Közélet

Facebookozni tanítottak szegedi időseket

Facebookozni tanítottak szegedi időseket

2016. május 4., szerda
Facebookozni tanítottak szegedi időseket
csaladbarat_mintaprogram014

Karolinás diákok segítségével, kommunikációs alkalmazásokkal ismerkedtek a szegedi idősek. Megtanultak videóhívást indítani számítógépen és telefonon is.

„Ezt inkább 70 éveseknek ajánlom. Én már 80 vagyok.”; „Mégse szeretném a Facebook-ot. Nem leszek senkinek a 294. ismerőse”; „Nagyon jó, de egy kicsit túlzás.” Így reagáltak azok az idős emberek, akiket a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség Szent Rozália Szolgálata ismertetett meg az okostelefonok és appok használatával. A szolgálat a Karolina-gimnázium diákjainak segítségével juttatott el okoseszközöket öt idős ember otthonába, ők mutatták meg, mire és hogyan lehet használni például a Facebookot, a Vibert, a Skype-ot vagy a Youtube-ot. Óvatosan ugyan, ám annál nagyobb lelkesedéssel és örömmel nyúltak az eszközökhöz az idősek, akik - mint a Családbarát Mintaprogram projekt előzetes kérdőívezéséből kiderült - leginkább kapcsolattartásra használnák az appokat. A kérdőív 112 főhöz jutott el, a kitöltők átlagéletkora 80 év volt, a legidősebb anonim válaszadó 92 éves volt - tudtuk meg

Bunda Nórától

, az egyházközség pályázatírójától. Érdekes, hogy a válaszadók kapcsolattartás alatt nemcsak a közvetlen rokonaikra, családtagjaikra gondoltak, sokan közülük megértették a telemedicinában, vagyis az orvossal való kapcsolattartásban rejlő lehetőségeket is. Kiderült ugyanakkor, hogy az okostelefonokat, tableteket csak másodsorban használnák fotózásra, képnézegetésre, zenehallgatásra pedig még kevésbé. A Szegedi Görögkatolikus Egyházközség Szent Rozália Szolgálat videós összeállításban mutatta meg, hogyan boldogult Éva néni a Skype-al, és Feri bácsi a telefonos videochattel. Éva néni annyira belejött a beszélgetésbe, hogy online zongorakoncertet adott karolinás diákjának, aki megtanította neki, hogyan indíthat videóhívást.

Szaplonczay Miklóstól

, a Szent Rozália Szolgálat fenntartójának vezetőjétől megtudtuk, a családbarát mintaprogrammal azt szerették volna elérni, hogy az idősek egyedül vagy kis segítséggel képesek legyenek online felvenni a kapcsolatot távol élő rokonaikkal, ne jelentsen gondot számukra megkeresni egy receptet az interneten. A karolinás diákok tavaly szeptember óta jártak az idősekhez, ami egyúttal jó alkalmat teremtett arra, hogy a generációk közelebb kerüljenek egymáshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.