Közélet

Europol: több mint kétszáz terrorcselekményt hiúsítottak meg tavaly Európában

Europol: több mint kétszáz terrorcselekményt hiúsítottak meg tavaly Európában

2016. május 24., kedd
Europol: több mint kétszáz terrorcselekményt hiúsítottak meg tavaly Európában

A terrorcselekmények jelentik a legfőbb biztonsági fenyegetést az Európai Unióban, amelynek tagállamaiban egyedül tavaly 211 merényletet hiúsítottak meg a hatóságok - közölte az európai rendőrségi együttműködési szervezet, az Europol egyik magas rangú vezetője az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó portál keddi cikke szerint.

Manuel Navarrete Paniagua

, az Europol terrorizmusellenes központjának (ECTC) vezetője arról tájékoztatta az Európai Parlament állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságát (LIBE), hogy iszlamista terrorsejtek nagy mennyiségű robbanóanyagot próbálnak felhalmozni uniós tagállamokban későbbi felhasználásra. Az illetékes az Europol egyik készülő jelentését ismertetve hangsúlyozva, hogy továbbra is a "dzsihadista terrorizmus" számít a legfőbb biztonsági fenyegetésnek Európában. Elmondta: az utóbbi időszak merényleteiből arra lehet következtetni, hogy jóval hatékonyabb a terroristák közötti együttműködés, mint korábban gondolták. Hozzátette, hogy a robbanószerkezetek és lőfegyverek egyidejű használata ugyancsak újdonságnak számít a kontinensen. Paniagua arról számolt be, hogy 2015-ben nagyjából 1050 embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával Európában. Az Europol friss adatbázisában több mint négyezer olyan dzsihadista neve szerepel, akik a Közel-Keletre utaztak, hogy terrorszervezetekhez csatlakozzanak. Mint mondta, közülük sokan kerültek már a rendőrség látókörébe kisebb bűncselekmények miatt, jelentős részüket pedig mentális problémákkal is diagnosztizálták. Az ECTC igazgatója elmondta: ugyan előfordultak ilyen esetek, de nincs rá bizonyíték, hogy a terrorhálózatok módszeresen arra használnák fel az Európába tartó menekültáradatot, hogy harcosokat juttassanak be a kontinensre. A Törökországgal szembeni schengeni vízumkényszer eltörléséről a tisztségviselő elképzelhetőnek nevezte, hogy növelné a terrorfenyegetettséget Európában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.