Sport

Gyorskorcsolya: tovább fejlődne Jászapáti Petra

Gyorskorcsolya: tovább fejlődne Jászapáti Petra

2016. május 24., kedd
Gyorskorcsolya: tovább fejlődne Jászapáti Petra
ev_sportoloja_dij04_gs

Kiválóan sikerült az elmúlt szezonja a Szegedi Korcsolyázó Egylet gyorskorcsolyázójának, Jászapáti Petrának: a fiatal sportoló ezüstérmet szerzett a lillehammer-i Ifjúsági Téli Olimpián. Az SZKE tehetségével beszélgettünk.

Nagyszerű szezont zárt

Jászapáti Petra

: a Szegedi Korcsolyázó Egylet tehetsége Lillehammerben, az Ifjúsági Téli Olimpián egyéniben 500 méteren második, 1000 méteren negyedik helyezett lett, míg Drezdában a felnőtt Világkupán 1000 méteren egyéni harmadik helyet, a 3000 méteres váltóban pedig második helyet szerzett. „Tetszett az egész év, de kicsit túlzás az, hogy berobbantam volna, lépcsőről-lépcsőre történt ez, de persze akkor figyelnek fel jobban az emberre, ha kicsit jobb eredményt ér el, ez a kicsit nagyobb pedig most jött el, ennek pedig nagyon örülök” – összegezte az idei teljesítményét Jászapáti Petra, akit

Szeged Sportolója díjjal

tüntetett ki a város. Az idei kiváló eredmények kiváltó okával kapcsolatban Jászapáti Petra elmondta, ebben nagy szerepe lehetett annak, hogy beválogatták az olimpiai keretbe, így egész nyáron ott alapozott és edzett. Bár hasonló, de mégis másfajta edzésmunkát végzett, mint Szegeden, ami bár nem volt számára teljesen új, de sokkal keményebben tudott edzeni, e mellett pedig az új társak őt is húzni tudták, ez is sokat számított.„Nem igazán számítottam rá, még 1-2 évet vártam volna ezekkel a sikerekkel, nem gondoltam volna, hogy így fog sikerülni ez az év. Voltak bennem kételyek, hogy mi lesz, hogyha nem sikerülnek majd jól a versenyek, de mindig megnyugtattam magam, hogy ebben az esetben még két évünk van az olimpiáig, így van még idő” – válaszolta portálunknak előzetes várakozásai kapcsán Jászapáti Petra. A szegedi sportolóra a továbbiakban is számítanak a válogatottnál, ugyanakkor úgy fogalmazott: próbálja úgy felfogni ezeket a sikereket, mint a kudarcokat is: ezek is megtörténnek, de félre kell rakni őket, és előre kell nézni az alapozásra és a további versenyekre, nem pedig annál leragadni, hogy milyen jó eredményeket ért el. Sok fiatal sportolónál jelent nehézséget a sport összeegyeztetése az iskolával: ennek kapcsán nem volt gondja Jászapáti Petrának az idei szezon során. „Jövőre érettségizek, az idei év még annyira nem volt kemény. Nagyon jó az iskolám, egy sportiskolába járok Budapesten, ahol nagyon segítőkészek. Kilenc hetet hiányoztam az iskolából, ezt egy, másfél hónap alatt be kellett pótolnom, ami sikerült is a tanáraim segítségével. Ahhoz, hogy jól menjenek a dolgok a suliban, a tanárok is kellenek” – tért ki a tanulmányok és a sport összeegyeztetésére a szegedi gyorskorcsolyázó. A folytatással kapcsolatban Jászapáti Petra kifejtette: a jövőben minél többször szeretne a legjobb 16 tagja lenni a világkupákon, hiszen idén előfordult vele, hogy 1-2 távon kicsúszott. „Két távon indulunk egy világkupán, többször előfordult, hogy az egyik távon kicsúsztam, a másik távon benne voltam. Szeretnék ezen változtatni, és mindkét távon benne lenni, illetve legalább az egyik távon elődöntőt korcsolyázni. Úgy érzem, inkább fejben kellene fejlődnöm, türelmetlen típusú versenyző vagyok, ez nem túl jó a hosszabb távoknál. A sprintedzéseimen kell még javítanom a jövőben, jobban kell koncentrálnom, ezek eddig nem mentek olyan jól, ezt szeretném fejleszteni a nyáron” – mondta el jövőbeli terveiről Jászapáti Petra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.