Közélet

Az NVB megtagadta két népszavazási kezdeményezés hitelesítését

Az NVB megtagadta két népszavazási kezdeményezés hitelesítését

2016. május 10., kedd
Az NVB megtagadta két népszavazási kezdeményezés hitelesítését

Megtagadta két népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Mindkét elutasított kérdést A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt nyújtotta be április 18-án. Az egyik kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy azok a politikai pártok, amelyek az elmúlt és a jövőbeni országgyűlési választások során egymást követő két választáson pártszövetségben mérettették, vagy mérettetik meg magukat és az elért eredmény következtében költségvetési támogatásban részesültek, vagy részesülni fognak, a soron következő választáson ne indulhassanak pártszövetségben?" Az NVB egyhangú döntéssel többek között arra hivatkozva tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hogy a kérdésben tartott népszavazás visszaható hatályú lenne, ez pedig sérti a jogállamiság alaptörvényben rögzített követelményét. Emellett tiltott tárgykörbe is ütközik, mivel az alaptörvény szerint nem lehet a választásokra, népszavazásra vonatkozó kérdésekben országos népszavazást tartani. Emellett a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének sem. A másik kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy

II. Rákóczi Ferenc, Széchenyi István, Deák Ferenc, Kossuth Lajos

földi maradványai az Országház Felsőházi termében (Felsőházában) kerüljenek végső elhelyezésre, hogy szellemiségükkel vigyázzák a jelen és jövő politikusait?" Az NVB ezt egyhangú döntéssel többek között arra hivatkozva utasította el, hogy II. Rákóczi Ferenc maradványainak elmozdítása az Országgyűlés hatáskörén kívül esik, hiszen a fejedelem Szlovákiában van eltemetve, így bármilyen, a maradványaival kapcsolatos cselekményhez a szlovák hatóság hozzájárulása kell. Emellett a kérdés - mivel négy történelmi személyiséget sorol fel - nem felel meg az egyértelműség követelményének sem. Az NVB határozatai ellen 15 napon belül jogorvoslattal lehet élni a Kúriánál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.