Közélet

Cserepes-botrány: előállítással végződött az autós felvonulás, hét órán át tartották Szabó Bálintot a rendőrségen + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Cserepes-botrány: előállítással végződött az autós felvonulás, hét órán át tartották Szabó Bálintot a rendőrségen + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. május 17., kedd
Cserepes-botrány: előállítással végződött az autós felvonulás, hét órán át tartották Szabó Bálintot a rendőrségen + FOTÓK (FRISSÍTVE)
szabo b1

Azt kérik Botka Lászlótól a Cserepes sori kereskedők, hogy tegye semmissé felmondásukat – ezért vonultak a városházához kedden. Képviselőjük, Szabó Bálint megpróbált beszélni a polgármesterrel, ezúttal sem járt sikerrel, és a rendőrök elő is állították a jogászt, míg a városháza előtt várakozó piacosokat igazoltatták az egyenruhások. A Jobbik képviselője már politikai megfélemlítést emleget. Szabó Bálintot hét órán át tartották benn a rendőrségen.

Mintegy huszonöt, léggömbökkel és CSERKÓ felirattal kidekorált jármű haladt végig dudaszóval a városon, a Cserepes sori kereskedők által meghirdetett

békés autós demonstráció

után mintegy hatvan kereskedő felmondólevelét szerették volna átadni

Botka László

polgármesternek, jelezve a szocialista városvezetőnek, hogy jogszerűtlenek a felmondások. A piacosokat képviselő

Szabó Bálint

jogász elmondta, április végén, illetve május elején postázta a felmondóleveket az önkormányzat megbízásából

Rácz Attila

MSZP-s piacigazgató a hetvenhét pavilonos közül mintegy hatvan főnek. „Ezzel nagyságrendileg száz szegedi munkahelyet veszélyeztetnek, és ha ténylegesen megszűnnek ezek a munkahelyek, akkor a Cserepes sori Piac Kft. nagyjából bevételeinek a felétől esik el” – közölte Szabó Bálint

Vécsey Ágnes

sajtófőnökkel, aki a polgármesteri hivatal bejáratánál fogadta a kereskedőket. Szabó emlékeztetett, hogy Rácz Attila vesztegetéssel vádolta meg a kereskedőket, mondván, hogy nem volt olyan áruféleség, amit ne kínáltak volna fel neki kinevezése után. A jogász szerint már csak ez is indoka lehetne menesztésének, ezenfelül pedig a fogyasztóvédelem is elmarasztalta a piacot, mivel ingyenes parkolást hirdetett honlapján, miközben 200 forintot szednek mindenkitől a legforgalmasabb szombati piacos napokon, illetve a NAV-hoz is bejelentést tettek az áfás, továbbá a dátum nélküli nyugták miatt.

cserko_demonstracio_varoshaza22_gs

A kereskedők szerint jogszerűtlen volt a felmondásuk

„Azt kérjük az önkormányzattól, hogy Rácz Attilát azonnal menessze, a felmondóleveket pedig Botka László polgármester legyen szíves hatályon kívül helyeztetni, vagy széttépni vagy visszavonni, és kezdjük elölről az érvényben lévő 2015-ben megkötött szereződések újratárgyalásával ezt az egészet” – jelentette ki Szabó Bálint jogász. Leszögezte, hiába szerepel a kereskedők szerződésében, hogy 30 napon belül felmondással élhet bármelyik fél, felmondani akkor lehet, ha az nem szankciójellegű. „Rácz Attila a felmondólevek postázása előtt valamennyi kereskedőnek írt egy levelet, amiben arról tájékoztatta őket, hogy vagy aláírják a szerződéseket a megadott dátumig, vagy felmond. Álláspontunk szerint Rácz Attila visszaélt a joggal, szankciójelleggel mondta fel a szerződést, ezért a felmondás érvénytelen, azt bíróságon meg lehet támadni” – magyarázta Szabó. Hozzátette, nem céljuk a bírósághoz fordulni, elsődlegesen tárgyalásos úton szeretnék rendezni az ügyet az érintett felek bevonásával.

