítélték el a Csongrád megyei Jobbik alelnökét – fellebbezett

Holokauszttagadásért ítélték el a Csongrád megyei Jobbik alelnökét – fellebbezett

2016. május 4., szerda
Holokauszttagadásért ítélték el a Csongrád megyei Jobbik alelnökét – fellebbezett
dobi_zsolt_vona_gabor

Egy üllési jobbikos lapban megjelent cikk miatt hozták meg első fokon az elmarasztaló ítéletet, amelynek főszerkesztője volt Dobi Zsolt. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész és a vádlott is fellebbezett.

A szegedi járásbíróság

Dobi Zsoltot

(nyitóképünkön bal oldalt)

, a Jobbik üllési vezetőjét és egyben a párt megyei alelnökét „nemzeti szocialista rendszer által elkövetett népirtás tagadása” (közismertebb nevén holokauszttagadásért) miatt 100 óra jóvátételi munkára, valamint a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont meglátogatására kötelezte, az utóbbiról beszámolót is kell írnia pártfogójának – számolt be a Tett és Védelem Alapítvány (TEV)

a honlapján

. A bíró azt javasolta, hogy valamely zsidó egyházi szervezetnél végezze el Dobi a jóvátételi munkát. Az ügy még 2013-ban indult el, ekkor tett feljelentést

Bodnár Dániel

, a TEV kuratóriumi elnöke az üllési Jobbik alapszervezet hivatalos lapjában, az Árpád Népében 2011-ben megjelent cikk miatt. A Holokauszt-kirakó játék című anyag a 2011. májusi számba került bele, a kiadvány átlagosan 1200 példányban jelent meg. Eredetileg

B. Tibor

ellen is

eljárás indult

, aki az üllési jobbikosok honlapjára töltötte fel a cikket, az eljárást azonban 2014 augusztusában, a vádlott súlyos betegsége miatt felfüggesztették.

arpadnepe

„A nemzeti szocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása, az úgynevezett holokauszttagadás kapcsán ítéltek el első fokon” – nyilatkozta lapunknak Dobi Zsolt, aki súlyosnak tartja az ítéletet, ezért fellebbezést nyújtott be. „Ezt azonban nem én követtem el, csupán abban az újságban jelent meg, amelynek főszerkesztője voltam. A szöveg – amit forrásmegjelöléssel vettünk át - megtalálható ma is az interneten” – mondta az üllési Jobbik által kiadott lapban megjelent cikkről. Dobi Zsolt elmondta, a Jobbik Hírmondó alcímű kiadvány számaiba helyi és országos híreket válogattak össze, más esetben is előfordult, hogy átvettek cikkeket. Hangsúlyozta, közszereplőként egyetlen beszédében sem hangzott el holokauszttagadás, habár ő a Jobbik Üllési Alapszervezetének vezetője, a megyei Jobbik alelnöke és sajtófőnöke. „Van felelősségem az ügyben, én szedtem ráncba a lapot nyomdába kerülés előtt – ismerte el Dobi, azt azonban határozottan cáfolta, hogy „holokauszttagadó" lenne. Kérdésünkre hozzátette, valóban nem szedte ki az ominózus cikket, mely véleménye szerint egyébként nem tagad, csupán kérdéseket feszeget a történelmi eseménnyel kapcsolatban. A politikus úgy fogalmazott, „a történelmi eseményeket történészeknek kellene megvitatniuk, nem bíróságoknak”. Lapunk munkatársa kereste az említett cikket, azonban a Google keresője egy részletre sem adott találatot, csupán Dobi ügyének különböző interpretációira vezettek vissza a linkek. A TEV álláspontja viszont az üllési jobbikoséval ellentétes, ők nem kérdésekről, hanem állításokról beszélnek, s ezt a következő idézettekkel támasztják alá:

„Semmilyen tárgyi bizonyítékot nem találtak, amely alátámaszthatta volna a zsidók tömeges legyilkolását. Se képeket, se terveket, se dokumentumokat. Semmit. <…> a többi, utólag gázkamrának kikiáltott épületben, ahol állítólag több millió zsidót gyilkoltak meg, nem találtak ciánnyomokat, sem pedig bármiféle olyan bizonyítékot, amely alátámasztotta volna a szemtanúk zavaros beszámolóit”

– idézte az alapítvány az említett cikkből. Annyi bizonyos, hogy Dobi még nem tudja, hogy mi lesz, ha másodfokon hasonló ítélet születik. Egyelőre azonban a néppártosodó Jobbikban sem az országos, sem a megyei vezetése nem szólította fel őt hátrébb lépésre, habár figyelemmel követik a per fordulatait. „Remélem, hogy ez nem is fog megtörténni” – zárta szavait a politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.