Igazoltatták a kereskedőket, előállították Szabó Bálintot

cserko_demonstracio_varoshaza34_gs

A mintegy hatvan felmondólevél másolatát Vécsey Ágnes sajtófőnök vette át Szabó Bálinttól. A kereskedők szerették volna megismerni az önkormányzat álláspontját az ügyben, de a sajtófőnök az iratok átvétele után sarkon fordult, és bement a hivatalba. Szabó próbálta telefonon elérni Botka Lászlót, ám a polgármester nem volt elérhető, kabinetfőnöke,

Kalmár Gábor

sem állt szóba a kereskedőket képviselő jogásszal. Közben a házasságkötő teremben megkezdődött

az idősügyi keret szétosztása,

az ünnepségre is bement Szabó Bálint, majd a polgármester irodájába szeretett volna bejutni, ahol a kabinet munkatársai és biztonságiak fogadták. Ezután rendőrök is érkeztek a hivatalhoz, előállították Szabó Bálintot, és elhajtottak vele a kapitányságra, miközben a kereskedők azt skandálták: "Veled vagyunk, Bálint!". Eközben a városháza előtt várakozó kereskedőket és újságírót is igazoltattak az egyenruhások.

Ellökte a polgármesteri hivatal alkalmazottját, előállították - a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye

"Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalából május 17-én 14 óra 20 perckor kértek rendőri intézkedést, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján dr. Sz. Bálint bement a polgármesteri iroda előterébe, ahol két kézzel megfogta az ott dolgozó női alkalmazottat, majd ellökte. A helyszínre érkező rendőrök elfogták a garázdaság vétségével megalapozottan gyanúsítható férfit és a Szegedi Rendőrkapitányságra előállították. Az ügy körülményeinek tisztázása és a férfi kihallgatása folyamatban van" - írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a rendőrség.

Tóth Péter: Politikai megrendelésre dolgozik a szegedi rendőrség

Tóth Péter

, a Jobbik önkormányzati képviselője is a helyszínen tartózkodott az adott időpontban, és portálunknak az mondta: véleménye szerint nem történt rendzavarás, garázdaság. "Az események szemtanúja voltam, és nem értem, milyen jogcímen intézkedett egyáltalán a rendőrség a szegedi városházán, kinek az utasítására vonult ki ide sokadik alkalommal. Semmi más nem történt, mint hogy Szabó Bálint ügyet szeretett volna intézni, és várakozott a polgármesterre. Ezt rendzavarásnak vagy garázdaságnak minősíteni teljességgel komolytalan dolog" - fogalmazott a SZEGEDma.hu-nak, hozzátéve: nyilatkozatát természetesen hajlandó adott esetben tanúként is megtenni ebben az ügyben. Úgy folytatta: annál inkább aggályosnak tartja, hogy a múlt héten "a városházi biztonsági őrök rácsaptak Szabó Bálint kezére, hiszen ilyen intézkedéshez csak a rendőrségnek van jogköre". A Jobbik képviselője szerint egyértelműen politikai megfélemlítésnek vagyunk tanúi, amin letűnt korok rossz szellemét idézi fel. "A mai demonstráció végeztével a rendőrök az összes kereskedőt igazoltatták, és nagyon nem szeretném, ha gyakorlat lenne abból, hogy ilyen eszközökkel félemlítik meg a jogaikért küzdő szegedi polgárokat. A Fidesznek azt üzenem, Lázár János miniszter nemrég szóvá tette aggályait a szegedi ügyészség működését illetően, arra utalván, hogy

instrukciókat kapnak a szocialistáktól.

Kérném, a kormányzat vizsgálja ki, a Szegedi Rendőrkapitányság miért cselekszik folyamatosan politikai utasításra!" - zárta szavait.

Frissítés: Estig benn tartották Szabót a rendőrök

"Jelentem az értem aggódóknak, hogy ma 21.29-kor elhagytam a Szegedi Rendőrkapitányság épületét, ahol közel 7 órán keresztül 'élveztem a hatóság vendégszeretetét'. Az ügyben holnap 12.00 órakor sajtótájékoztatót tartok. A helyszín természetesen nem más, mint a Szegedi Polgármesteri Hivatal bejárata..." - írta késő este Facebook-oldalára Szabó Bálint. Tóth Péter pedig jelezte, ő 13.30-kor a rendőrség épülete elé várja a média képviselőit!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.